6,3K
Jak wykonać przepis na – Wuzetka
Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Kakaowy biszkopt przesmarowany powidłami (wersja świąteczna), przełożony bitą śmietaną, a do tego pyszna czekoladowa polewa. Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie. Polecam serdecznie na Święta Bożego Narodzenia.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×35
Ciasto
- 8 jajek - L
- 1 szczypta soli
- 125 ml oleju
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- ⅓ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szkl. kakao
- 1 szkl. cukru
Krem
- 1 litr śmietany kremówki - 30-36 %
- 1 paczka dużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
- 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl. zimnej wody
Dodatkowo
- 1 słoik mały powideł śliwkowych - opcjonalnie
- 1 szkl. mocnej słodkiej herbaty do nasączenia - jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem
Polewa
- 200 ml śmietany kremówki - 30%
- 150 g czekolady mlecznej
- 1½ łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania
- Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier, ubijaj mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ubijaj mikserem do połączenia, zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlewaj olej cały czas miksując. Stopniowo wsypuj suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Mieszaj mikserem krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 40 min. Piecz w temp. 170 °C, na funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.Po przestygnięciu ciasto podziel na 2 części.Spód nasącz i przesmaruj powidłami śliwkowymi.Śmietankę dobrze schłodź w zamrażalniku, żeby dobrze się ubijała. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 10 min. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier waniliowy, cukier puder do smaku, wymieszaj krótko mikserem, następnie żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj energicznie i całość przelej do ubitej śmietany, krótko wymieszaj mikserem.Krem wyłóż na spód ciasta, przykryj drugim blatem. Wstawi do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.W tym czasie przygotuj polewę. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia, śmietankę wlej do rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, ściągnij z ognia, wrzuć napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj.Gdy polewa przestygnie, rozsmaruj na wierzchu ciasta, wstawi do lodówki i gotowe.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1szkl. = 250 ml
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wuzetka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany, używając do tego rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki cukierniczej.
Brawo piękne ciasto
❤️❤️❤️❤️❤️
Dzięki Aguś :*)
bardzo proszę piszę szczerze <3
pyszna!!! dawno nie jadłam tego ciasta
Ja też dawno nie jadłam,przez ciąże miałam uraz-)ale po 4 latach wraca do łask 🙂
Przypomniałam sobie , że kiedyś co tydzien gościła u mnie wuzetka, a ta jest wspaniała i na pewno smakowita,pozdrawiam
Steniu u mnie też dawno nie gościła 🙂 Pozdrawiam
A na tortownicę skladniki mozna
Wystarczy podzielić na pół.
Ja krem robię że śmietany30% z dodatkiem serka mascarpone,jest smaczniejsze.Ciasto nasączamy kawą z dodatkiem rumu .
Jak dzieci nie jedzą ciasta to można nasączać procentem.
A można wiedzieć ile śmietanki a ile serka maskarpone?
W zależności od smaku jeśli robię tort to daje pół na pół śmietanę z serkiem,można dać mniej serka.
Asiu wspaniały przepis ,dobrze że po imprezie jestem bo bym zabrała kawałek ciasta
Ha ha taka wuzetka kusi 😉😘
Przyznam, że dawno nie jadłam wuzetki. Pychota.
U nas też już bardzo długo nie było 🙂
Doskonale znam smak wuzetki, ale sama nigdy jeszcze jej nie zrobiłam, a piekę całkiem sporo.
Taka domowa wuzetka jest bardzo smaczna, koniecznie musisz nadrobić zaległości 🙂😘
A u mnie na to mówią Radomianka 🙂 Nie zmienia to faktu, że zapomniałam o tym ciachu. Nigdy nie piekłam, chętnie wypróbuję przepis 🙂 Dzięki!
Ciasto warte uwagi, dość szybko się robi, nie jest wymagające 🙂
Wuzetka to moje ulubione ciacho! Dotąd kupowałam je w cukierni, jednak Twój przepis zmotywował mnie do zmian! 🙂 Mam nadzieję, że podołam!
Takie domowe jest o niebo lepsze jak z cukierni, polecam przygotować samej🙂 już innej nie ruszysz 😉😘
Pyszne ciasto, bardzo klasyczne 🙂
Dziękuje 😘❤️
Jak dawno nie jadłam wuzetki, teraz będzie za mną chodzić to ciasto 🙂
Ha ha ja też dawno nie robiłam, a taka wuzetka jest super 🙂😘
Dzięki za przypomnienie. Dano jej nie robiłam <3
Ja to samo 😁
Ooo, jak dawno nie jadłam tego ciasta a jest faktycznie pyszne. 💗
Ja też właśnie dawno nie robiłam 🙂
Jaka tam skromna wersja! Krolewskie ciasto, pycha 🙂
Dawno nie robiłam pamiętam, że po ciąży miałam spory uraz do wuzetki 😉
Czy można zrobić spody, na zwykłym przepisie na biszkopt?
Tak pewnie, ale ten spód jest smaczniejszy jak biszkopt. Pozdrawiam
Uwielbiam! Moja mama pracowała przez lata w kawiarni. Jak byłam mała, chodziłam do niej i zawsze mogłam sobie wybrać coś słodkiego. I zawsze to był dylemat, czy WZ, czy bita śmietana z rodzynkami…
Miałaś dobrze 🙂 Ja w ciąży się przejadłam wuzetką i długo nie mogłam na nią patrzeć, ale teraz znowu bym mogła ją wcinać jak szalona 😉
Tak jak ja w ciąży salcesonem , 20 lat go nie jadłam 😅
Ha ha ja już jem wuzetkę, ale nie powiem uraz miałam długo, oj bardzo dłuuuuugo 🙂
o rany jak ja lubię taką wuzetkę
Asiu wspaniałe ciasto i kusisz tymi przepisami
Dziękuje, dawno nie piekłam wuzetki 🙂
Pyszny klasyk wśród ciast. Uwielbiam od zawsze. 🙂
Taka domowa wuzetka jest bardzo smaczna 🙂
Sama nigdy jej nie robiłam. Twoja wygląda pysznie i piękne
Polecam serdecznie na zbliżające się dużymi krokami święta 🙂
Piękna. Moja taka nie wyszła. Na szczęście i tak jedli 😀
Najważniejsze, że smakowała 🙂
Zapisuje przepis i spróbuje go odtworzyć!
Polecam serdecznie, jedno z lepszych ciast, które smakuje wszystkim i tym dużym i tym małym 🙂
Dawno nie robiłam tego ciasta. Narobiłaś ochoty. 😅
Polecam na święta, zdecydowanie jedno z lepszych ciast 🙂
Najlepszy przepis na wuzetkę. Jest przepyszna.