Lubicie krówki? Ja lubię bardzo, w tym roku postanowiłam przygotować likier krówkowy na święta. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale jak odstoi swoje w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Idealnie sprawdzi się na prezent dla osoby pełnoletniej do picia, do nasączenia ciasta, do deserów, lodów itp. Można go zrobić nawet na ostatnią chwilę. Ja przygotowałam jedną butelkę na prezent dla teściów a resztę zostawiłam dla nas do deserów. Jesteśmy mało alkoholowi, także u nas taki alkohol mógłby stać i stać. Do przygotowania likieru użyłam moje ulubione krówki na pełnym mleku firmy Gibar. Nawet nie pytajcie ile zjadłam odwijając papierki do likieru… Już wkrótce na blogu pojawi się osobny wpis poświęcony słodkością z tradycjami.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  • Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
11 miesięcy temu

Ja te krówki bym wzystkie zjadła 😉 Ps. A likier pyszniutki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Też mam słabość do krówek ha ha a likier wyszedł pierwsza klasa, nawet dla mnie co nie pijam takich napoi wyskokowych 😉

Gotuj i piecz z Joanną
11 miesięcy temu

Pyszności:)

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Dziękuje serdecznie 🙂

Wioleta
11 miesięcy temu

Jej, nie piłam jeszcze takiego likieru.

Monika
11 miesięcy temu

Kiedyś taki robiłam, gdy dostaliśmy kilka butelek wódki w prezencie. Faktycznie był wyjątkowo pyszny. Muszę go znowu zrobić 🙂

Mirosława
11 miesięcy temu

Pysznie wygląda 🙂

Dominika
Dominika
11 miesięcy temu

Czy ten likier musi koniecznie stać w lodówce?

Kasia
11 miesięcy temu

Jako domowy producent nalewek, w weekend biorę się do roboty.

TwojaRównowaga.PL
11 miesięcy temu

Totalnie moje smaki! Muszę zrobić!

Pełnia Smaków
11 miesięcy temu

O kurcze, ależ to musi być pyszne! 🙂

Luiza
11 miesięcy temu

Rzeczywiście – musi być mocno krówkowe… Czyli przepyszne 🙂

iza
iza
11 miesięcy temu

ooo to cos dla mnie

Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Witam, zrobiłam jest pyszniutki buteleczki już stoją w lodówce, to może masz jeszcze dobry przepis na kukułkowy bo też chętnie bym zrobiła. Pozdrawiam

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Bardzo dobry i szybki do zrobienia 🙂

MONIKA
MONIKA
9 miesięcy temu

Wlasnie wszystko juz mam wymieszane i wstawione do lodówki.
Jaka powinna być konsystencja bo mój wyszedl zupełnie plynny ?
Czy on stężeje trochę w lodówce?

Anna Julia
Anna Julia
8 miesięcy temu

Hej, ja właśnie swój zrobiłam 🙂 czy wiesz może przez jaki czas może stać taki likierek?)

Mira
Mira
1 miesiąc temu

Słodkościom, koleżanko, nie „słodkością”…