Smaczna i łatwa do zrobienia surówka, smakuje jak w lokalach z chińskimi daniami, jest słodko-kwaśna, pyszna. Pierwszy raz jak ją zrobiłam do skrzydełek na ryżu, nie mogliśmy się nią najeść, bardzo nam smakowała. Robię ją przeważnie 3,4 razy w ciągu roku. Wystarczy biała kapusta, marchewka, cebula i kilka składników by przygotować zalewę, przepis jest bardzo prosty a smak zaskakująco dobry. Surówka im dłużej stoi w lodówce tym jest lepsza – u nas zawsze uchowa się 3 dni, jak chłopaki nie przepadają za surówkami, tak ta im wyjątkowo smakuje i zawsze szybko znika z talerzy.
Potrzebne składniki
- 1 główka białej kapusty - średnia
- 2 marchewki - większe
- 2 cebule - średnie
Zalewa
- ok. 90 ml octu spirytusowego
- 100 ml wody
- 70 g cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli - płaska
Sposób wykonania
- Kapustę umyj i poszatkuj na mandolinie lub pokrój drobno nożem. Marchewkę umyj i obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobne piórka, całość dokładnie wymieszaj ręką do połączenia.
- W rondelku wszystkie składniki zalewy doprowadź do wrzenia i zalej składniki surówki. Dokładnie wymieszaj ,przełóż całość do pojemnika najlepiej z przykrywką.
- Odstaw do przestygnięcia i włóż do lodówki przynajmniej na 2 godz. żeby surówka się przegryzła, najlepsza następnego dnia.
- Surówkę można przechowywać w lodówce do 3 dni, ale słyszałam, żę niektórzy trzymają nawet dłużej, u mnie nigdy się tyle nie uchowała, 3 dni to max.
- Przepis na => Kurczak na Ryżu.
- Składniki zalewy można dodać pod siebie, możesz zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od gustu i smaku.
- Pamiętaj, że zmieniając ilość składników zalewy, zmieniasz też smak zbliżony najbardziej do oryginału.
- Surówka musi postać w lodówce min. 2 godz. ale im dłużej postoi tym jest lepsza.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka z białej kapusty jak u „Chińczyka” wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Witam wczoraj zrobilam dzisjaj do obiadku byla wyszla mega pyszna 🙂
Smaczna jest, bardzo lubimy od czasu do czasu 🙂
Zrobiona i stoi w lodówce do jutra ale zaraz po zrobieniu spróbowałam i jest pyszna. Dzięki serdeczne za przepis. Pozdrawiam cieplutko
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie