Im chłodniej tym więcej dań przygotowuje z wolnowaru, bigos zawsze robiłam tradycyjnie, ale w tym roku postanowiłam przygotować w wolnowarze. Nie ukrywam, że był to strzał w dziesiątkę. Wyszedł przepyszny i dla mnie idealny. Najlepsze jest to, że nie musisz stać pół dnia przy garze i mieszać, żeby kapucha się nie przypaliła, nic z tych rzeczy. Nastawiłam wolnowar na noc, a rano jak wstałam w całym domu pięknie pachniało bigosem. Pewnie domyślacie się co miałam na śniadanie… Do bigosu możesz dodać ulubione mięso, kiełbasę, suszone grzyby i śliwki, wszelkie skrawki, które Ci zalegają w lodówce. Im więcej dodatków tym bigos lepszy, ale to też oczywiście kwestia gustu i smaku. Tradycyjny bigos przygotowany w wolnowarze jest dla mnie idealny, nigdy więcej nie będę ślęczeć nad garem z drewnianą łyżką.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 8 hrs
Czas całkowity 8 hrs 20 mins
Ilość porcji 5 l wolnowar
Jak wykonać przepis na – Bigos z wolnowaru (Crock-Pot)

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 kg kapusty kiszonej - opcjonalnie ok. 1 kg kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 opakowania suszonych grzybów - opakowanie 20 g
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g koncentrat pomidorowy
  • 500 g karkówki
  • 500 g świeżych żeberek
  • 500 g schabu bez kości
  • 500 g kiełbasy swojskiej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 cebula - duża
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz - do smaku

Sposób wykonania

  • Suszone grzyby dokładnie opłukać pod strumieniem bieżącej wody, następnie zalać wodą i odstawić na co najmniej 2 godz. Nie wylewaj wody po namoczeniu grzybów!!!
  • Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna opłukać i poszatkować, jeśli dodajesz kapustę białą, poszatkować drobno lub zetrzeć na mandolinie.
  • Jeśli w kapuście kiszonej jest mało marchewki, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki marchewkę do kapusty.
  • Na dno wolnowaru wlać 1-1,5 szkl. wody z namoczonych grzybów. Wrzucić wymieszane kapusty, namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i suszone śliwki.
  • Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiełbasę swojską i boczek. Całość przełożyć do kapusty.
  • Mięsa pokroić na mniejsze kawałki i również podsmażyć na tej samej patelni co kiełbasę z boczkiem i cebulką, całość również przełożyć do kapusty. W środek wcisnęłam świeże żeberka.
  • Dodać przyprawy listki laurowe, ziele angielskie, można dać ziarenka jałowca, sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku, raz przecier pomidorowy.
  • Całość dokładnie wymieszać i przykryć deklem.
  • Wolnowar ustawić na LOW 7-8 godz.
  • Bigos nastawiłam przed spaniem, rano obudził mnie zapach gotowego bigosu, pachniało niesamowicie, zdecydowanie bigos z wolnowaru to mój faworyt, przemieszałam tylko łyżką, był idealny, nawet nie musiałam go doprawiać. Oczywiście polecam również przygotować bigos wersji tradycyjnej, ale kto ma wolnowar, do wersji tradycyjnej już nie powróci, gwarantuje.
  • Do przygotowania bigosu użyłam mięso i kiełbasę prosto ze świniobicia Paczka z Rusiborza, na hasło slodka5 masz 5% rabatu, na zakupy!!!

W Waszym wykonaniu:

  • Gabriela Skubis, zdjęcie nadesłane przez Gabrysię, podobno wyszedł genialny, wygląda obłędnie, dziękuje serdecznie 🙂
Z przypraw możesz też dodać kminek, ja akurat nie lubię, jałowca oraz lampkę lub dwie czerwonego wytrawnego wina. Wszystko wedle gustu i smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bigos z wolnowaru (Crock-Pot) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
33 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
1 rok temu

Nie mam w domu wolnowaru, ale taki bigosik bym zjadła 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Iwona

Zawsze odpalam wolnowar jak mam lenia 😉

neliada
1 rok temu

Oj przydałby mi się taki wolnowar 🙂 Wspaniały bigos 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  neliada

Taki wolnowar to jest super sprawa, nie wiem jak ja żyłam wcześniej bez niego, dużo rzeczy ułatwia a dania z niego są wyjątkowo smaczne 🙂

Irena-hooltayewpodrozy

Nie mam wolnowaru i widzę jak wiele osób go zachwala.
Dobry bigos uwielbiam. Znakomity Twój przepis.
Marzę o takim bigosiku i właśnie z takimi składnikami.
Pychota 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Na początku jakoś nie miałam przekonania do tego typu sprzętów, a teraz przeważnie w weekend na lenia wrzucam jakieś mięcho wieczorem, a rano w niedziele wstaje obiad gotowy, rewelacja 🙂

Iwona
1 rok temu

Bigos robię często właściwie bez przepisu, w wolnowarze też, bo cokolwiek wrzucę będzie pasowało, czas wreszcie zrobić z przepisem 🙂 Ciekawe jak wyjdzie.

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Iwona

U nas bigos z 2 razy do roku.

Wioleta Sadowska
1 rok temu

Nam ostatnio teściowa przywiozła cały gar bigosu. Pychota.

Słodko Słodka
1 rok temu

Moja niestety taka dobra nie jest 😉 ha ha

Viola z My British Journey

Kiedy kupiłam kiedyś wolnowar to od razu przyszedł mi do głowy bigos,pozniej kupiłam wolnowar mojej mamie z tego samego powodu. Zgadzam się z Tobą,mięsko wychodzi mięciutkie i aromatyczne i oczywiście nie ma problemu stania przy garze,tak jak napisałaś.

Słodko Słodka
1 rok temu

Często odpalam wolnowar w sobotę wieczorem, żeby mieć spokojną niedzielę 🙂

Monika
1 rok temu

Przydatne urządzenie! My robimy bigos tradycyjnie w garze, tym samym od lat 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Monika

Ja już dawno w garze nie robiłam, dostałam natchnienia na wolnowar i przy nim już pozostanę, rewelacyjny taki bigos z wolnowaru.

Marzena
1 rok temu

Ja nawet sobie nie próbuję wyobrażać maku takiego bigosu bo bym zwariowała 😛 Ta potrawa z czasem nabiera smaku a tak przygotowana to musi być niebo w gębie

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Marzena

W samo sedno, niebo w gębie sama lepiej bym tego nie ujęła 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
1 rok temu

Bigos gotuję tradycyjnie i obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Używam jednak wędzonych śliwek i podlewam winem 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Twoja kuchnia jest wykwintna, ja jestem prosta dziewczyna i tak samo postępuje w kuchni🙂Alkohole mogą dla mnie nie istnieć, co najwyżej mogłabym podlać szampanem dla dzieci 😂

Ania
1 rok temu

Ten wolnowar robi furrore w tym roku 🙂 przyglądam mu się i przyglądam i chyba się skuszę tym bardziej po tym co piszesz 🙂 nie zawsze mam czas na stanie przy garach a bigosik by się zjadło 🙂

Anna
1 rok temu

Wolnowar jest dobry do przygotowania bigosu. Bardzo lubię w nim warzyć bigos.

Justyna Borucka
1 rok temu

Wolnowar chodzi za mną i chodzi, w końcu go kupię, chociażby ze względu na taki smaczny bigos 🙂 dawno nie robiłam, dawno nie jadłam, będzie na święta 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

Wolnowar super sprawa 👍 często z niego korzystam jak nie mam za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni.

Felicja
1 rok temu

I kolejny przepis na wolnowar kuszący mnie do zakupu. Choć bardzo chcę właśnie sprawić sobie takowy na prezent i nie musieć stać w kuchni godzinami przy przygotowywaniu potraw. Przepis na bigos oczywiście zapisuję i jak tylko będę miała smak, chęć, okazję, to będę robić. Dzięki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Felicja

Polecam, kiedyś nie miałam przekonania do tego typu sprzętów, ale to jest wygoda i ułatwienie. Zawsze go odpalam, gdy nie mam za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni.

Po prostu MAMA
1 rok temu

Nie mam wolnowaru. Bigos lubię, ale u nas dodaje się wino, miód- generalnie odrobinę inaczej.

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Po prostu MAMA

Każda kucharka ma swoje sprawdzone receptury i smaki. U mnie w domu nie pija się wina nawet lampki, jesteśmy bezalkoholowi, więc do dań też nie używam tego typu trunków.

Wienia
Wienia
11 miesięcy temu

Bigos bardzo apetyczny, ale wizja pobudki z zapachem bigosu nie jest kusząca…

Gabriela
Gabriela
9 miesięcy temu

Bigos przepyszny! Sam się zrobił;)) bardzo dziękuje za przepis 🙂 w sobotę tobie 2 porcje 🙂

Tomasz
Tomasz
25 dni temu

Też dodaję trochę wina, Zgadzam się z teorią, że bigos i wolnowar to wspaniałe połączenie.