Zrazy ze schabu

Słodko Słodka
10 komentarzy
Jak zrobić zrazy ze schabu? To bardzo proste, to również pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych jeśli Ci się znudziły , polecam przygotować takie właśnie zrazy ze schabu w sosie własnym. Wieprzowina jest dużo tańsza jak mięso wołowe, więc można sobie częściej pozwolić na takie oszukane zrazy, a zrazy w takiej wersji są przepyszne.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 10 szt.
Jak wykonać przepis na – Zrazy ze schabu

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg schabu
  • 4 długie, grubsze kabanosy
  • 150 g boczku w słupkach
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 cebule
  • musztarda
  • sól i pieprz prawdziwy mielony
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny - opcjonalnie
  • majeranek
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • mąka do zaciągnięcia sosu

Sposób wykonania

  • Mięso pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm.
    Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa z obu stron, następnie przypraw solą i pieprzem prawdziwym mielonym, również z obu stron (możesz użyć ulubionej przyprawy do wieprzowiny).
    Każdy plaster schabu posmaruj z jednej strony łyżeczką musztardy, w zależności od wielkości schabu, możesz dać mniej lub więcej musztardy.
    Odstaw mięso do lodówki na parę godz. lub na całą noc.
    Na każdy plaster schabu posmarowany musztardą połóż kawałek kabanosa, parę słupków boczku, pół ogórka kiszonego, pół sporego plastra cebuli przeciętego na pół.
  • Tak przygotowany plaster zwiń w roladę i zepnij jedną wykałaczką. Odłóż na talerz i przygotuj resztę zrazów aż do wykończenia plastrów schabu.
  • Zrazy ze schabu przysmaż na nie dużej ilości oleju, do zarumienienia z każdej strony, pod koniec smażenia wrzuć posiekaną w grubsze piórka cebulę, podsmaż jeszcze chwilę.
  • Następnie zalej mięso gotowaną wodą, dodaj liście i ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu do miękkości pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku.
    Na koniec gotowania, zaciągnij sos 2 łyżkami mąki, możesz dodać również śmietanę.
  • W środek zrazów ze schabu możesz dać dowolne dodatki, co tylko lubisz. Polecam również czerwoną paprykę, lub zrazy schabowe z pieczarkami i serem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zrazy ze schabu wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata M.

Cudowne smaki, mniam. Wieki nie jadłam. Miłego weekendu. 😘

Wioleta Sadowska

Takie zrazy są pyszne. Mniam, mniam 🙂

Mirosława Dudko

Apetycznie wyglądają. Ciekawe nadzienie 🙂

Monika

To są zrazy na wypasie! Prawdziwie pyszne domowe jedzonko!

Patrycja Reszko

Świetnie nadziane!