2,K
Jak wykonać przepis na – Szybka babka pomarańczowa bez miksera
Przepis bardzo szybki, samo przygotowanie zajmie Ci dosłownie 5 min. Szybka babka pomarańczowa bez masła jest miękka i puszysta, bardzo smaczna. Idealna do niedzielnej kawy, nie musisz mieć specjalnych zdolności kulinarnych, ten przepis jest dla początkujących. Nie potrzebujesz również miksera, wystarczy zwykła trzepaczka rózgowa. Możesz przygotować ulubioną polewę na wierzch lub posypać ją samym cukrem pudrem. Babka powstała zupełnie przez przypadek, zostały nam po świętach pomarańcze i tak się przewracały w lodówce, nie było na nie chętnych, więc wykorzystałam je do stworzenia takiej właśnie smacznej babeczki. Pomarańcze się nie zmarnowały, a my mieliśmy szybki deser do kawy. Jeśli lubisz tego typu przepisy koniecznie wpadnij na babkę mannową przepis (klik).
Potrzebne składniki
Keksówka 10 x 25 cm
- 2 jajka - L
- 150 g cukru - możesz dać więcej 150-200 g
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową - 15 g opcjonalnie
- 125 ml soku z pomarańczy
- 125 ml kefiru
- 260 g mąki pszennej - +-
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania
- Do miski wsyp cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową, jeśli takiego nie masz pod ręką możesz również dodać zwykły cukier waniliowy. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz zetrzyj skórkę z jednej sparzonej we wrzątku pomarańczy. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową, nie musisz używać miksera, nie trzeba tu nic ubijać, wystarczy, że dobrze wymieszasz.
- Do szklanki wlej kefir i uzupełnij do pełna sokiem z pomarańczy. Całość przelej do miski. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
- Na koniec przesiej przez sitko suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj i całość przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu, góra-dół przez 40-50 min. do suchego patyczka. Musi się ładnie zarumienić z wierzchu.
- Po przestygnięciu przygotuj ulubioną polewę lub posyp cukrem pudrem. U mnie polewa z soku z pomarańczy i cukru pudru.
- Zetrzyj na drobnych oczkach tarki skórkę z pomarańczy tylko pomarańczową część, jasna będzie gorzka.
- Dla ładniejszego koloru babki możesz dodać odrobinę kurkumy.
- Szklanka o pojemności 250 ml.
- Jeśli chcesz możesz do babki użyć tylko sam kefir lub sam sok, ja dodałam pół na pół.
- Jeśli nie chcesz dodawać sody możesz dać więcej proszku do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybka babka pomarańczowa bez miksera wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ale fajny przepis. Idealny dla mnie.
To taka szybka i prosta babeczka 🙂
Z pewnością aromatyczna 🙂
Bardzo smaczna 🙂
fajna babeczka
Dziękuje 😘❤️
Ależ ma piękny kolor 🙂 Na pewno smakuje świetnie 🙂
Dzięki 😘To taka na szybko, smaczna 🙂
Takie babki są najlepsze
Kiedyś piekłam więcej babek 🙂 Ale od czasu do czasu lubię ukręcić na szybko taką zwykłą babeczkę 😘
Uwielbiam szybkie i łatwe ciasta, więc z pewnością i ten przepis wykorzystam 🙂
To taka babeczka nawet dla niezapowiedzianych gości 🙂😘
Babka z nutką pomarańczy… Musi być pyszna 🙂
Smaczna i szybka 🙂😘
Lubię ciasta z cytrusową nutą, fajnie smakują i pięknie pachną 🙂
Też właśnie bardzo lubię, najlepiej cytrynowe babeczki, ale pomarańczowa też jest super 🙂😘
Na pewno warto upiec, bo niewiele przy niej pracy
To tak na szybko 🙂
Mniam 🙂
🙂
Szybkie ciasto to coś dla mnie 😉
To takie na szybko i na leniwca 🙂
Dzień dobry, a czy zamiast kefiru można dodać jogurt naturalny?
Tak oczywiście, można zamienić.