1,8K
Jak wykonać przepis na – Węgierski langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, to nic innego jak placki drożdżowe z patelni, pyszne i proste w przygotowaniu, można je podawać z różnymi dodatkami, skradły moje serce. Taki węgierski langosz to jest również świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu. Te drożdżowe placki smaży się na oleju i podaje przeważnie ze śmietaną lub jogurtem i tartym serem, a u mnie akurat z sosem czosnkowym i też było smacznie. Dodatki możesz dobrać dowolne wedle gustu i smaku. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużo składników, wystarczy tylko kilka ogólnie dostępnych w domu. Placki te są uzależniająco pyszne.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g ugotowanych ziemniaków - 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 30 g świeżych drożdży
- 350 ml mleka +-
Dodatkowo
- olej do smażenia
- śmietana lub sos czosnkowy u mnie domowy
- może być też tarty ser
- ulubione dodatki co kto lubi
Sposób wykonania
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie jak do obiadu. Po odlaniu przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dobrze widelcem, pozostaw do wystygnięcia.
- Do małej miseczki wlej 100 ml ciepłego mleka, wsyp cukier i rozdrobnione drożdże. Wymieszaj i zasyp 1 łyżką mąki.Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 10-15 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlej część mleka (ilość mleka zależy od ziemniaków jakie masz, mi starczyło 350 ml, a może tak być, że wyjdzie 400 ml), olej oraz zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera.
- Misę posmaruj olejem, wrzuć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na blat podsypany delikatnie mąką, uformuj wałek.Nożem podziel na 6 równych kawałków, w zależności od tego jak duże placki chcesz uzyskać.Z każdego kawałka uformuj kulę, następnie spłaszcz i rozwałkuj na gr. 1-1,5 cm.Gotowe przykryj ściereczką.
- Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na złoto.Smażyłam na patelni średnicy 21 cm, olej sięgał 5-6 cm w górę.
- Gdyby podczas pieczenia w placku zacznie się robić bąbel, najlepiej przygnieść go łopatką do smażenia. Upieczone odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie na talerz.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Do całkowitego czasu przygotowania doliczyłam czas wyrastania ciasta, u mnie 45 min. + wyrastanie zaczynu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Węgierski langosz wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
całe wieki nie robiłam
a można takie placki piec w piekarniku?
Nie próbowałam,robiłam tradycyjnie jak na Węgrzech.
Ja nie robiłam ale jadłam w lokalu bardzo mi smakowało. Chętnie sobie zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Szczęśliwego Nowego roku.
Pyszne są,te ze zdjęcia to akurat były moje pierwsze 😉 I wzajemnie samych przyjemnośPozdrawiamci w tym Nowym Roku 🙂
Musze spróbować! Super pomysł 🙂
Polecam Iwonko, dawno nie robiłam, także zjedliśmy ze smakiem. Pozdrawiam 🙂