Bardzo smaczne wydanie śledzi nie tylko na stół wigilijny. Wypatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Pieprzyć z Fantazją. Lidzia dodała tyle przepisów na śledzie, że każdy znajdzie coś dla siebie, a mi ten przepis przypadł do gustu 🙂

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych a’la matjas
  • 12 pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szkl.octu 10 %
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Matiasy wymoczyć w wodzie ok. 2 godz.lub jeśli wolimy łagodniejszy smak śledzi moczyć w mleku, wyjąć i opłukać pod bieżącym strumieniem wody, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę obrać i posiekać w piórka, wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, chwilkę podsmażyć następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone na cieńsze plasterki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać do połączenia, smażyć ok. 2 min.
  • Odstawić do całkowitego wystygnięcia, wlać ocet i dokładnie wymieszać, na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, paseczki 2-3 cm.  
  • Całość wymieszać, przełożyć do pojemnika z dekielkiem i wstawić na dobę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

W Waszym wykonaniu:

  • Renata Wierzchowska, podobno mąż był zachwycony 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

fajny przepis na śledzie

Ela
1 rok temu

Pyszności !
Radosnego świętowania !

Di bloguje
1 rok temu

Fajne połączenie.

Magda z takietomile.pl

O ile lubię jeść śledzie, to nigdy nie pokusiłam o samodzielnie przyrządzenie go.
Ten wygląda naprawdę smakowicie 🙂