Domowy likier krówkowy

Słodko Słodka
44 komentarze

Lubicie krówki? Ja lubię bardzo, w tym roku postanowiłam przygotować likier krówkowy na święta. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale jak odstoi swoje w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Idealnie sprawdzi się na prezent dla osoby pełnoletniej do picia, do nasączenia ciasta, do deserów, lodów itp. Można go zrobić nawet na ostatnią chwilę. Ja przygotowałam jedną butelkę na prezent dla teściów a resztę zostawiłam dla nas do deserów. Jesteśmy mało alkoholowi, także u nas taki alkohol mógłby stać i stać. Do przygotowania likieru użyłam moje ulubione krówki na pełnym mleku firmy Gibar. Nawet nie pytajcie ile zjadłam odwijając papierki do likieru… Już wkrótce na blogu pojawi się osobny wpis poświęcony słodkością z tradycjami.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  • Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.

Zapraszam na YouTube.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
44 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje

Ja te krówki bym wzystkie zjadła 😉 Ps. A likier pyszniutki 🙂

Słodko Słodka

Też mam słabość do krówek ha ha a likier wyszedł pierwsza klasa, nawet dla mnie co nie pijam takich napoi wyskokowych 😉

Pyszności:)

Dziękuje serdecznie 🙂

Wioleta

Jej, nie piłam jeszcze takiego likieru.

Monika

Kiedyś taki robiłam, gdy dostaliśmy kilka butelek wódki w prezencie. Faktycznie był wyjątkowo pyszny. Muszę go znowu zrobić 🙂

Mirosława

Pysznie wygląda 🙂

Dominika

Czy ten likier musi koniecznie stać w lodówce?

Kasia

Jako domowy producent nalewek, w weekend biorę się do roboty.

TwojaRównowaga.PL

Totalnie moje smaki! Muszę zrobić!

Pełnia Smaków

O kurcze, ależ to musi być pyszne! 🙂

Luiza

Rzeczywiście – musi być mocno krówkowe… Czyli przepyszne 🙂

iza

ooo to cos dla mnie

Kasia

Witam, zrobiłam jest pyszniutki buteleczki już stoją w lodówce, to może masz jeszcze dobry przepis na kukułkowy bo też chętnie bym zrobiła. Pozdrawiam

Ania

Bardzo dobry i szybki do zrobienia 🙂

MONIKA

Wlasnie wszystko juz mam wymieszane i wstawione do lodówki.
Jaka powinna być konsystencja bo mój wyszedl zupełnie plynny ?
Czy on stężeje trochę w lodówce?

Anna Julia

Hej, ja właśnie swój zrobiłam 🙂 czy wiesz może przez jaki czas może stać taki likierek?)

Mira

Słodkościom, koleżanko, nie „słodkością”…

Yanek

nie mówi się „w każdym bądź razie” – to kontaminacja…

Karolina

Planuje likier wysłać w paczce w czerwcu, czy to mu nie zaszkodzi ?

Tom

Ja do tego przepisu dodałem palone ziarna kawy, cynamon i skórę z pomarańczy.

Monika

A jakiej wódki używacie?
Kiedys rovilam i smak wódki strasznie mi przebijał i gryzł się ze słodkim smakiem.. nie pasowało.
Moze to zależy jaka da się wódkę?

Kaa

Zrobiłam z Pani przepisu ten likier, ale dałam trochę mleka zastępując mleko zagęszczone iiii… Wyszedł za rzadki… Czy mogę jakoś go zagęścić ?

Ela

Dzień dobry, rozpuściłam krówki i po dodaniu wódki zgęstniały i wódka się oddzieliła od nich, można uratować likier?

Natalia

Ile likieru wychodzić z podanego przepisu?