5,9K
Jak wykonać przepis na – Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem
Polędwiczka wieprzowa gości u nas od święta, najczęściej robię z niej małe kotleciki i podaje z sosem pieczarkowym, kotleciki z polędwiczki są przepyszne. Dziś podałam ją natartą przyprawami podsmażoną na patelni z odrobiną oleju, posmarowaną masełkiem czosnkowo-ziołowym i tak przygotowaną zawinęłam w folię aluminiową i wrzuciłam do piekarnika. Wyszła niezwykle soczysta i aromatyczna będę wracać do tego przepisu. Danie bardzo proste do zrobienia, a jak smakuje… Delikatna i soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem to propozycja na obiad lub kolacje ale też świetnie sprawdzi się na odświętny obiad.
Potrzebne składniki
- 1 szt. większej polędwiczki wieprzowej - lub dwie mniejsze
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju do posmarowania polędwiczki
Masło czosnkowo – ziołowe
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo
- 2 łyżki oleju do podsmażenia polędwiczki
Sposób wykonania
- Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ścięgna jeśli takie są.W małej miseczce wymieszaj przyprawy, czyli sól, paprykę, kolendrę, suszony czosnek i mielony czarny pieprz.
- Posyp i natrzyj polędwiczkę przyprawami oraz łyżką oleju. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz marynować chwilę lub całą noc, w zależności od tego ile masz czasu. U mnie marynowała się krótko.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano. W zależności od wielkości kawałka powinno to potrwać od 3 do 5 min.Obsmażoną polędwiczkę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową.W małej miseczce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.Posmaruj masełkiem polędwiczkę, zamknij szczelnie w foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz 20-25 min. w zależności od wielkości polędwiczki. °
- Po upieczeniu odstaw na 5-10 min. żeby polędwiczka odpoczęła przed krojeniem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Upieczona polędwiczka powinna mieć temperaturę w środku 65 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Bardzo lubię polędwiczkę, a ta wersja na pewno przypadłaby mi do gustu 🙂
Smaczna jest i szybko się robi 🙂
Pychota! Wcale nie łatwo przygotować polędwiczkę, by była soczysta i krucha, ale twoja wygląda fachowo 😉
Dawno nie robiłam polędwiczki, a chciałam zrobić raz inaczej jak z sosem pieczarkowym, będziemy wracać do tego przepisu 🙂
Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej 🙂
Bez zbędnego wymyślania 😉
Mój mąż uwielbia polędwiczki.
Ja robię raczej od święta, ale jak są w dobrej cenie to robię częściej 😉
Bardzo podobnie przygotowuję polędwiczki 🙂
Smaczna jest przygotowana w ten sposób 🙂
woow jak pysznie wygląda
Dziękuje, bardzo mi miło 🙂