660
Uwielbiam takie przekładane ciacha.Ciasto szybko się robi,idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub inną uroczystość.
Składniki:
Tortownica 22 cm
Ciasto:
350 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
2 jajka L
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g miodu
100 g masła lub margaryny
Krem:
600 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 budyń waniliowy
130 g cukru
200 g masła
2 jajka L
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy 40 g
100 g zmielonych orzechów laskowych
Polewa:
Przygotowanie:
Do miski przesiać przez sitko mąkę i kakao,proszek do pieczenia,suche składniki wymieszać.
Masło roztopić w misce na parze,dodać miód i cukier,wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką rózgową,wsypać sodę,dokładnie wymieszać i gotować na parze ok.10 min.
Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników,ciasto odstawić do lodówki na 20 min.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat i podzielić na 6 równych części-w zależności od tego jak dużej formy do pieczenia chcemy użyć,każdy kawałek ciasta formujemy w kulę.
Masło roztopić w misce na parze,dodać miód i cukier,wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką rózgową,wsypać sodę,dokładnie wymieszać i gotować na parze ok.10 min.
Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników,ciasto odstawić do lodówki na 20 min.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat i podzielić na 6 równych części-w zależności od tego jak dużej formy do pieczenia chcemy użyć,każdy kawałek ciasta formujemy w kulę.
Na papierze do pieczenia odrysować okrąg,każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko na 2 mm,przełożyć na blaszkę,nakłuć widelcem w paru miejscach po całości,wypiekać w piekarniku w temp.180 C przez 7 min.
Do rondelka wsypać budyń waniliowy,wlać trochę mleka dokładnie wymieszać,wlać resztę mleka i wstawić na gaz,gotować na małym ogniu.
Do małej miski wsypać cukry i wbić jajka,całość dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z mlekiem i budyniem,mieszać za pomocą trzepaczki rózgowej do zgęstnienia.
Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Zimny budyń zmiksować mikserem,w osobnej misce ubić masło temp.pokojowej na puch.
Do ubitego masła wrzucamy po łyżce budyniu,ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak do wykończenia budyniu.
Gotowym kremem przekładamy nasze deseczki,na krem można rozsypać po garści zmielonych orzechów laskowych.
Boki tortu smarujemy kremem i obsypujemy orzechami.
Górną deseczkę smarujemy polewą.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.
Do rondelka wsypać budyń waniliowy,wlać trochę mleka dokładnie wymieszać,wlać resztę mleka i wstawić na gaz,gotować na małym ogniu.
Do małej miski wsypać cukry i wbić jajka,całość dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z mlekiem i budyniem,mieszać za pomocą trzepaczki rózgowej do zgęstnienia.
Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Zimny budyń zmiksować mikserem,w osobnej misce ubić masło temp.pokojowej na puch.
Do ubitego masła wrzucamy po łyżce budyniu,ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak do wykończenia budyniu.
Gotowym kremem przekładamy nasze deseczki,na krem można rozsypać po garści zmielonych orzechów laskowych.
Boki tortu smarujemy kremem i obsypujemy orzechami.
Górną deseczkę smarujemy polewą.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.
Ale fajny ten torcik 🙂 Pięknie się prezentuje 🙂
Dzięki 🙂
Cudownie wygląda. Porywam kawałek do kawki 🙂
Jak ja kocham takie ciasta!
genialny wypiek!
Wygląda mega pysznie i apetycznie! Zapisuję przepis <3
ja tez bardzo lubię ;))) to ciasto już od dawna mam w planach
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta od pewnego czasu. Pychotka, bardzo lubię takie przekładańce.
Wygląda pięknie!
Pięknie wygląda 🙂
Uwielbiam takie ciasta ale nie mam cierpliwości by je piec:)
Cos dla mnie, przepyszne cicho 🙂