1,4K
Serek topiony własnej roboty, właśnie taki robiła babcia, u babci była wersja z kminkiem, a u mnie z koperkiem. Chłopaki nie lubią kminku, ja też nie przepadam. Do takiego serka można dodać swoje ulubione dodatki. Ten serek przygotowałam akurat z twarogu z krótkim terminem ważności, żeby się nie zmarnował. Swojski serek topiony w tej wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Składniki:
- 1 kostka twarogu półtłustego
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Twaróg wrzucić do miseczki, wsypać sodę i sól (sól do smaku można dać mniej lub więcej), dobrze rozgnieść widelcem i wstawić do szafki na 1-2 godz. aż zacznie zmieniać kolor.
- Metody są dwie można zrobić taki serek na parze, lub na patelni.
- Na patelnie wrzucić masło, gdy się roztopi wrzucić twaróg, dać śmietanę i smażyć na średnim ogniu, aż twaróg zrobi się płynny, trzeba cały czas mieszać i ugniatać łyżką,.
- Wrzucić żółtko i posiekany koperek, lub ulubione dodatki, dokładnie wymieszać ,gdy zacznie bulgotać, przelać do miseczki, odstawić do przestygnięcia.
- Serek się ściągnie i będzie idealny na kanapki. Na zdjęciu w towarzystwie swojskiego chlebka 🙂
ciekawa jestem smaku
Przepadam za takimi domowymi produkcjami, a serka topionego jeszcze nie robiłam 🙂