Torcik czekoladowo – miodowy – „Спартак”

Słodko Słodka
12 komentarzy
 
Uwielbiam takie przekładane ciacha.Ciasto szybko się robi,idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub inną uroczystość.
 Składniki:
Tortownica 22 cm
Ciasto:
350 g mąki pszennej
150 g cukru 
2 łyżki kakao
2 jajka L
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g miodu
100 g masła lub margaryny
Krem:
600 ml mleka
1 budyń waniliowy 
130 g cukru
200 g masła
2 jajka L
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy 40 g
100 g zmielonych orzechów laskowych
Polewa:

pół kostki masła lub margaryny
pół szkl.cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny+3 łyżki wody

Przygotowanie:
Do miski przesiać przez sitko mąkę i kakao,proszek do pieczenia,suche składniki wymieszać. 
Masło roztopić w misce na parze,dodać miód i cukier,wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką rózgową,wsypać sodę,dokładnie wymieszać i gotować na parze ok.10 min.
Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników,ciasto odstawić do lodówki na 20 min.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat i podzielić na 6 równych części-w zależności od tego jak dużej formy do pieczenia chcemy użyć,każdy kawałek ciasta formujemy w kulę.

 

 Na papierze do pieczenia odrysować okrąg,każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko na 2 mm,przełożyć na blaszkę,nakłuć widelcem w paru miejscach po całości,wypiekać w piekarniku w temp.180 C przez 7 min.


Do rondelka wsypać budyń waniliowy,wlać trochę mleka dokładnie wymieszać,wlać resztę mleka i wstawić na gaz,gotować na małym ogniu.
Do małej miski wsypać cukry i wbić jajka,całość dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z mlekiem i budyniem,mieszać za pomocą trzepaczki rózgowej do zgęstnienia.
Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Zimny budyń zmiksować mikserem,w osobnej misce ubić masło temp.pokojowej na puch.
Do ubitego masła wrzucamy po łyżce budyniu,ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak do wykończenia budyniu.
Gotowym kremem przekładamy nasze deseczki,na krem można rozsypać po garści zmielonych orzechów laskowych.
Boki tortu smarujemy kremem i obsypujemy orzechami.
Górną deseczkę smarujemy polewą.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.




Taka moja rada krem najlepiej przygotować z 1,5 porcji.
Przepis na ciasto pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Ale fajny ten torcik 🙂 Pięknie się prezentuje 🙂

Kulinarna Maniusia

Cudownie wygląda. Porywam kawałek do kawki 🙂

Di bloguje

Jak ja kocham takie ciasta!

Lena

genialny wypiek!

Wygląda mega pysznie i apetycznie! Zapisuję przepis <3

Izaa

ja tez bardzo lubię ;))) to ciasto już od dawna mam w planach

Marcepanowy Kącik

Przymierzam się do zrobienia tego ciasta od pewnego czasu. Pychotka, bardzo lubię takie przekładańce.

Wygląda pięknie!

Izabela S.

Pięknie wygląda 🙂

Uwielbiam takie ciasta ale nie mam cierpliwości by je piec:)

Edita Guhl

Cos dla mnie, przepyszne cicho 🙂