Szybkie spaghetti z szybkowaru

Słodko Słodka
2 komentarze
Najmłodszy w rodzinie uwielbia szybkie spaghetti z szybkowaru. Wszystko przygotowane w jednym garnku i to w kilka chwil. Dzisiaj mój synek akurat jest w szkole, ale gdy jest w domu zawsze pomaga mi wkładać wszystkie składniki do garnka i sam ustawia program i czas. Gdy otwieramy nasz garnek po spuszczeniu ciśnienia, jest wielkie wow i ten zapach unoszący się po całym domu, uwielbiam!!! Taki szybkowar bardzo ułatwia życie, oszczędza bardzo dużo czasu, a do tego jest energooszczędny, także warto mieć takiego pomocnika w kuchni.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 13 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Szybkie spaghetti z szybkowaru

Potrzebne składniki
  

  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 szkl. wody
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • ulubiona przyprawa do makaronu
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ser tarty
  • natka pietruszki
  • odrobina oleju do podsmażenia mięsa

Sposób wykonania

  • Na dno garnka wlej 2, 3 łyżki oleju, podsmaż mięso mielone z posiekaną drobno cebulką. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całkowity czas smażenia mięsa z cebulką i czosnkiem to 5 min.
    Dopraw do smaku mięso solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do dań z makaronu.
    Następny krok to dodanie makaronu. Połam makaron na 2 lub 3 części i ułóż go równomiernie na mięsie w garnku.
    Na makaron wylej passatę pomidorową, pomidory z puszki i wodę.
    Ważne nic nie mieszaj!!!
    Zamknij szybkowar, ustaw go na 8 min.
    Po skończonym czasie spuść ciśnienie, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku w razie potrzeby i podawaj.
    U mnie podaje spaghetti posypane tartym serem i natką pietruszki.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Możesz użyć makaron pełnoziarnisty.
  • Mięso mielone możesz użyć dowolne ulubione, wedle gustu i smaku.
  • Pamiętaj, żeby ułożyć makaron w naprzemiennych kierunkach, unikniesz wtedy sklejenia makaronu.
  • Jeśli sos wyszedł bardziej płynny, możesz zredukować ilość płynu, włączając funkcje saute i podsmażając przez kilka minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybkie spaghetti z szybkowaru wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Pyszne. Mam szybkowar ale nie robiłam jeszcze w nim spaghetti