Węgierski langosz

Słodko Słodka
7 komentarzy
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, to nic innego jak placki drożdżowe z patelni, pyszne i proste w przygotowaniu, można je podawać z różnymi dodatkami, skradły moje serce. Taki węgierski langosz to jest również świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu. Te drożdżowe placki smaży się na oleju i podaje przeważnie ze śmietaną lub jogurtem i tartym serem, a u mnie akurat z sosem czosnkowym i też było smacznie. Dodatki możesz dobrać dowolne wedle gustu i smaku. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużo składników, wystarczy tylko kilka ogólnie dostępnych w domu. Placki te są uzależniająco pyszne.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 6 placków
Jak wykonać przepis na – Węgierski langosz

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków - 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka +-

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • śmietana lub sos czosnkowy u mnie domowy
  • może być też tarty ser
  • ulubione dodatki co kto lubi

Sposób wykonania

  • Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie jak do obiadu. Po odlaniu przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dobrze widelcem, pozostaw do wystygnięcia.
  • Do małej miseczki wlej 100 ml ciepłego mleka, wsyp cukier i rozdrobnione drożdże. Wymieszaj i zasyp 1 łyżką mąki.
    Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 10-15 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp sól i wymieszaj.
    Wrzuć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlej część mleka (ilość mleka zależy od ziemniaków jakie masz, mi starczyło 350 ml, a może tak być, że wyjdzie 400 ml), olej oraz zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto ma być elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera.
  • Misę posmaruj olejem, wrzuć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na blat podsypany delikatnie mąką, uformuj wałek.
    Nożem podziel na 6 równych kawałków, w zależności od tego jak duże placki chcesz uzyskać.
    Z każdego kawałka uformuj kulę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na gr. 1-1,5 cm.
    Gotowe przykryj ściereczką.
  • Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na złoto.
    Smażyłam na patelni średnicy 21 cm, olej sięgał 5-6 cm w górę.
  • Gdyby podczas pieczenia w placku zacznie się robić bąbel, najlepiej przygnieść go łopatką do smażenia.
    Upieczone odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie na talerz.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
  • Do całkowitego czasu przygotowania doliczyłam czas wyrastania ciasta, u mnie 45 min. + wyrastanie zaczynu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Węgierski langosz wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

całe wieki nie robiłam

wdomuujagi

a można takie placki piec w piekarniku?

Nieprujsietak

Ja nie robiłam ale jadłam w lokalu bardzo mi smakowało. Chętnie sobie zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Szczęśliwego Nowego roku.

Iwona Banach

Musze spróbować! Super pomysł 🙂