561
Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni… Delikatna i kremowa…
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
- 1 mała cebulka + łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml śmietanki 30 %
Dekoracja:
- 1 duża marchewka
- 100 ml wody+1 łyżeczka cukru
- pestki dyni
- pietruszka
- 3/4 łyżeczki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona, następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
- Ziemniaki i marchewkę, obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie po min. wyłączyć palnik.
- A więc tak, ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce, do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię, ziemniaki z marchewką, oraz cebulę z czosnkiem.
- Gotować do miękkości warzyw.
- Zdjąć z palnika, wlać śmietankę i zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
- Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami dyni, różyczkami z marchewki.
fajna zupa; a zdjęcie przepiękne!!!
Wygląda cudownie 🙂
Ty mi napisz jak robisz te różyczki! Bo są cudowne! A krem z dyni bardzo lubię ❤️
Właśnie nie wiedziałam jak to ująć,więc chyba powstanie mały tutorial 😉 Pozdrawiam :*)
Jeszcze nigdy nie robilam nic z dyni… jakoś mnie ona przeraża
To tylko takie wrażenie,ja w tym roku się zaprzyjaźniłam dopiero 😉
Jaka ilość zupy krem wychodzi z tej ilości składników?
Litr bulionu plus reszta można sobie łatwo podzielić,nie podaje tu porcji,bo u mnie takie cuda idą zawsze w mniejszych ilościach jak "zwyczajne" zupy.