Niemieckie bułeczki – Laugenbrötchen

Bułeczki te mnie bardzo zaciekawiły, nie tyle same bułki co sposób przygotowania. Z tego ciasta można przygotować precle, bajgle i słone paluszki. Przed samym pieczeniem wyrośnięte bułki wrzuca się do wrzątku z sodą na 30 sekund, dzięki temu bułeczki zyskują rumiano – złoty kolor, uroczą chrupiącą i ciągnącą się skórkę z piękną, ciemną opalenizną. Prawda, że brzmi pysznie? Ja swoje bułeczki przygotowałam w formie supełków, ale Wy możecie tworzyć co tylko dusza zapragnie. Jeśli dodasz sól również do wrzątku, bułeczki będą smakowały jak słone paluszki. Co prawda bułeczki niemieckie, ale mąką którą do nich użyłam pochodzi prosto z młyna – Młyny Szczepanki.

Składniki:

9 szt.

  • 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g roztopionego letniego masła
  • 130 ml mleka
  • 130 ml wody

Posypka:

  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

Do zanurzenia:

  • 3 litry wody
  • 3 – 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie sól, pominęłam

Przygotowanie:

  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli sól, ciepłe, ale nie gorące mleko i pod czas wyrabiania wlać roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, podzielić na 9 części i z każdego kawałka uformować okrągłą kulkę. W trakcie pracy przykryć ciasto folią spożywczą, żeby nie obsychało.
  • Z każdego kawałka uformować wałek, następnie zrobić supeł i dwa końce połączyć ze sobą zawinąć pod spód bułki. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo papier posmarowałam olejem, żeby było łatwiej układać bułki po wyjęciu z wrzątku. Tak przygotowane bułki przykryć ściereczką i odstawić na 10 – 15 min. do napuszenia. Wyrośnięte bułki, możesz przykryć folią spożywczą i wrzucić na całą noc do lodówki, a dopiero następnego dnia rano upiec i cieszyć się świeżym pieczywem.
  • W garnku zagotować wodę, dodać po jednej łyżce sody stopniowo, sól opcjonalnie – pominęłam. Zdejmij garnek z ognia. Wrzuć po 3 szt. bułek, obracając je łyżka cedzakową, pozostaw na 30 sekund. Następnie wyjmij łyżką cedzakową na blaszkę, ułóż w odstępach i posyp ziarnem z solą.
  • Blaszkę wrzuć do rozgrzanego piekarnika na 200 C, piecz góra – dół bez termoobiegu 15 – 20 min. do zarumienienia.

W Waszym wykonaniu:

  • Jiřina Robenková pięknie wyszły, dziękuje 🙂
  • Basia K, dziękuje 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
10 dni temu

Jej, jak one pysznie wyglądają. Rewelacja!

teresa
10 dni temu

Pysznosci takie bułevczki

Magda
10 dni temu

Pięknie wyglądają, na pewno warto je zrobić 🙂

Kuchcik
9 dni temu

Takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję ten sposób przygotowania bułeczek 🙂

Pełnia Smaków
9 dni temu

Ale pysznie wyglądają! Idealne na śniadanko 🙂

Hair Witch Project
9 dni temu

Ależ one mają piękny kształt 🙂
I jak apetycznie wyglądają <3

codojedzenia
7 dni temu

Fajny przepis! Skorzystam!

Katarzyna
3 dni temu

Nieustająco zachwyca mnie wykonanie twoich bułeczek 🙂