Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać 😉 Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

Tortownica 26 cm

Ciasto Kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
  • 4 łyżki cukru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 kisiel truskawkowy  

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
Polecam Ceramika Arkadia cuda ręcznie malowane.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu 😉
  • 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ceramika Arkadia FB
Ceramika Arkadia IG
Subscribe
Powiadom o
guest
49 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
1 rok temu

Chodziło za mną ciasto, ale żadne mi nie pasowało. Teraz wiem, że szukałam właśnie takiego 😉 jutro robię dzięki Asiu

Alicja
Alicja
1 rok temu

Połączenie idealne nie tylko z truskawkami 😉

Patrycja Reszko
1 rok temu

Fantastyczne ciacho

Wioleta
1 rok temu

To ciasto wygląda obłędnie!

Di bloguje
1 rok temu

Pysznie. Ja ostatnio robiłam z budyniem i rabarbarem.

Katarzyna
1 rok temu

Melduję, że Karol się napalił i robi swoją wariację twojego ciacha w tej chwili 🙂

Magda
1 rok temu

wyglada oblednie

Anita AZgotuj
1 rok temu

Wyszło znakomite <3

Monika
1 rok temu

Podziwiam Cię, bo naprawdę masz rękę do tych wszystkich słodkości. Wiem po sobie, że to wcale nie jest takie łatwe. Wygląda i pewnie smakuje mega! 🙂

Pola
1 rok temu

o matko i ta kruszonka!
Pozdrawiam cieplutko 😉

Beata M.
1 rok temu

Pyszne ciasto 🙂

Ejszetka
1 rok temu

Pyszne 🙂

Cooolturalna
1 rok temu

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Irena-hooltayewpodrozy

Za mną chodzi rabarbar, jak byłam dzieckiem, to brałam taką kwaśną łodygę i z cukrem zjadałam. Mama piekła pyszne ciasta, kompot, drożdżówki z rabarbarem.Dlaczego ja nie odziedziczyłam talentu???Nie umiem piec. Truskawki też chodzą, ale co dziwne, najbardziej smakują mi z krzaka, takie z drobinkami ziemi.Coś ze mną nie tak!!!!
Cuda, cuda i jeszcze ta ceramika.
Joasiu, jesteś mistrzynią !!!-))))))))))))))))))

Natalia
Natalia
1 rok temu

Dziękuję. Naprawdę pyszne. Myślałem że nie dam rady, ale super ciasto 🥧 wyszło

Interblue
1 rok temu

Wow, ciastko wygląda rewelacyjnie, zazdroszczę umiejętności.

Wędrówki po kuchni

Ach jak to ciasto wygląda bosko, aż się rozmarzyłam…i to jeszcze z truskawkami których nie mogę. Pyszności!

Kalina
Kalina
1 rok temu

odkryłam przypadkowo Pani blog i zostaje 🙂 pozdrawiam serdecznie

Lonna
1 rok temu

Pycha! Dawno nie jadłam ciasta z budyniem 🙂

Gosis
Gosis
1 rok temu

Mam pytanie,czy ta beze wykłada się na zimny budyń czy gorący?

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Gosis

Gorący.

iza
iza
1 rok temu

super jest to ciasto

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

.

Last edited 1 rok temu by Ewelina
Asia
Asia
1 rok temu

Pytanie mam co mogę facet zamiast kislu do pianki

Marzynia
Marzynia
1 rok temu

Robiłam właśnie z rabarbarem i budyniem, ale moje nie wyglądało tak ładnie…

Renata
Renata
4 miesięcy temu

Czy spód ciasta po upieczeniu posypujemy bułką tartą przed nałożeniem truskawek?