Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Słodko Słodka
49 komentarzy

Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać 😉 Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

Tortownica 26 cm

Ciasto Kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
  • 4 łyżki cukru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 kisiel truskawkowy  

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
Polecam Ceramika Arkadia cuda ręcznie malowane.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu 😉
  • 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ceramika Arkadia FB
Ceramika Arkadia IG

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
49 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Chodziło za mną ciasto, ale żadne mi nie pasowało. Teraz wiem, że szukałam właśnie takiego 😉 jutro robię dzięki Asiu

Alicja

Połączenie idealne nie tylko z truskawkami 😉

Patrycja Reszko

Fantastyczne ciacho

Wioleta

To ciasto wygląda obłędnie!

Di bloguje

Pysznie. Ja ostatnio robiłam z budyniem i rabarbarem.

Katarzyna

Melduję, że Karol się napalił i robi swoją wariację twojego ciacha w tej chwili 🙂

Magda

wyglada oblednie

Anita AZgotuj

Wyszło znakomite <3

Monika

Podziwiam Cię, bo naprawdę masz rękę do tych wszystkich słodkości. Wiem po sobie, że to wcale nie jest takie łatwe. Wygląda i pewnie smakuje mega! 🙂

Pola

o matko i ta kruszonka!
Pozdrawiam cieplutko 😉

Beata M.

Pyszne ciasto 🙂

Ejszetka

Pyszne 🙂

Cooolturalna

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Za mną chodzi rabarbar, jak byłam dzieckiem, to brałam taką kwaśną łodygę i z cukrem zjadałam. Mama piekła pyszne ciasta, kompot, drożdżówki z rabarbarem.Dlaczego ja nie odziedziczyłam talentu???Nie umiem piec. Truskawki też chodzą, ale co dziwne, najbardziej smakują mi z krzaka, takie z drobinkami ziemi.Coś ze mną nie tak!!!!
Cuda, cuda i jeszcze ta ceramika.
Joasiu, jesteś mistrzynią !!!-))))))))))))))))))

Natalia

Dziękuję. Naprawdę pyszne. Myślałem że nie dam rady, ale super ciasto 🥧 wyszło

Interblue

Wow, ciastko wygląda rewelacyjnie, zazdroszczę umiejętności.

Wędrówki po kuchni

Ach jak to ciasto wygląda bosko, aż się rozmarzyłam…i to jeszcze z truskawkami których nie mogę. Pyszności!

Kalina

odkryłam przypadkowo Pani blog i zostaje 🙂 pozdrawiam serdecznie

Lonna

Pycha! Dawno nie jadłam ciasta z budyniem 🙂

Gosis

Mam pytanie,czy ta beze wykłada się na zimny budyń czy gorący?

Słodko Słodka

Gorący.

iza

super jest to ciasto

Ewelina

.

Last edited 4 lat temu by Ewelina
Asia

Pytanie mam co mogę facet zamiast kislu do pianki

Marzynia

Robiłam właśnie z rabarbarem i budyniem, ale moje nie wyglądało tak ładnie…

Renata

Czy spód ciasta po upieczeniu posypujemy bułką tartą przed nałożeniem truskawek?