Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać 😉 Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.
Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl.cukru
- mały cukier waniliowy
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 4 żółtka
- szczypta soli
Budyń:
- 1 litr mleka
- 2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
- 4 łyżki cukru
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- pół szkl.cukru
- 1 kisiel truskawkowy
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
- Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu 😉
- 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
- Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ceramika Arkadia IG
Chodziło za mną ciasto, ale żadne mi nie pasowało. Teraz wiem, że szukałam właśnie takiego 😉 jutro robię dzięki Asiu
O super, miałam upiec coś z malinami, ale taka kolejka wczoraj była przy warzywniaku, że się poddałam 😉 poszłam do osiedlowego po kg truskawek i chodu do domu, a jeszcze taki żar z nieba wczoraj był, ale ciacho jest 🙂
Połączenie idealne nie tylko z truskawkami 😉
Zgadza się 🙂
Fantastyczne ciacho
Dzięki 🙂
To ciasto wygląda obłędnie!
Udało mi się uchwycić apetyczne zdjęcie 😉
Pysznie. Ja ostatnio robiłam z budyniem i rabarbarem.
Widziałam 🙂 Takie ciacha sezonowe są najsmaczniejsze.
Melduję, że Karol się napalił i robi swoją wariację twojego ciacha w tej chwili 🙂
Kasia ja Ci melduje, że po tym cieście już śladu nie ma i zrobiłam szybką wersje Karola ciasta fit z płatkami owsianymi i owocami, o 12- ej z piekarnika wyjęłam 🙂 jeszcze stygnie.
wyglada oblednie
Dzięki 🙂
Wyszło znakomite <3
Dzięki serdeczne 🙂
Podziwiam Cię, bo naprawdę masz rękę do tych wszystkich słodkości. Wiem po sobie, że to wcale nie jest takie łatwe. Wygląda i pewnie smakuje mega! 🙂
Nie zawsze tak było 😉 kiedyś umiałam tylko upiec biszkopt, z czasem jak się odważyłam to już poszło, a jak ciasta wychodziły to mnie jeszcze bardziej motywowały do nowych wypieków.
o matko i ta kruszonka!
Pozdrawiam cieplutko 😉
Ciasto jest pyszne i szybciutko znika 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Na weekend zawsze musi być coś słodkiego 🙂
Pyszne 🙂
Dziękuje 🙂
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
Polecam, proste ciacho i bardzo smaczne 🙂
Za mną chodzi rabarbar, jak byłam dzieckiem, to brałam taką kwaśną łodygę i z cukrem zjadałam. Mama piekła pyszne ciasta, kompot, drożdżówki z rabarbarem.Dlaczego ja nie odziedziczyłam talentu???Nie umiem piec. Truskawki też chodzą, ale co dziwne, najbardziej smakują mi z krzaka, takie z drobinkami ziemi.Coś ze mną nie tak!!!!
Cuda, cuda i jeszcze ta ceramika.
Joasiu, jesteś mistrzynią !!!-))))))))))))))))))
Wczoraj robiłam kompot z rabarbaru i truskawek, cały dzień się raczyliśmy 🙂 Irenko, ale ja też nigdy nie piekłam, zawsze dwie lewe, a jak się odważyłam to poszło… 🙂 wiadoma sprawa, że truskawki najlepiej smakują prosto z krzaka 🙂 ja jestem od 8 lat miastowa, ale jak mieszkałam na wsi to też zawsze z krzaka wcinałam, najlepsze 🙂
Dziękuję. Naprawdę pyszne. Myślałem że nie dam rady, ale super ciasto 🥧 wyszło
Bardzo się cieszę, możesz podesłać foto jeśli masz ochotę, bardzo chętnie dodam do wpisu z serii ” W Waszym wykonaniu” 🙂
Wow, ciastko wygląda rewelacyjnie, zazdroszczę umiejętności.
Dziękuje serdecznie, to akurat proste ciacho, więc zrobi każdy nawet amator wypieków 🙂 Pozdrawiam
Ach jak to ciasto wygląda bosko, aż się rozmarzyłam…i to jeszcze z truskawkami których nie mogę. Pyszności!
Ciacho szybko znikło, zresztą jak zawsze takie łakocie znikają w locie. Masz uczulenie na truskawki?
odkryłam przypadkowo Pani blog i zostaje 🙂 pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę i mam nadzieje, że zostaniesz na dłużej, rozgość się i korzystaj z przepisów do bólu 😉 Zapraszam również do aktywnego komentowania, nie paniuj mi bo czuje się jak stara babka he he, co prawda ciągnę pod 40- etkę, ale bez przesady 🙂 Aśka
Pycha! Dawno nie jadłam ciasta z budyniem 🙂
Musisz koniecznie nadrobić 🙂
Mam pytanie,czy ta beze wykłada się na zimny budyń czy gorący?
Gorący.
super jest to ciasto
Letnie smaki 🙂
.
Pytanie mam co mogę facet zamiast kislu do pianki
Może być budyń, albo mączka ziemniaczana.
Robiłam właśnie z rabarbarem i budyniem, ale moje nie wyglądało tak ładnie…
Nie wiem od czego to zależne, każda kucharka ma inną rękę 😉 ale mam nadzieje, że chociaż dobrze smakowało.
Czy spód ciasta po upieczeniu posypujemy bułką tartą przed nałożeniem truskawek?
Ja miałam świeże truskawki, także nie posypywałam.