Zupa krem z dyni

Słodko Słodka
8 komentarzy

Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni… Delikatna i kremowa…

 Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
  • 1 mała cebulka + łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki imbiru w proszku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml śmietanki 30 %  

Dekoracja:

  • 1 duża marchewka
  • 100 ml wody+1 łyżeczka cukru
  • pestki dyni
  • pietruszka
  • 3/4 łyżeczki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona, następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
  • Ziemniaki i marchewkę, obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie po min. wyłączyć palnik.
  • A więc tak, ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce, do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię, ziemniaki z marchewką, oraz cebulę z czosnkiem.
  • Gotować do miękkości warzyw.
  • Zdjąć z palnika, wlać śmietankę i zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
  • Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami dyni, różyczkami z marchewki.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

fajna zupa; a zdjęcie przepiękne!!!

Aga

Wygląda cudownie 🙂

Sylwia R

Ty mi napisz jak robisz te różyczki! Bo są cudowne! A krem z dyni bardzo lubię ❤️

Aneta Kowalska

Jeszcze nigdy nie robilam nic z dyni… jakoś mnie ona przeraża

Kinga Nytko

Jaka ilość zupy krem wychodzi z tej ilości składników?