Lubicie krówki? Ja lubię bardzo, w tym roku postanowiłam przygotować likier krówkowy na święta. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale jak odstoi swoje w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Idealnie sprawdzi się na prezent dla osoby pełnoletniej do picia, do nasączenia ciasta, do deserów, lodów itp. Można go zrobić nawet na ostatnią chwilę. Ja przygotowałam jedną butelkę na prezent dla teściów a resztę zostawiłam dla nas do deserów. Jesteśmy mało alkoholowi, także u nas taki alkohol mógłby stać i stać. Do przygotowania likieru użyłam moje ulubione krówki na pełnym mleku firmy Gibar. Nawet nie pytajcie ile zjadłam odwijając papierki do likieru… Już wkrótce na blogu pojawi się osobny wpis poświęcony słodkością z tradycjami.
Składniki:
- 250 g krówek na pełnym mleku firmy Gibar
- 0,5 l wódki
- 250 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
Przygotowanie:
- Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.
Zapraszam na YouTube.
Ja te krówki bym wzystkie zjadła 😉 Ps. A likier pyszniutki 🙂
Też mam słabość do krówek ha ha a likier wyszedł pierwsza klasa, nawet dla mnie co nie pijam takich napoi wyskokowych 😉
Pyszności:)
Dziękuje serdecznie 🙂
Jej, nie piłam jeszcze takiego likieru.
Wiolka polecam bardzo smaczny, kobiece smaki 😉
Kiedyś taki robiłam, gdy dostaliśmy kilka butelek wódki w prezencie. Faktycznie był wyjątkowo pyszny. Muszę go znowu zrobić 🙂
W obecnej sytuacji przyda się bardzo takie słodkie znieczulenie 😉
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuje 🙂
Czy ten likier musi koniecznie stać w lodówce?
Najlepiej w chłodnym miejscu, możesz postawić na balkonie itp.
Jako domowy producent nalewek, w weekend biorę się do roboty.
Smak babski, chociaż nie jestem alkoholowa to na kapsel się skusiłam 😉
Totalnie moje smaki! Muszę zrobić!
Z tymi krówkami jest super, nie jestem alkoholowa, ale takie alkohole to mogę robić na poczęstunek dla gości 🙂
O kurcze, ależ to musi być pyszne! 🙂
Łatwo wchodzi podobno, ale ma moc 😉
Rzeczywiście – musi być mocno krówkowe… Czyli przepyszne 🙂
Sam zapach już przekonuje 😉 uwielbiam krówki. Pozdrawiam
ooo to cos dla mnie
Polecam 🙂
Witam, zrobiłam jest pyszniutki buteleczki już stoją w lodówce, to może masz jeszcze dobry przepis na kukułkowy bo też chętnie bym zrobiła. Pozdrawiam
A kukułkowego nie robiłam, ale pomyślę, bo mam jeszcze jedną wolną butelkę na stanie 🙂
Bardzo dobry i szybki do zrobienia 🙂
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu i smaku 🙂
Wlasnie wszystko juz mam wymieszane i wstawione do lodówki.
Jaka powinna być konsystencja bo mój wyszedl zupełnie plynny ?
Czy on stężeje trochę w lodówce?
Taki ma być, w lodówce stężeje z czasem, ja jeszcze mam butelkę jedną w lodówce stać 🙂
Hej, ja właśnie swój zrobiłam 🙂 czy wiesz może przez jaki czas może stać taki likierek?)
Aniu u mnie stoi jeszcze jedna butelka w sumie od 3 miesięcy w lodówce, ostatnio sobie lody skropiłam tym likierem 🙂 To jest alkohol, więc może spokojnie sobie postać. My akurat tacy raczej mało alkoholowi jesteśmy, ja prędzej to zużyje do deserów i nasączania ciast, tortów jak wypije w kielichu 😉 Pozdrawiam
Słodkościom, koleżanko, nie „słodkością”…
Koleżanka zwróciła by uwagę na priv 🙂 Więc raczej koleżankami nie jesteśmy… W każdym bądź razie jak to dobrze, że są takie czujne osoby jak Ty, śledzące moją stronę. Pozdrawiam serdecznie
nie mówi się „w każdym bądź razie” – to kontaminacja…
Planuje likier wysłać w paczce w czerwcu, czy to mu nie zaszkodzi ?
Karolcia wysyłkowo jeszcze nigdy nie próbowałam, zawsze sama dowożę 🙂 Ale jeśli dobrze zamkniesz i zabezpieczysz butelkę to powinno być wszystko oki 🙂
Ja do tego przepisu dodałem palone ziarna kawy, cynamon i skórę z pomarańczy.
Kawy nie pije w ogóle, nie nauczyłam się, ale dodatek w postaci cynamonu i skórki z pomarańczy brzmi super 🙂
A jakiej wódki używacie?
Kiedys rovilam i smak wódki strasznie mi przebijał i gryzł się ze słodkim smakiem.. nie pasowało.
Moze to zależy jaka da się wódkę?
Ja nie jestem znawcą wódki także się nie wypowiadam, nie pije %, robię zawsze na prezent i tyle, a wódkę wybieram zawsze taką jaką doradzi mi sprzedawcaw sklepie monopolowym.
Zrobiłam z Pani przepisu ten likier, ale dałam trochę mleka zastępując mleko zagęszczone iiii… Wyszedł za rzadki… Czy mogę jakoś go zagęścić ?
Podałam dokładne proporcje, ja już nic na to nie poradzę. Nie jestem alkoholowa i robię tylko takie likiery na prezenty.
Dzień dobry, rozpuściłam krówki i po dodaniu wódki zgęstniały i wódka się oddzieliła od nich, można uratować likier?
Elu, u mnie likier stoi jeszcze cała butla prawdę mówiąc nie wiem jaka jest przyczyna, może krówki były słabe jakościowo? Ja jestem mało alkoholowa, przeważnie taki likier robię na prezent, lub do deserów dla nas.
Ile likieru wychodzić z podanego przepisu?