Sernik z Oreo

Sernik ten rozpływa się w ustach, jest to jeden z moich ulubionych serników, szybko się robi, mało tego jest prosty w przygotowaniu, a jak smakuje… nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych. Osoby, które mają mało wspólnego z kuchnią, zapewniam super sobie poradzą z tym wypiekiem. Zachwyt bliskich gwarantowany.

Składniki:

Tortownica 24 cm

Spód ciasteczkowy:

  • duża paczka ciasteczek oreo
  • 3 łyżki miękkiego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szkl.drobnego cukru
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka L  
  • duża paczka ciasteczek oreo 

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • mała paczka ciasteczek oreo do dekoracji

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
  • Ciasteczka wrzucić do blendera i zmielić na piasek, następnie dodać masło i krótko jeszcze zmielić, tak aby powstała konsystencja  mokrego piasku.
  • Przygotowane ciasteczka wysypać na dno tortownicy i uklepać palcami.
  • Wszystkie składniki na masę serową (oprócz ciasteczek) wrzucić do misy miksera i krótko tylko zmiksować do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masę przelać na spód ciasteczkowy, w środek powciskać połamane na mniejsze kawałki ciasteczka oreo, wcisnąć je delikatnie w masę serową, żeby nie wystawały z masy, bo sernik nam pęknie u góry podczas pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 150 C.
  • Piec ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, pozostawić do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ostygnie, na noc włożyć do lodówki, żeby ściągnął a na drugi dzień udekorować górę.  

  • Śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone wrzucić na pół godz. do zamrażalnika.
  • Następnie ubić razem na sztywno, wsypać cukier puder, krótko miksować i wyłożyć większą cześć na wierzch sernika.
  • Wyrównać, resztę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić ozdobne rozetki u góry.
  • W każdą rozetkę wcisnąć pół ciasteczka oreo.
  • Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.    

Tags:

39
Dodaj komentarz

avatar
22 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karolina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Zuza
Gość

a jak genialnie wygląda!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

cale jajka wrzucić.. czy białka osobno ubić??? wygląda pieknie

Anonimowy
Gość
Anonimowy

dziękuję ślicznie. spróbuję zrobic��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam.Sernik wygląda obłędnie.Mam pytanie czy mozna do masy sernikowej wciskać mniejsze kawałki oreo? na zdjęciu widzę dosc duzych rozmiarow w srodku masy.I piec bez termoobiegu?Pozdrawiam

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Duza paczka tzn ile gr bo sa rozne

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Robiłam ten sernik niedawno pierwszy raz.Ser biały mieliłam tradycyjnie x3. Sernik pyszny.Dziękuje za przepis

Pakula Dariusz
Gość

Wyszedl mega przepyszny 🙂 Pozdrawiam

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam. Sernik wygląda rewelacyjnie. Proszę powiedzieć jak duza tortownica ma być ?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dziękuję za informację 🙂 zrobię go na święta 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Mam nadzieję że podzielisz się przepisem 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Ale jestem zła.Wszystkie ciasteczka wpakowałam do sernika ��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Upiekłam wczoraj.Dzisiaj dekorowanie i jutro dam znać, jak smakował 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Więc tak: pycha ��

Anonimowy
Gość
Anonimowy

zrobiłam��jest przepyszny!!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A mnie się rozleciał i taki nijaki w smaku

Katarzyna
Gość

Nie wiem czego Ale masa że serkiem mascarpone mi się nie ściela i rozplynalela się po serniku.nstepnym razem spróbuje dodać żelatyny.a tak to smak super

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dobry wieczór, właśnie piekę ten serniczek. Po godzinie w temp 150 stopni jest nadal płynny, czy wyłączyć już piekarnik, czy trzymać dłużej?

anulka
Gość

A serek mascarpone z kremówka to ubić trzepaczką czy mikserem

Unknown
Gość

CUDOWNY 🙂

Makowiec japoński
Gość

Wspaniały.

Unknown
Gość

A budyn duzy???? Ja mam taki 60g…wystarczy?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Witam, ciasteczka oreo oddzielić od kremu czy z kremem zmielic?

Karolina
Gość

Wygląda po prostu obłędnie 🙂