Takie ciasteczka kruche zawsze mi się kojarzyły ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasteczka z maszynki zawsze przywołują same dobre wspomnienia. Zawsze po Mikołajkach zaczynam wypiekać różne ciastka już na święta, zamykam je w metalowych puszkach. Niestety do samych świąt zawsze muszę dorabiać, bo mi podjadają moje dwa elfy. W domu zawsze były lukrowane i posypane wiórkami kokosowymi. Ja również co roku robię takie ciacha, czasem w trakcie roku jak nas najdzie ochota, robię z podwójnej porcji i zamykam w puszce do podjadania. Najlepsze ciasto na takie ciacha zawsze wychodzi mi na mące tortowej typ 450 z Młyny Szczepanki, idealna do wypieku kruchych ciasteczek z maszynki.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru +-
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 krople ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania
- Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodać żółtka, śmietanę i ekstrakt z wanilii do smaku.
- Zagnieść gładkie i jednolite ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
- Gotowe ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ze specjalną nakładką do ciasteczek. Ucinać nożem ciasteczka długości 10 – 12 cm.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
- Piec w temp. 190 C przez 10 – 15 min. do zarumienienia.
- Zapraszam również na filmik z wykonania ciasteczek na YouTube.
Zimne ciasteczka można polukrować i posypać wiórkami kokosowymi, lub orzeszkami, ulubioną posypką. U mnie najczęściej znikają gołe, przechowuje je zamknięte w puszce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka kruche z maszynki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszne 🙂 Bardzo lubię te ciasteczka 🙂
Smaki dzieciństwa 🙂
Pyszne ciasteczka do kawy. Mniam, mniam.
Na weekend będę musiała koljeną turę zrobić, wszystkie już zniknęły, 100 parę ciasteczek 😉
Witam. Bardzo proszę o pomoc jak przygotować do kręcenia tych ciastek maszynkę. Chodzi mi o to co ma być w środku maszynki- sitko nożyk ma być,czy tak? Tylko dokręca się tą foremkę do formowania. Czy dobrze rozumiem? Pozdrawiam.
Witam do tych ciasteczek potrzebuje się tylko tej foremki i walka maszynki, nożyki i sitko nie potrzebne.
Jadziu ani sitko, ani nożyk, ma być tak ślimak, na to nakładasz takie białe kółeczko i wtedy dajesz na koniec kształtkę do ciastek, skręcasz i wrzucasz tylko wykrojnik i możesz odpalać sprzęt. Przepraszam, że tak późno, czasem nie widzę wszystkich komentarzy.Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam te ciasteczka, a lata ich nie piekłam, mam nawet zdjęcia do wymiany, bo stare brzydkie. Częstuję się i życzę dobrej niedzieli 🙂
Ja zawsze przed świętami z nimi szaleje 🙂
Uwielbiam takie ciasteczka, moja babcia nam takie robiła 🙂
Dokładnie, smaki dzieciństwa 🙂
Ciasteczka pycha, wspomnienie wakacji 🙂
Jak poleżą jeszcze lepsze 😉
Te ciastka kojarzą mi się z ciepłym i niezwykle otwartym domem mojej babci! <3
Zdecydowanie tak, miłe wspomnienia 🙂
Ciasteczka mojego dzieciństwa, ale tylko takie kupne. Nie wiedziałam, że można je zrobić samemu w domu 🙂
Domowe Kasiu najlepsze, mi się zapowiada pracowity weekend, bo po tych ciastkach już nie ma śladu, ponad 100 i wszystkie już poszły… ha ha
Wlasnie zrobilam sa pyszne
Bardzo się cieszę, że smakują, to smaki mojego dzieciństwa 🙂 Dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne ciastka. Idealne proporcje. Super!!!
Bardzo mi miło, dziękuje za komentarz, nasze ulubione ciasteczka na święta 🙂 Pozdrawiam serdecznie
[…] Read More […]