Swojski makaron

Słodko Słodka
1 komentarze
Domowy, swojski makaron najlepszy, nie robię go często, ale czasem jak nas najdzie ochota na rosół, to lubię zrobić właśnie taki makaron.
Składniki:
2 szkl.mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli 
2 łyżki letniej wody  
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,zrobić dołek wbić jajka,dać szczyptę soli,łyżkę wody,zagarniając mąkę do środka,wyrabiać ciasto na makaron do momentu aż będzie elastyczne,w razie potrzeby wlać jeszcze wody,ale nie za dużo,żeby ciasto nie zrobiło się twarde.Wyrabiać ok.15 min.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie kulę podzielić na pół i każdy z kawałków rozwałkować bardzo cienko,na kształt prostokąta,pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście min.
Następnie rozwałkowane placki oprószyć mąką i zwijać w rulon,kroić cienkie paseczki(w zależności od tego do czego ma być makaron dostosowujemy grubość),rozrzucić pojedyńczo i pozostawić do przeschnięcia na parę min.
Makaron wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
Gotować w zależności od grubości makaronu od 5-10 min.
Ugotowany makaron przelać zimną wodą na durszlaku.
Idealny do rosołu,bardzo też lubimy odsmażany z jajkiem,cebulką i kiełbaską na kolacje lub po prostu na słodko z owocami i śmietaną.
 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

od dawna też się przymierzam żeby zrobić i mi się nie chce ;))