Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork jest idealna na kanapki. Jest to mięso długo pieczone w niskiej temperaturze, lub wolno gotowane w wolnowarze. Ja mój dzisiejszy obiad przygotowałam w wolnowarze, nie jest to obiad, który przygotujesz w 30 min. ale czas oczekiwania wynagrodzi Ci przepyszne mięso, rozpływające się w ustach. U mnie łopatka wieprzowa przygotowana w ten sposób, idealnie sprawdza się na kanapki z pulled pork w towarzystwie prostych bułek pszennych.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 9 hrs
Czas całkowity 9 hrs 10 mins
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Szarpana wieprzowina, idealna na kanapki (Pulled pork)

Potrzebne składniki
  

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy

  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

  • Cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry.
    Czosnek obierz i rozgnieć nożem.
    Cebulę i czosnek ułóż na dnie wolnowaru lub naczynia do zapiekania.
    Wlej ocet jabłkowy.
    Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, możesz odciąć większe kawałki tłuszczu, moja łopatka akurat była ok.
    Mięso posmaruj olejem i natrzyj mieszanką przypraw, wszystko dokładnie pokazuje na filmiku.
    Tak przygotowane mięso ułóż na cebuli i czosnku, przykryj deklem i ustaw wolnowar na funcji LOW 9 godz. lub HIGH 7 godz.
    Jeśli nie masz wolnowaru możesz mięsko upiec w piekarniku w temp. 90 °C, piec przez ok. 9 godz.
    Po tym czasie wystarczy mięso rozdzielić dwoma widelcami na cienkie włókna, dodać kilka łyżek sosu z pieczeni, cebulkę, ja również dodaje sos BBQ.
    Mięsko układam na bułce, u mnie akurat dziś w towarzystwie prostych bułek pszennych, możesz podać z ulubioną surówką lub ogórkiem.
  • Mielony kumin zastąpiłam przyprawą curry.
  • Łopatkę często robię w wolnowarze, nastawiam wolnowar na noc i obiad sam się robi. Moja rodzinka bardzo lubi dania z wolnowaru, nie ukrywam, że w okresie jesienno – zimowym, często robię w wolnowarze grochówkę, fasolkę po bretońsku czy idealny bigos.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarpana wieprzowina, idealna na kanapki (Pulled pork) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
19 dni temu

Jaki fajny pomysł! Pyszne jedzonko!

Słodko Słodka
19 dni temu

To tak przy niedzieli na lenia 🙂 Wczoraj wieczorem wstawiłam mięcho przed spaniem do wolnowaru i obiad zrobił się praktycznie sam.

Gosia
18 dni temu

Pycha 😉

Mirosława Dudko
18 dni temu

Pychota!

Patrycja Reszko
18 dni temu

Bardzo ciekawa propozycja na mięsko!

Monika
17 dni temu

Ale narobiłaś mi smaka na takie mięsko Asiu:) pyszny obiadek!

Kasia
9 dni temu

Świetna sprawa! A myślisz, że kurczaczek, albo wołowina też da radę?