Danie jednogarnkowe, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa. Idealna w sezonie jesienno – zimowym, ale latem też od czasu do czasu lubimy taką zupkę z dodatkiem ogórków małosolnych, nie sposób się jej oprzeć.
 Składniki:
600 g mięsa gulaszowego
woda lub bulion
5 dużych ziemniaków
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera 
2 duże pomidory malinowe
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża papryka czerwona
4 ogórki małosolne
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ulubiona przyprawa do wieprzowiny
sól i pieprz do smaku
słodka i ostra papryka w proszku do smaku
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki+woda
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wymyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę,skropić odrobiną oleju i przyprawić ulubioną przyprawą do wieprzowiny,oraz paprykami w proszku.
Cebulę i czosnek obrać,cebulę posiekać w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę.
 Mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem,podsmażyć następnie wrzucić cebulę,
całość smażyć do zarumienienia mięsa i odparowania wody,2 min.przed końcem smażenia wrzucić czosnek,zawartość patelni przełożyć do garnka,patelnie zalać wrzącą wodą lub bulionem,następnie przelać tę wodę do garnka z mięsem(tak aby mięso było przykryte),wrzucić ziele angielskie i listki laurowe,oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory,obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i korzeń pietruszki,kawałek selera,dusić pod przykryciem ok.1 godz.w zależności od rodzaju mięsa jakie używamy,co jakiś czas dolać wrzącej wody z czajnika w razie konieczności.
Ziemniaki obrać jak do zupy,z papryki usunąć gniazdo nasienne,pokroić w paseczki,i wrzucić razem z ziemniakami do zupy,gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier pomidorowy,oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki małosolne.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku,zaciągnąć mąką(2 łyżki mąki rozmieszać w kilku łyżkach wody i wlać do gotującej się zupy).
Do gotowej zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z pieczywem.
 
 
 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
1 rok temu

Moje miłe wspomnienie ze stołówki studenckiej!

Di bloguje
1 rok temu

Dano nie robiłam. Wygląda przepysznie!

Izaa
1 rok temu

lubię bardzo takie zupy

Pieprzyć z fantazją

To ja poproszę taką miseczkę gulaszu 🙂 Pycha!

Izabela S.
1 rok temu

Moje smaki taka zupa 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Moje smaki ;-D