Zapiekanka gyros

Słodko Słodka
16 komentarzy
Robię ją od dawna i wszystkim domownikom bardzo smakuje zapiekanka gyros, ogólnie bardzo lubimy zapiekanki. Dla mnie to pomysł na szybki i smaczny obiad, oraz urozmaicenie od tradycyjnych obiadów. Przy tej zapiekance każdy zawsze prosi o dokładkę. Ryż w połączeniu z kurczakiem w przyprawie gyros palce lizać, ja zawsze daje zamiast ogórków konserwowych, ogórki w zalewie gyros zrobione latem, z mojej domowej spiżarni. To jedna ze smaczniejszych zapiekanek jakie robiłam. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji jej robić, musisz koniecznie nadrobić zaległości, nie pożałujesz.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 4 porcje
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka gyros

Potrzebne składniki
  

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 filet z kurczaka - ok. 500 g
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego

Dodatkowo

  • olej do smażenia mięsa
  • 2 łyżki masła do posmarownia naczynia żaroodpornego

Sposób wykonania

  • Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
    Mięso pokrój w paski a następnie w drobną kostkę.
    Cebulę obierz i posiekaj również w kosteczkę, wrzuć do mięsa, następnie wlej 2,3 łyżki oleju, wsyp przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
    Mięso z cebulą podsmaż na patelni, na niedużej ilości oleju.
    Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu układając mięso na ręczniku papierowym.
    Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, ja użyłam gotowych zaprawionych latem – przepis znajdziesz tu => Ogórki w zalewie gyros.
    Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą.
    Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wyłóż ugotowany ryż i wyrównaj łyżką.
    Następnie ryż posmaruj sosem, wyłóż podsmażone mięso z cebulą.
    Posyp tartym serem.
    Ułóż warstwę ogórków, u mnie odsączyłam z zalewy, następnie wyłożyłam na zapiekankę.
    Posmaruj ogórki resztą sosu i posyp resztą sera.
    Tak przygotowaną zapiekankę wrzuć do piekarnika na 30 min. piecz w temp. 180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Podawaj jeszcze ciepłą wyjętą prosto z piekarnika.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Zapiekanka po odgrzaniu na drugi dzień jest równie smaczna.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka gyros wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Ostatnio u nas numer jeden wśród dań obiadowych, po prostu pyyycha co tu dużo mówić.

Wioleta Sadowska

Świetny przepis. Dawno nie jadłam takiej zapiekanki.

Chętnie ją sobie zrobię 🙂

Anna

Robię taką ale z makaronem. Będę musiała spróbować z ryżem

Fotograf FotoKuszynski

Dobre przepisy na obiad to skarb, a zapiekanka do zawsze dobry pomysł. Dzięki za inspirację!

Agnieszka

Wygląda bardzo smakowicie. Taka zapiekanka na pewno posmakowałaby moim domownikom.

Beata

Pysznie wygląda. 🙂 Zapiekanki to zawsze dobry pomysł na obiad.

Ania

Brzmi smacznie. Nie gotowałam jeszcze takiej