Zupa lazania z mięsem mielonym z Instant Pot

Słodko Słodka
2 komentarze
Przepyszna, szybka zupa lazania z mięsem mielonym z Instant Pot w 30 min. po prostu rewelacja!!! Wszystko z jednego gara, bez brudzenia patelni i dziesięciu garnków. Danie to przygotowałam pod moich chłopaków zainspirowana przepisem z amerykańskiego bloga, oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie namieszała pod siebie. Lazania w formie zupy, czemu nie? W końcu do odważnych świat należy!!! Miałam przygotowany przepis śniadaniowy dla Was z multicookera jako pierwszy, ale jednak zacznę od tego dania w pierwszej kolejności. Nazwa dania wskazuje na zupę, jednak u mnie bardziej jest na gęsto, nie dolałam na sam koniec bulionu, żeby rozrzedzić danie, ale oczywiście można. Co prawda jestem w trakcie testowania tego cudownego garnka, ale uchylę Wam rąbka tajemnicy… Jeśli staniesz się posiadaczką tego cuda, nie gotuj o zbyt wczesnej porze obiadu, bo może nie dotrwać do pory obiadowej, taka moja mała sugestia 🙂 Wkrótce więcej w recenzji, ale za nim napiszę pełną recenzje będziecie mogły zobaczyć zestaw przepisów z Instant Pot Duo EVO Plus 6 na moim blogu i chyba nawet zmontuje parę filmików, jak już się bardziej wprawię w obsłudze tego cuda, a powiem Wam, że ten garnek ostatnio zawładnął moją kuchnią.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 35 mins
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Zupa lazania z mięsem mielonym z Instant Pot

Potrzebne składniki
  

  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 butelka passaty pomidorowej - 750 ml
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • łyżki przyprawy do makaronu
  • 1 łyżka soli
  • pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • makaron lasagne lub inny ulubiony - użyłam kokardki

Dodatkowo

  • 150 g mozzarelli mini
  • 150 g sera żółtego
  • natka pietruszki do posypania całego dania przed podaniem

Sposób wykonania

  • Moje danie przygotowałam w multicookerze Instant Pot Duo Evo Plus 6.
    Na pulpicie ustaw "Saute", czyli podsmażanie.
    Pokrętłem ustaw czas 10 min. i zatwierdź klikając kciukiem w pokrętło ( delikatnie wciśnij je do środka) spokojnie również wystarczy 7 – 8 min. to danie robiłam pierwszy raz, więc niektóre rzeczy robię jeszcze na wyczucie, na tzw. oko.
    Następnie pokrętłem wybierz "Custom", zwyczajne smażenie, a do wyboru masz jeszcze "Low" i "High". Ponownie zatwierdź pokrętłem.
    Wlej olej do garnka i kliknij "Start".
    Gdy olej się nagrzeje multicooker da znać pikając i wyświetli się również informacja, na panelu z przodu. Wrzuć do garnka mięso mielone, posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Nie musisz mieszać cały czas, wystarczy zamieszać drewnianą łyżką co jakiś czas.
    Gdyby mięso za bardzo przywarło do dna garnka, śmiało podlej całość niedużą ilością bulionu, w ten sposób wydobędziesz również smak.
    Gdy mięsko z cebulką i czosnkiem się podsmaży kliknij "Cancel".
    Przejdź do następnego kroku w przepisie. Do garnka wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki pomidory z puszki, wrzuć przecier pomidorowy, wlej passatę pomidorową oraz bulion. Wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj, następnie wrzuć makaron i ponownie dokładnie wymieszaj.
    Nałóż pokrywę na multicooker i dobrze go zamknij. Zwróć uwagę, żeby na pokrywce suwak był ustawiony na "sealing", zbieranie ciśnienia. Uwielbiam gotowanie pod ciśnieniem.
    Wybierz program "Pressure cook", czyli gotowanie pod ciśnieniem, następnie "Custom" lub "Soup" zatwierdź klikając w pokrętło, ustaw czas pokrętłem na 1 min. zatwierdź i wybierz "High" następnie kliknij "Start".
    Po zebraniu ciśnienia, program się włączy na 1 min. i Instant Pot będzie odliczał do dołu, po tym czasie urządzenie wielofunkcyjne się wyłączy i przejdzie automatycznie na program podgrzewania.
    Spuść ciśnienie, przesuwając na górze pokrywki suwak na "Vent" i odczekaj jeszcze 10 min. za nim otworzysz "garnek".
    Po 10 min. gdy otworzysz garnek, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku, możesz również dolać 1 lub 2 szkl. bulionu, żeby danie nie było takie gęste. Ja ten krok pominęłam, chłopacy jednogłośnie stwierdzili, że ma być gęsta zupa i koniec, a w zasadzie to wyszedł makaron z sosem.
    Wsyp większą połowę sera i dokładnie wymieszaj, danie gotowe.
    Nakładaj do talerzy, na wierzchu posyp jeszcze serem, oraz natką pietruszki.
    Smacznego!!!
    Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Moc Soków.

Instrukcja na filmie

  • Możesz pominąć przyprawę do makaronu i stworzyć własną aromatyczną mieszankę.
  • Sery możesz użyć różne rodzaje, u mnie użyłam akurat tylko dwa, bo tyle miałam pod ręką w lodówce.
  • Makaron możesz użyć lasagne i przed wrzuceniem do garnka połamać go na mniejsze kawałki. U nas akurat dzisiaj wyjątkowo kokardki, ponieważ pogoda nie nastrajała na wypad do sklepu w poszukiwaniu odpowiedniego makaronu 😉

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa lazania z mięsem mielonym z Instant Pot wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wow, nie jadłam jeszcze takiej zupy. Jaki ciekawy przepis.

Słodko Słodka

Prosty, szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad, polecam również przygotować zwyczajnie bez użycia multicookera 🙂