Wuzetka

Słodko Słodka
52 komentarze
Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Kakaowy biszkopt przesmarowany powidłami (wersja świąteczna), przełożony bitą śmietaną, a do tego pyszna czekoladowa polewa. Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie. Polecam serdecznie na Święta Bożego Narodzenia.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Wuzetka

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×35

    Ciasto

    • 8 jajek - L
    • 1 szczypta soli
    • 125 ml oleju
    • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
    • szkl. mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szkl. kakao
    • 1 szkl. cukru

    Krem

    • 1 litr śmietany kremówki - 30-36 %
    • 1 paczka dużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    • 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
    • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl. zimnej wody

    Dodatkowo

    • 1 słoik mały powideł śliwkowych - opcjonalnie
    • 1 szkl. mocnej słodkiej herbaty do nasączenia - jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem

    Polewa

    • 200 ml śmietany kremówki - 30%
    • 150 g czekolady mlecznej
    • łyżeczki żelatyny 

    Sposób wykonania

    • Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Dodawaj partiami cukier, ubijaj mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ubijaj mikserem do połączenia, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlewaj olej cały czas miksując. Stopniowo wsypuj suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Mieszaj mikserem krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 40 min. Piecz w temp. 170 °C, na funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
      Po przestygnięciu ciasto podziel na 2 części.
      Spód nasącz i przesmaruj powidłami śliwkowymi.
      Śmietankę dobrze schłodź w zamrażalniku, żeby dobrze się ubijała. 
      Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 10 min.
      Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier waniliowy, cukier puder do smaku, wymieszaj krótko mikserem, następnie żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj energicznie i całość przelej do ubitej śmietany, krótko wymieszaj mikserem.
      Krem wyłóż na spód ciasta, przykryj drugim blatem. Wstawi do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.
      W tym czasie przygotuj polewę. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia, śmietankę wlej do rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, ściągnij z ognia, wrzuć napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj.
      Gdy polewa przestygnie, rozsmaruj na wierzchu ciasta, wstawi do lodówki i gotowe.
      Smacznego!!!

    Instrukcja na filmie

    • 1szkl. = 250 ml

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wuzetka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany, używając do tego rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki cukierniczej.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    52 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aga od kuchni

    Brawo piękne ciasto
    ❤️❤️❤️❤️❤️

    Aga od kuchni

    bardzo proszę piszę szczerze <3

    Izaa

    pyszna!!! dawno nie jadłam tego ciasta

    stenia64

    Przypomniałam sobie , że kiedyś co tydzien gościła u mnie wuzetka, a ta jest wspaniała i na pewno smakowita,pozdrawiam

    Anonimowy

    A na tortownicę skladniki mozna

    Anna Kisiel

    Ja krem robię że śmietany30% z dodatkiem serka mascarpone,jest smaczniejsze.Ciasto nasączamy kawą z dodatkiem rumu .

    Anonimowy

    A można wiedzieć ile śmietanki a ile serka maskarpone?

    Teresa.mojewyroby

    Asiu wspaniały przepis ,dobrze że po imprezie jestem bo bym zabrała kawałek ciasta

    Słodko Słodka

    Ha ha taka wuzetka kusi 😉😘

    Wioleta

    Przyznam, że dawno nie jadłam wuzetki. Pychota.

    Słodko Słodka

    U nas też już bardzo długo nie było 🙂

    Dorota

    Doskonale znam smak wuzetki, ale sama nigdy jeszcze jej nie zrobiłam, a piekę całkiem sporo.

    Słodko Słodka

    Taka domowa wuzetka jest bardzo smaczna, koniecznie musisz nadrobić zaległości 🙂😘

    Pichceniomania

    A u mnie na to mówią Radomianka 🙂 Nie zmienia to faktu, że zapomniałam o tym ciachu. Nigdy nie piekłam, chętnie wypróbuję przepis 🙂 Dzięki!

    Słodko Słodka

    Ciasto warte uwagi, dość szybko się robi, nie jest wymagające 🙂

    LanaDelRey.PL

    Wuzetka to moje ulubione ciacho! Dotąd kupowałam je w cukierni, jednak Twój przepis zmotywował mnie do zmian! 🙂 Mam nadzieję, że podołam!

    Słodko Słodka

    Takie domowe jest o niebo lepsze jak z cukierni, polecam przygotować samej🙂 już innej nie ruszysz 😉😘

    Iwona

    Pyszne ciasto, bardzo klasyczne 🙂

    Słodko Słodka

    Dziękuje 😘❤️

    Magda

    Jak dawno nie jadłam wuzetki, teraz będzie za mną chodzić to ciasto 🙂

    Słodko Słodka

    Ha ha ja też dawno nie robiłam, a taka wuzetka jest super 🙂😘

    Di bloguje

    Dzięki za przypomnienie. Dano jej nie robiłam <3

    Słodko Słodka

    Ja to samo 😁

    Beata M.

    Ooo, jak dawno nie jadłam tego ciasta a jest faktycznie pyszne. 💗

    Słodko Słodka

    Ja też właśnie dawno nie robiłam 🙂

    Edyta

    Jaka tam skromna wersja! Krolewskie ciasto, pycha 🙂

    Słodko Słodka

    Dawno nie robiłam pamiętam, że po ciąży miałam spory uraz do wuzetki 😉

    Halina

    Czy można zrobić spody, na zwykłym przepisie na biszkopt?

    Słodko Słodka

    Tak pewnie, ale ten spód jest smaczniejszy jak biszkopt. Pozdrawiam

    Kasia

    Uwielbiam! Moja mama pracowała przez lata w kawiarni. Jak byłam mała, chodziłam do niej i zawsze mogłam sobie wybrać coś słodkiego. I zawsze to był dylemat, czy WZ, czy bita śmietana z rodzynkami…

    Słodko Słodka

    Miałaś dobrze 🙂 Ja w ciąży się przejadłam wuzetką i długo nie mogłam na nią patrzeć, ale teraz znowu bym mogła ją wcinać jak szalona 😉

    Agata Olszyńska

    Tak jak ja w ciąży salcesonem , 20 lat go nie jadłam 😅

    iza

    o rany jak ja lubię taką wuzetkę

    Teresa

    Asiu wspaniałe ciasto i kusisz tymi przepisami

    Anita

    Pyszny klasyk wśród ciast. Uwielbiam od zawsze. 🙂

    Daria

    Sama nigdy jej nie robiłam. Twoja wygląda pysznie i piękne

    Magda

    Piękna. Moja taka nie wyszła. Na szczęście i tak jedli 😀

    Ola

    Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!

    Olga

    Dawno nie robiłam tego ciasta. Narobiłaś ochoty. 😅