Serek topiony własnej roboty, właśnie taki robiła babcia, u babci była wersja z kminkiem, a u mnie z koperkiem. Chłopaki nie lubią kminku, ja też nie przepadam. Do takiego serka można dodać swoje ulubione dodatki. Ten serek przygotowałam akurat z twarogu z krótkim terminem ważności, żeby się nie zmarnował. Swojski serek topiony w tej wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Składniki:

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko  
  • garść posiekanego koperku  

Przygotowanie:

  • Twaróg wrzucić do miseczki, wsypać sodę i sól (sól do smaku można dać mniej lub więcej), dobrze rozgnieść widelcem i wstawić do szafki na 1-2 godz. aż zacznie zmieniać kolor.  
  • Metody są dwie można zrobić taki serek na parze, lub na patelni.
  • Na patelnie wrzucić masło, gdy się roztopi wrzucić twaróg, dać śmietanę i smażyć na średnim ogniu, aż twaróg zrobi się płynny, trzeba cały czas mieszać i ugniatać łyżką,.
  • Wrzucić żółtko i posiekany koperek, lub ulubione dodatki, dokładnie wymieszać ,gdy zacznie bulgotać, przelać do miseczki, odstawić do przestygnięcia.
  • Serek się ściągnie i będzie idealny na kanapki. Na zdjęciu w towarzystwie swojskiego chlebka 🙂  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

ciekawa jestem smaku

Kasia
1 rok temu

Przepadam za takimi domowymi produkcjami, a serka topionego jeszcze nie robiłam 🙂