Przepis na te pyszne ziemniaki krąży po sieci od dłuższego czasu, skusiłam się i ja. Ziemniaki faktycznie smakują jak te z ogniska, które jadłam za dzieciaka, a zapach jak się pieką w piekarniku nieziemski. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości 🙂 Myślę, że super również sprawdzą się na grillu, do pieczonej kiełbaski czy karkóweczki, kto bardziej miastowy to pewnie nawet się nie skapnie, że to ziemniaki z piekarnika, taki psikus 😉 Wcinamy je w całości, ze skórką, można je robić kiedy nas tylko najdzie ochota. Z piekarnika polecam również przepis na ziemniaki pod kołderką śmietanowo – serową.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- opcjonalnie przyprawa do ziemniaków do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki użyć najlepiej takie nieduże, porządnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody, wrzucić do miski z wodą, następnie każdy ziemniak po kolei, obtaczać w mieszance mąki z przyprawami ( mąkę wymieszać z solą i wędzoną papryką, ja dałam jeszcze czosnek granulowany), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 1 godz.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam na obiad jak i na grilla dla gości, super sprawa.
Jestem ciekawa ich smaku. Muszą być pyszne.
Faktycznie zapach i smak jak z ogniska, polecam 🙂
Ciekawy przepis. Jeszcze w ten sposób zrobionych ziemniaków nie jadłam
Polecam, są warte grzechu 😉
od dawna mam chęć na takie ziemniaki
Mnie też skusiły 🙂
Mmm ale to musi być pyszne. Smaki dzieciństwa
Dokładnie tak 🙂 Pozdrawiam
Ale żółciutkie w środku 🙂 E
Młode ziemniaki, dobra odmiana 🙂
Już na sam wygląd kuszą. Ciekawe jak smakują. Przepis bardzo oryginalny 🙂
Polecam, sam zapach już kusi pod czas pieczenia 😉
Przepyszne sa te ziemniaki, ostatnio czesto goszcza u nas na stole🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypasował i smakują 🙂 U mnie jutro będą gościć 😉