Walentynkowe ciasteczka od serca

Słodko Słodka
10 komentarzy
Dużymi krokami zbliżają się Walentynki, więc warto przygotować mały słodki drobiazg dla naszych bliskich. Takie walentynkowe ciasteczka od serca, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis jest bardzo prosty i szybko się z nim uporasz, a ciasteczka wyjdą piękne i smaczne. Musisz przyznać, że przepis jest niedrogi, a pomysł bardzo oryginalny, żeby zrobić ciasteczka serduszka przy pomocy łyżki. Idealne ciacha do porannej kawy, zrób niespodziankę swoim bliskim i przygotuj słodki drobiazg w kilka chwil. Jeśli szukasz innych inspiracji na Walentynki polecam również Walentynkowe kruche serduszka. Polecam serdecznie taki drobny wypiek nie tylko na Walentynki, ale i tak zupełnie bez okazji, bo miłość można świętować na wiele sposobów, przez cały rok…
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 10 szt.
Jak wykonać przepis na – Walentynkowe ciasteczka od serca

Potrzebne składniki
  

  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • dżem truskawkowy
  • aromat waniliowy - parę kropli do smaku

Sposób wykonania

  • Do miski wrzuć miękkie masło w temp. pokojowej, oraz przesiej przez sitko cukier puder, całość dokładnie wymieszaj łopatką lub przy pomocy miksera.
    Wbij jajko oraz wlej parę kropli aromatu waniliowego do smaku. Ponownie całość dokładnie wymieszaj.
    Na koniec przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj dokładnie ciasto, a następnie zagnieć ręką.
    Tak przygotowane ciasto wrzuć do woreczka i odstaw do lodówki lub zamrażalnika na 15 min.
    Schłodzone ciasto wyjmij na blat i odrywaj od niego kawałki większe jak orzech włoski, formuj zgrabne kuleczki. Kulki układał w odstępach na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Gdy uformujesz już kulki, weź do ręki łyżkę od zupy najlepiej, żeby miała zaokrągloną końcówkę.
    Każdą kulkę delikatnie spłaszcz dłonią, następnie węższą częścią łyżki zrób serce na dwa razy, koniec łyżki zanurzaj w mące przed każdym zrobieniem serduszka.
    Tak przygotowane serduszka wypełnij dżemem, najlepiej z rękawa, lub zrób sobie rożek z papieru do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzej do 180 °C, ciasteczka piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 10 – 15 min.
    Po upieczeniu, gdyby dżemu było mało w ciasteczkach, możesz spokojnie uzupełnić.
    Jeszcze ciepłe ciacha posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!
  • Ciasteczka możesz zrobić mniejsze i wtedy użyj łyżeczki od herbaty.
  • Do czasu przygotowania dolicz jeszcze czas chłodzenia ciasta.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Walentynkowe ciasteczka od serca wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Ale super wyglądają! Przepiękne!

Słodkie okruszki

Fajne ciasteczka 🙂

Edyta

Jakie sliczne ciasteczka, szczegolnie ten truskawkowy dzem wyglada bardzo kuszaca! Pozdrowienia i spoznione zyczenia urodzinowe! Serdecznosci, duzo zdrowka, usmiechu, pociechy z Syna i Meza. Buziaczki :*

Monika

Ale śliczności:) idealne na słodki podarunek dla bliskiej osoby:),super pomysł!

iza

ale sliczne :))))

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies