Polędwiczka wieprzowa gości u nas od święta, najczęściej robię z niej małe kotleciki i podaje z sosem pieczarkowym, kotleciki z polędwiczki są przepyszne. Dziś podałam ją natartą przyprawami podsmażoną na patelni z odrobiną oleju, posmarowaną masełkiem czosnkowo-ziołowym i tak przygotowaną zawinęłam w folię aluminiową i wrzuciłam do piekarnika. Wyszła niezwykle soczysta i aromatyczna będę wracać do tego przepisu. Danie bardzo proste do zrobienia, a jak smakuje… Delikatna i soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem to propozycja na obiad lub kolacje ale też świetnie sprawdzi się na odświętny obiad.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Ilość porcji 1 polędwiczka
Jak wykonać przepis na – Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem

Potrzebne składniki
  

  • 1 szt. większej polędwiczki wieprzowej - lub dwie mniejsze
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju do posmarowania polędwiczki

Masło czosnkowo – ziołowe

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatkowo

  • 2 łyżki oleju do podsmażenia polędwiczki

Sposób wykonania

  • Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ścięgna jeśli takie są.
    W małej miseczce wymieszaj przyprawy, czyli sól, paprykę, kolendrę, suszony czosnek i mielony czarny pieprz.
  • Posyp i natrzyj polędwiczkę przyprawami oraz łyżką oleju. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz marynować chwilę lub całą noc, w zależności od tego ile masz czasu. U mnie marynowała się krótko.
  • Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano.
    W zależności od wielkości kawałka powinno to potrwać od 3 do 5 min.
    Obsmażoną polędwiczkę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową.
    W małej miseczce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
    Posmaruj masełkiem polędwiczkę, zamknij szczelnie w foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz 20-25 min. w zależności od wielkości polędwiczki. °
  • Po upieczeniu odstaw na 5-10 min. żeby polędwiczka odpoczęła przed krojeniem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

W Waszym wykonaniu

  • Aleksandra Dryla, już przetestowała na gorąco i podobno przepyszna 🙂 Dziękuje za apetyczne foto.
  • Upieczona polędwiczka powinna mieć temperaturę w środku 65 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
15 dni temu

Bardzo lubię polędwiczkę, a ta wersja na pewno przypadłaby mi do gustu 🙂

MyśliPotarganej.pl
14 dni temu

Pychota! Wcale nie łatwo przygotować polędwiczkę, by była soczysta i krucha, ale twoja wygląda fachowo 😉

Kuchcik
14 dni temu

Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej 🙂

Wioleta
14 dni temu

Mój mąż uwielbia polędwiczki.

Monika
14 dni temu

Bardzo podobnie przygotowuję polędwiczki 🙂

iza
13 dni temu

woow jak pysznie wygląda