Święto łasuchów, czyli tłusty czwartek – poznaj najsmaczniejsze pomysły

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Choć Karnawał jeszcze w pełni, na horyzoncie majaczy już wizja uwielbianego przez wszystkich łasuchów tłustego czwartku. Co prawda jest to koniec szalonych zabaw do białego rana, ale jednocześnie dzień ten jest doskonałą okazją do pozwolenia sobie na małe kulinarne grzeszki i to bez wyrzutów sumienia! Jakie wypieki na tłusty czwartek warto przygotować? Poznaj rewelacyjne przepisy i spraw, by tegoroczny tłusty czwartek był naprawdę słodki i huczny!

Skąd wzięła się tradycja?

Wbrew pozorom, tradycja tłustego czwartku wzięła się z pogaństwa. Nam kojarzy się z początkiem Wielkiego Postu, jednak w rzeczywistości geneza tego dnia miała ścisły związek z odejściem zimy i powitaniem wiosny. Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a jego data jest datą ściśle zależną od daty Wielkanocy. W roku 2022 tłusty czwartek będziemy obchodzić 24 lutego. Środa po tłustym czwartku jest już Środą Popielcową, a karnawał odchodzi w zapomnienie, rozpoczynając 40-dniowy Wielki Post.

Tradycyjne pączki

Z tłustym czwartkiem najbardziej kojarzą nam się oczywiście pączki. Występują w wielu wariacjach: pączki z budyniem, z kremem, z twarogiem, z marmoladą. Możliwości jest całe mnóstwo. Im słodsze i bardziej kaloryczne, tym lepiej – w końcu tłusty czwartek jest tylko jeden raz w roku! Pączki możemy smażyć na oleju (sprawdź przepis na pączki z serka homogenizowanego, bądź tradycyjnie, na smalcu, choć ten drugi sposób nie każdemu odpowiada ze względu na charakterystyczny zapach. Najpopularniejsze są pączki posypane cukrem pudrem, choć chętnie skosztujemy też pączków polanych czekoladową polewą. Co ciekawe, dawniej pączki nadziewane były boczkiem, mięsem i słoniną. Zwyczaj spożywania pączków na słodko przywędrował do Polski dopiero w wieku XVI. Pierwsze słodkie pączki w środku miały ukryty migdał lub orzeszek, a ta osoba, która trafiła na szczęśliwy pączek, miała cieszyć się szczęściem i powodzeniem przez cały rok.

Faworki, czyli chrust

Kolejna opcja na tłusty czwartek! Jeśli tradycyjne pączki już Ci się znudziły, postaw na faworki, czyli popularny chrust (tutaj znajdziesz przepis na domowe faworki. Te zawijane, smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka mają bardzo charakterystyczny smak. Najczęściej posypuje się je cukrem pudrem. Podstawą przepisu na faworki jest smalec, jajko, mąka i cukier. Te proste składniki połączone ze sobą, wzbogacone cukrem waniliowym i opcjonalnie odrobiną wódki, pozwalają na przygotowanie tradycyjnego chrustu. Oczywiście przepisów na jego wykonanie jest całe mnóstwo i nie brakuje eksperymentów, np. na faworki w wersji wytrawnej. My jednak stawiamy na wersję słodką, posypaną śnieżnobiałą warstwą cukru pudru. Pycha!

A może donuty?

Środkiem pomiędzy pączkami a faworkami są tzw. donuty, czyli obwarzanki – oponki smażone na głębokim tłuszczu. Podobnie jak w przypadku pączków, tu również znajdziemy przeróżne przepisy. Oponki z cukrem, z polewą i różnego rodzaju posypkami są bardzo słodkie i oczywiście, bardzo kaloryczne. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Nic dziwnego – są w końcu naprawdę pyszne! Nadają się na śniadanie, kolację czy na przekąskę i zawsze smakują obłędnie.

A co z kaloriami?

Ani pączki, ani faworki i oponki nie wpływają niestety na naszą sylwetkę zbyt korzystnie. Każdego roku możemy znaleźć czy usłyszeć przeliczenia tego, jak długo musimy uprawiać sport, by spalić każdego zjedzonego pączka. Na szczęście jednak tłusty czwartek jest tylko jeden raz w roku, więc nie ma większych obaw o sylwetkę. Ten jeden raz warto dać sobie wolne od diety i odrobinę zaszaleć, by dobrze zakończyć mijający karnawał. Pozostaje więc nam jedynie czekać na tłusty czwartek i życzyć Wam smacznego! 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jutro na pewno zjem niejednego pysznego pączka 🙂