Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Przygotowałam wersje śniadaniową, w weekendy lubimy robić naleśniki, więc postanowiłam zaskoczyć moich chłopaków, wersja podania bardzo przypadła im do gustu szczególnie najmłodszemu w rodzinie 🙂 Tradycyjne naleśniki lubimy z twarogiem, tak samo podałam i te. Najlepsze naleśniki wychodzą mi zawsze na mące Młyny Szczepanki. A jeśli lubicie naleśniki tak jak i my to polecam przepis = > Pancakes na Mleku, przełożone ciasteczkową nutellą.
Składniki:
12 szt.
- 1,5 szkl. mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wlać wodę ( 1 szkl. = 250 ml ) do miski, wsypać drożdże i cukier i odstawić na 10 min.
- Wlać mleko, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek.
- Smażyć na suchej patelni, chociaż ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam cienko olejem.
- Wlewać na patelnie małe porcje ciasta i smażyć krótko na małym ogniu do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni naleśnika, dodatkowo przykryłam patelnie deklem, smażyć tylko z jednej strony.
- Nie układać naleśników jeden na drugim, gdy chwilę przestygną zlepić je jak pierogi, tylko nie do końca, żeby można było nadziać.
- Naleśniki można nadziać dowolnie, może to być bita śmietana, bita śmietana z serkiem mascarpone, lub jak u nas twaróg z serkiem homogenizowanym i cukrem waniliowym.
- Do środka wrzuciłam owoce pokrojone na mniejsze kawałki – truskawki i borówki, następnie z woreczka cukierniczego napełniłam twarogiem.
- Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Słyszałam o tych placuszkach 🙂
Pyszne są, polecam serdecznie, ja osobiście mogłabym je jeść bez niczego nawet 😉
Codziennie? 🙂
U mnie naleśniki tylko w weekendy goszczą 🙂
Foodporn 🙂
Ale super, Asia. Zrobię na pewno, dzieki za przepis <3
Polecam, pyszne są 🙂
Nie słyszałam o nich – wyglądają apetycznie! Na pewno spróbuję je zrobić, a przepis już dodałam do zakładek! 🙂
Bardzo smaczne, polecam serdecznie, idealne na weekendowe śniadanie lub deser 🙂 Pozdrawiam
Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią. Pychota.
Też mam słabość do takich cudeniek 😉
Smacznie wyglądają, zjadłabym 😊
Dziękuje i polecam serdecznie 🙂
Obłędnie wyglądają te małe naleśniki i jeszcze to nadzienie w środku. Pyszność – cud miód.
Takie naleśnikowe śniadania u nas najczęściej w weekendy, rozpusta 😉
Czy musimy dodawać proszek do pieczenia, jak są już drożdże?
Przepis z serii ” z różnych stron świata ” nie modyfikowałam tylko zrobiłam jak było w przepisie i wyszły pyszne, nie czuć proszku do pieczenia. Pozdrawiam
Pyszne naleśniki 🙂
Polecam bardzo ciekawe i smaczne, zaintrygował mnie ten dodatek drożdży i musiałam sprawdzić czy faktycznie takie dobre 🙂
przepyszne!!!!
Dzięki serdeczne 🙂
Super pomysł na naleśniki, pięknie wyglądają, nie dziwię się, że smakowały 🙂
Ciekawa byłam dodatku drożdży 🙂
Wyglądają pysznie. Masz zawsze ciekawe pomysły na dania i co najważniejsze można je wykonać w domu 🙂 pozdrawiam
Staram się zawsze czymś zaskoczyć moich łasuchów w domu a i czytelnicy bloga mogą skorzystać z przetestowanych przepisów 🙂
Jakie apetyczne naleśniczki, super dla dzieci i dla dorosłych 🙂
To taka wersja dla dużych i małych 😉
Jeżeli będę w końcu mogła gościć moje wnuki, zrobię takie dla nich. Ale najpierw wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.
Ewuniu obyś jak najszybciej mogła gościć swoje wnuki, tego Ci życzę z całego serca 🙂 a przepis polecam, nam bardzo smakowały 🙂 Pozdrawiam i ściskam