W sezonie letnim nie może ich zabraknąć. Te drożdżówki skradły serce mojego syna, wyglądem przypominają jajko sadzone, więc podczas degustacji było trochę śmiechu. Drożdżówki nadziane twarogiem, a w środku pyszna i soczysta morela, takie śniadania i kolacje lubimy najbardziej. Ciasto drożdżowe zawsze najlepsze wychodzi mi na mące Młyny Szczepanki, prosto z młyna. Polecam również ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką.
Składniki:
6-10 szt.
Ciasto:
- 50 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 70 g masła
- 200 ml kefiru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka płaska soli
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej luksusowej typ 550
Nadzienie:
- 250 g twarogu w kostce (półtłusty)
- 50 ml mleka lub śmietany, jogurtu co masz pod ręką
- 12 g kaszy manny
- opcjonalnie cukier i cukier waniliowy do smaku
- 3-5 moreli
Przygotowanie:
- Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
- Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić wyrośnięte drożdże, żółtko, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok. 10 min. ciasto ma być elastyczne i jednolite.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
- Po godz. wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformować wałek i pokroić na kawałki (u mnie akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie).
- Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę, układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
- Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce.
- Nadziać twarogiem (składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce), w środek twarogu wgnieść połowę moreli, boki posmarować rozbełtanym białkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. do zarumienienia, piec w temp.180 C.
- Gotowe można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
Fajnie się prezentują 🙂
Dziękuje 🙂
Ale mam ochotę na jedną, albo dwie 🙂 Piękne drożdżóweczki 🙂
Dziękuje, takie drożdżówki to znikają jeszcze ciepłe spod ręki 😉
Faktycznie pierwsze wrażenie to jajka zapiekane w bułeczkach 😁
Śliczniutkie!
Też dziś piekłam drożdzówki, też z morelami. Tyle, że odwrócone a we wgłębieniu połówka śliwki 😊
Kochana u mnie chyba jutro będzie wersja ze śliwkami 😉 oj słodzimy sobie ostatnio, słodzimy 🙂
Ależ te drożdżówki wyglądają przepysznie. Zajadałabym się.
Dobre takie domowe drożdżówki, my lubimy bardzo.
Wyglądają apetycznie:)
Dziękuje 🙂
Wyglądają świetnie 😀
Dzięki 🙂
No można się pomylić 😉 Muszą smakować obłędnie!
🙂 domowe zawsze najlepsze, mały łobuz zachwalał.
Ale super wyglądają ! 🙂
Dziękuje 🙂
fajny pomysł 😁
Dzięki co się nie robi dla dziecka 😉
Świetnie wygląda taka wersja 🙂
Dzięki 🙂
Wyglądają i z pewnością smakują rewelacyjnie.
Takie drożdżówki zawsze smakują, z czym by nie były, domowe najlepsze 🙂
Super pomysł, drożdżówki wyglądają niezwykle apetycznie 🙂
Dzięki 🙂
uroczo wyglądaja
Dziękuje 🙂
Przepyszne i rewelacyjnie wyglądają 🙂
Dzięki serdeczne 🙂