Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Dwie warstwy kakaowych biszkoptów przesmarowanych powidłami (wersja świąteczna), przełożonych bitą śmietaną, a do tego pyszna czekoladowa polewa. Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Wuzetka

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×35

    Ciasto

    • 8 jajek - L
    • 1 szczypta soli
    • 125 ml oleju
    • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
    • szkl. mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szkl. kakao
    • 1 szkl. cukru

    Krem

    • 1 litr śmietany kremówki - 30-36 %
    • 1 paczka dużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    • 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
    • 5 łyżeczek żelatyny - +pół szkl. zimnej wody

    Dodatkowo

    Polewa

    • 200 ml śmietany kremówki - 30 %
    • 150 g czekolady mlecznej
    • 1,5 łyżeczki żelatyny 

    1 szkl. = 250 ml

      Sposób wykonania

      • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując. Stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
        Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C.
        Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
      • Po przestygnięciu ciasto podzielić na 2 części.
      • Spód nasączyć i posmarować powidłami śliwkowymi.
      • Śmietankę schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. 
        Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 10 min.
        Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, zmiksować krótko, następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund.
        Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i całość przelać do ubitej śmietany, krótko zmiksować.
      • Krem wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem.
        Wstawić do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.
      • W tym czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu. Nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
        Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.
      • Przepis na YouTube.
      • W wykonaniu mojej koleżanki Marzeny Piotrowskiej, pyszna 🙂
      Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany, używając do tego rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki cukierniczej.

      Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wuzetka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      40 komentarzy
      Oldest
      Newest
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Aga od kuchni
      3 lat temu

      Brawo piękne ciasto
      ❤️❤️❤️❤️❤️

      Aga od kuchni
      3 lat temu
      Reply to  Aga od kuchni

      bardzo proszę piszę szczerze <3

      Izaa
      3 lat temu

      pyszna!!! dawno nie jadłam tego ciasta

      stenia64
      stenia64
      3 lat temu

      Przypomniałam sobie , że kiedyś co tydzien gościła u mnie wuzetka, a ta jest wspaniała i na pewno smakowita,pozdrawiam

      Anonimowy
      Anonimowy
      3 lat temu

      A na tortownicę skladniki mozna

      Anna Kisiel
      2 lat temu

      Ja krem robię że śmietany30% z dodatkiem serka mascarpone,jest smaczniejsze.Ciasto nasączamy kawą z dodatkiem rumu .

      Anonimowy
      Anonimowy
      2 lat temu
      Reply to  Anna Kisiel

      A można wiedzieć ile śmietanki a ile serka maskarpone?

      Teresa.mojewyroby
      2 lat temu

      Asiu wspaniały przepis ,dobrze że po imprezie jestem bo bym zabrała kawałek ciasta

      Słodko Słodka
      1 rok temu

      Ha ha taka wuzetka kusi 😉😘

      Wioleta
      1 rok temu

      Przyznam, że dawno nie jadłam wuzetki. Pychota.

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Wioleta

      U nas też już bardzo długo nie było 🙂

      Dorota
      1 rok temu

      Doskonale znam smak wuzetki, ale sama nigdy jeszcze jej nie zrobiłam, a piekę całkiem sporo.

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Dorota

      Taka domowa wuzetka jest bardzo smaczna, koniecznie musisz nadrobić zaległości 🙂😘

      Pichceniomania
      1 rok temu

      A u mnie na to mówią Radomianka 🙂 Nie zmienia to faktu, że zapomniałam o tym ciachu. Nigdy nie piekłam, chętnie wypróbuję przepis 🙂 Dzięki!

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Pichceniomania

      Ciasto warte uwagi, dość szybko się robi, nie jest wymagające 🙂

      LanaDelRey.PL
      1 rok temu

      Wuzetka to moje ulubione ciacho! Dotąd kupowałam je w cukierni, jednak Twój przepis zmotywował mnie do zmian! 🙂 Mam nadzieję, że podołam!

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  LanaDelRey.PL

      Takie domowe jest o niebo lepsze jak z cukierni, polecam przygotować samej🙂 już innej nie ruszysz 😉😘

      Iwona
      1 rok temu

      Pyszne ciasto, bardzo klasyczne 🙂

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Iwona

      Dziękuje 😘❤️

      Magda
      1 rok temu

      Jak dawno nie jadłam wuzetki, teraz będzie za mną chodzić to ciasto 🙂

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Magda

      Ha ha ja też dawno nie robiłam, a taka wuzetka jest super 🙂😘

      Di bloguje
      1 rok temu

      Dzięki za przypomnienie. Dano jej nie robiłam <3

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Di bloguje

      Ja to samo 😁

      Beata M.
      1 rok temu

      Ooo, jak dawno nie jadłam tego ciasta a jest faktycznie pyszne. 💗

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Beata M.

      Ja też właśnie dawno nie robiłam 🙂

      Edyta
      1 rok temu

      Jaka tam skromna wersja! Krolewskie ciasto, pycha 🙂

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Edyta

      Dawno nie robiłam pamiętam, że po ciąży miałam spory uraz do wuzetki 😉

      Halina
      Halina
      1 rok temu

      Czy można zrobić spody, na zwykłym przepisie na biszkopt?

      Słodko Słodka
      1 rok temu
      Reply to  Halina

      Tak pewnie, ale ten spód jest smaczniejszy jak biszkopt. Pozdrawiam

      Kasia
      11 miesięcy temu

      Uwielbiam! Moja mama pracowała przez lata w kawiarni. Jak byłam mała, chodziłam do niej i zawsze mogłam sobie wybrać coś słodkiego. I zawsze to był dylemat, czy WZ, czy bita śmietana z rodzynkami…

      Słodko Słodka
      11 miesięcy temu
      Reply to  Kasia

      Miałaś dobrze 🙂 Ja w ciąży się przejadłam wuzetką i długo nie mogłam na nią patrzeć, ale teraz znowu bym mogła ją wcinać jak szalona 😉

      iza
      iza
      11 miesięcy temu

      o rany jak ja lubię taką wuzetkę

      Teresa
      3 miesięcy temu

      Asiu wspaniałe ciasto i kusisz tymi przepisami