Sernik z Oreo

Sernik ten rozpływa się w ustach, jest to jeden z moich ulubionych serników, szybko się robi, mało tego jest prosty w przygotowaniu, a jak smakuje… nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych. Osoby, które mają mało wspólnego z kuchnią, zapewniam super sobie poradzą z tym wypiekiem. Zachwyt bliskich gwarantowany.

Składniki:

Tortownica 24 cm

Spód ciasteczkowy:

  • duża paczka ciasteczek oreo
  • 3 łyżki miękkiego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szkl.drobnego cukru
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka L  
  • duża paczka ciasteczek oreo 

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • mała paczka ciasteczek oreo do dekoracji

Przygotowanie:

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
  • Ciasteczka wrzucić do blendera i zmielić na piasek, następnie dodać masło i krótko jeszcze zmielić, tak aby powstała konsystencja  mokrego piasku.
  • Przygotowane ciasteczka wysypać na dno tortownicy i uklepać palcami.
  • Wszystkie składniki na masę serową (oprócz ciasteczek) wrzucić do misy miksera i krótko tylko zmiksować do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masę przelać na spód ciasteczkowy, w środek powciskać połamane na mniejsze kawałki ciasteczka oreo, wcisnąć je delikatnie w masę serową, żeby nie wystawały z masy, bo sernik nam pęknie u góry podczas pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 150 C.
  • Piec ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, pozostawić do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ostygnie, na noc włożyć do lodówki, żeby ściągnął a na drugi dzień udekorować górę.  

  • Śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone wrzucić na pół godz. do zamrażalnika.
  • Następnie ubić razem na sztywno, wsypać cukier puder, krótko miksować i wyłożyć większą cześć na wierzch sernika.
  • Wyrównać, resztę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić ozdobne rozetki u góry.
  • W każdą rozetkę wcisnąć pół ciasteczka oreo.
  • Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.    

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
40 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
2 lat temu

a jak genialnie wygląda!

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

cale jajka wrzucić.. czy białka osobno ubić??? wygląda pieknie

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

dziękuję ślicznie. spróbuję zrobic��

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Witam.Sernik wygląda obłędnie.Mam pytanie czy mozna do masy sernikowej wciskać mniejsze kawałki oreo? na zdjęciu widzę dosc duzych rozmiarow w srodku masy.I piec bez termoobiegu?Pozdrawiam

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Duza paczka tzn ile gr bo sa rozne

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Robiłam ten sernik niedawno pierwszy raz.Ser biały mieliłam tradycyjnie x3. Sernik pyszny.Dziękuje za przepis

Pakula Dariusz
2 lat temu

Wyszedl mega przepyszny 🙂 Pozdrawiam

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Witam. Sernik wygląda rewelacyjnie. Proszę powiedzieć jak duza tortownica ma być ?

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu
Reply to  Anonimowy

Dziękuję za informację 🙂 zrobię go na święta 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Mam nadzieję że podzielisz się przepisem 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Ale jestem zła.Wszystkie ciasteczka wpakowałam do sernika ��

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Upiekłam wczoraj.Dzisiaj dekorowanie i jutro dam znać, jak smakował 🙂

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Więc tak: pycha ��

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

zrobiłam��jest przepyszny!!

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

A mnie się rozleciał i taki nijaki w smaku

Katarzyna
1 rok temu

Nie wiem czego Ale masa że serkiem mascarpone mi się nie ściela i rozplynalela się po serniku.nstepnym razem spróbuje dodać żelatyny.a tak to smak super

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Dobry wieczór, właśnie piekę ten serniczek. Po godzinie w temp 150 stopni jest nadal płynny, czy wyłączyć już piekarnik, czy trzymać dłużej?

anulka
11 miesięcy temu

A serek mascarpone z kremówka to ubić trzepaczką czy mikserem

Unknown
7 miesięcy temu

CUDOWNY 🙂

Makowiec japoński
7 miesięcy temu

Wspaniały.

Unknown
7 miesięcy temu

A budyn duzy???? Ja mam taki 60g…wystarczy?

Anonimowy
Anonimowy
6 miesięcy temu

Witam, ciasteczka oreo oddzielić od kremu czy z kremem zmielic?

Karolina
3 miesięcy temu

Wygląda po prostu obłędnie 🙂

LanaDelRey.PL
12 dni temu

To jeden z moich ulubionych serników. Zresztą – kochają go wszyscy domownicy!!