Rogale z dodatkiem twarogu

Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne. Może niektórych zaskoczę bułkami z dodatkiem ziemniaków, są równie smaczne i długo zachowują świeżość. W obecnym trudnym czasie warto mieć takie przepisy pod ręką => Bułki z ziemniakami. Najlepsze pieczywo tylko na mące prosto z młyna Młyny Szczepanki. Coś czuje, że tej jesieni i zimy na dobre za przyjaźnie się z wypiekami drożdżowymi.

Składniki:

8 szt.

  • 4 szkl. mąki luksusowej typ 550
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania rogali
  • ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie:

  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Ciasto podzielić na 8 trójkątów. Każdy kawałek zrolować w zgrabny rogalik.
  • Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, u mnie sezam, mak i czarnuszka.
  • Tak przygotowane rogale można odstawić na 15 min. do napuszenia lub wrzucić od razu do zimnego piekarnika i ustawić temp. 180 C. Piec około 30 min. do zarumienienia.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
5 dni temu

Wyglądają oszałamiająco. Pychota.

Patrycja Reszko
5 dni temu

Wymarzone rogaliki!

Izabela S.
5 dni temu

Asia daj jednego 🙂

Królowa Karo
3 dni temu

Dziś na śniadanie piekłam pszenne bułeczki, ale rogale przetestuję w kolejny weekend 🙂

iza
3 dni temu

takiego rogalika to bym sobie zjadła

Ew
3 dni temu

Ale muszą być smaczne! To tak bardzo moje smaki. Zapisuję przepis. 🙂

Kasia
2 dni temu

Jak zawsze przepiękne te twoje rogale! Asieńko, bądźmy dobrej myśli. Pieczmy jak najwięcej, ale dlatego, że lubimy…Dużo zdroweczka dla Was

Barbara
2 dni temu

Świetny przepis, takie ciasto (podobne) robiłam na kluski leniwe. Po tytule myślałam że twaróg będzie w środku rogala.

Di bloguje
2 dni temu

Wyglądają pysznie!

Iwona
1 dzień temu

Od razu przypomina mi się dzieciństwo 🙂