Przepis bardzo szybki, samo przygotowanie zajmie Ci dosłownie 5 min. Szybka babka pomarańczowa bez masła jest miękka i puszysta, bardzo smaczna. Idealna do niedzielnej kawy, nie musisz mieć specjalnych zdolności kulinarnych, ten przepis jest dla początkujących. Nie potrzebujesz również miksera, wystarczy zwykła trzepaczka rózgowa. Możesz przygotować ulubioną polewę na wierzch lub posypać ją samym cukrem pudrem. Babka powstała zupełnie przez przypadek, zostały nam po świętach pomarańcze i tak się przewracały w lodówce, nie było na nie chętnych, więc wykorzystałam je do stworzenia takiej właśnie smacznej babeczki. Pomarańcze się nie zmarnowały, a my mieliśmy szybki deser do kawy. Jeśli lubisz tego typu przepisy koniecznie wpadnij na babkę mannową przepis (klik).
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 10 kawałków
Jak wykonać przepis na – Szybka babka pomarańczowa bez miksera

Potrzebne składniki
  

Keksówka 10 x 25 cm

  • 2 jajka - L
  • 150 g cukru - możesz dać więcej 150-200 g
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową - 15 g opcjonalnie
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml kefiru
  • 260 g mąki pszennej - +-
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania

  • Do miski wsyp cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową, jeśli takiego nie masz pod ręką możesz również dodać zwykły cukier waniliowy. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz zetrzyj skórkę z jednej sparzonej we wrzątku pomarańczy.
    Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową, nie musisz używać miksera, nie trzeba tu nic ubijać, wystarczy, że dobrze wymieszasz.
  • Do szklanki wlej kefir i uzupełnij do pełna sokiem z pomarańczy. Całość przelej do miski. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
  • Na koniec przesiej przez sitko suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj i całość przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu, góra-dół przez 40-50 min. do suchego patyczka. Musi się ładnie zarumienić z wierzchu.
  • Po przestygnięciu przygotuj ulubioną polewę lub posyp cukrem pudrem. U mnie polewa z soku z pomarańczy i cukru pudru.

W Waszym wykonaniu:

  • Justyna Szymborska zrobiła na gorąco z rodzynkami i dała mniej cukru, super wyszła 🙂
  • Zetrzyj na drobnych oczkach tarki skórkę z pomarańczy tylko pomarańczową część, jasna będzie gorzka.
  • Dla ładniejszego koloru babki możesz dodać odrobinę kurkumy.
  • Szklanka o pojemności 250 ml.
  • Jeśli chcesz możesz do babki użyć tylko sam kefir lub sam sok, ja dodałam pół na pół.
  • Jeśli nie chcesz dodawać sody możesz dać więcej proszku do pieczenia – 1,5 łyżeczki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybka babka pomarańczowa bez miksera wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Ale fajny przepis. Idealny dla mnie.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

To taka szybka i prosta babeczka 🙂

Ervi
1 miesiąc temu

Z pewnością aromatyczna 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Ervi

Bardzo smaczna 🙂

iza
1 miesiąc temu

fajna babeczka

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  iza

Dziękuje 😘❤️

Iwona
1 miesiąc temu

Ależ ma piękny kolor 🙂 Na pewno smakuje świetnie 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Iwona

Dzięki 😘To taka na szybko, smaczna 🙂

Teresa
1 miesiąc temu

Takie babki są najlepsze

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Teresa

Kiedyś piekłam więcej babek 🙂 Ale od czasu do czasu lubię ukręcić na szybko taką zwykłą babeczkę 😘

Mirosława Oaza Recenzji
1 miesiąc temu

Uwielbiam szybkie i łatwe ciasta, więc z pewnością i ten przepis wykorzystam 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

To taka babeczka nawet dla niezapowiedzianych gości 🙂😘

Ewa
1 miesiąc temu

Babka z nutką pomarańczy… Musi być pyszna 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Ewa

Smaczna i szybka 🙂😘

Magda
1 miesiąc temu

Lubię ciasta z cytrusową nutą, fajnie smakują i pięknie pachną 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

Też właśnie bardzo lubię, najlepiej cytrynowe babeczki, ale pomarańczowa też jest super 🙂😘

Patrycja Reszko
1 miesiąc temu

Na pewno warto upiec, bo niewiele przy niej pracy

Beata M.
1 miesiąc temu

Mniam 🙂

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Szybkie ciasto to coś dla mnie 😉