Ziemniaki jak z ogniska

Słodko Słodka
14 komentarzy

Przepis na te pyszne ziemniaki krąży po sieci od dłuższego czasu, skusiłam się i ja. Ziemniaki faktycznie smakują jak te z ogniska, które jadłam za dzieciaka, a zapach jak się pieką w piekarniku nieziemski. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości 🙂 Myślę, że super również sprawdzą się na grillu, do pieczonej kiełbaski czy karkóweczki, kto bardziej miastowy to pewnie nawet się nie skapnie, że to ziemniaki z piekarnika, taki psikus 😉 Wcinamy je w całości, ze skórką, można je robić kiedy nas tylko najdzie ochota. Z piekarnika polecam również przepis na ziemniaki pod kołderką śmietanowo – serową.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki użyć najlepiej takie nieduże, porządnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody, wrzucić do miski z wodą, następnie każdy ziemniak po kolei, obtaczać w mieszance mąki z przyprawami ( mąkę wymieszać z solą i wędzoną papryką, ja dałam jeszcze czosnek granulowany), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 1 godz.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam na obiad jak i na grilla dla gości, super sprawa.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Jestem ciekawa ich smaku. Muszą być pyszne.

kosmetyczniemonrog

Ciekawy przepis. Jeszcze w ten sposób zrobionych ziemniaków nie jadłam

iza

od dawna mam chęć na takie ziemniaki

Beatrycze

Mmm ale to musi być pyszne. Smaki dzieciństwa

ervi

Ale żółciutkie w środku 🙂 E

Monika

Już na sam wygląd kuszą. Ciekawe jak smakują. Przepis bardzo oryginalny 🙂

Ania

Przepyszne sa te ziemniaki, ostatnio czesto goszcza u nas na stole🙂