3,5K
Jak wykonać przepis na – Drożdżówki z budyniem i malinami
Wielokrotnie to już powtarzałam, że uwielbiam wypieki drożdżowe, a takie drożdżówki z budyniem i świeżymi malinami prosto z krzaka to po prostu poezja. Ciasto drożdżowe wyszło mi wyjątkowo delikatne, w połączeniu z budyniem waniliowym i malinami… nie sposób mu się oprzeć. Koniecznie przygotujcie takie drożdżówki, idealny letni deser, świetnie sprawdzą się do filiżanki porannej kawy, a może tak zupełnie bez okazji na poprawę humoru, polecam!!! Ostatnio zajadamy się z synkiem morelami, więc może skusisz się na wysokie i puchate ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką, przepis ( klik ).
Potrzebne składniki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej - +50 gdyby ciasto się kleiło
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 250 ml kefiru
- ¾ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 70 g masła
Dodatkowo
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- maliny małe opakowanie, ponetka
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób wykonania
- Do ciepłego kefiru wsyp drożdże trochę cukru i mąki, wymieszaj i pozostaw na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp resztę cukru i sól, wymieszaj.Następnie wrzuć wyrośnięte drożdże, żółtko, zacznij wyrabiać ciasto, po chwili wlej letnie masło i dalej wyrabiaj mikserem ok. 10 min. Ciasto ma być elastyczne i jednolite.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko na 400 ml mleka, ja jeszcze dodałam opakowanie cukru waniliowego. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, żeby się stykała z budyniem i odstaw do przestygnięcia, najlepiej na balkon.Po godz. wyjmij ciasto z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na cieście budyń, porozrzucaj połowę malin.
- Zwiń w roladę zaczynając zwijać dłuższy bok, następnie pokrój nożem na paski, u mnie wyszło 12 szt. i układaj cięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówek powciskaj po 3,4 maliny i odstaw na 15 min. do napuszenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz przez ok. 15-20 min. do zarumienienia.
- Drożdżówki po wystygnięciu polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Smacznego!!!
- Zamiast lukru możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z budyniem i malinami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Oj wyglądaj apetycznie, gdzie mogę takie kupić? Ahaha taki żarcik. Zazdraszczam talentu kulinarnego 😉
Najlepiej przygotuj sama z przepisu krok po kroku, który przygotowałam 🙂 Polecam, bo są warte grzechu 😉
No taką drożdżówkę to bym zjadła choćby zaraz 🙂
Pyszne są, oczywiście zniknęły w locie 🙂
Zaraz biorę się do zrobienia 😋😋😋
Super, czekam w takim razie na apetyczne foto, Aniu szybko znikają, sama 3 od razu wciągnęłam 🙂 ha ha uwielbiam wypieki drożdżowe, a dziś jeszcze z Radziem mamy zaplanowane bułeczki.
Z budyniem uwielbiam, bo budyń bardzo lubię.
Rewelacja, ja zawsze z twarogiem robiłam, ale z budyniem petarda 🙂 Przepyszne
Ależ to musi być pyszne. Rewelacyjnie wyglądają te drożdżówki.
Dziękuje, pyszne są 🙂😋
Ale apetyczne te Twoje drożdżówy! Takie domowe uwielbiam 🙂
Domowe zawsze są najlepsze, też bardzo lubię 🙂
Ja też uwielbiam drożdżówki! A Twoje wyglądają tak pięknie, że żal je jeść 😉
Dziękuje ślicznie 🙂 Bardzo smaczne wyszły, a dawno nie piekłam takich, także szybko zniknęły 😉
Masz ciekawą technikę robiebia tych bułeczek. Nie wpadłabym na to, żeby najpierw ułożyć farsz, a potem wykrawać bułeczki
A ja to wiesz zawsze coś wykombinuje 🙂 Lubię się bawić ciastem drożdżowym, to mnie wycisza 😉 A tu akurat zwinęłam w rulon.
Uwielbiam i budyń i maliny, więc ten zestaw do mnie przemawia, a właściwie do moich kubków smakowych.
Budyń i maliny to świetne połączenie, smaczne są takie drożdżówki i bardzo szybciutko znikają 🙂
Też uwielbiam wszystko do drożdżowe, a z budyniem i malinami, to świetne połączenie smaków 🙂
Ja to w ogóle mam słabość do drożdżowych wypieków 🙂
Połączenie budyniu i malin zawsze się sprawdza, a drożdżówki są pyszne.
To prawda, połączenie idealne, dziękuje ślicznie 🙂
Takie drożdżówki domowe wymiatają 🙂 dawno nie robiłam …
Ja też właśnie dawno takich domowych nie robiłam i to był mój błąd 😉 Pyszne wyszły 🙂
Najpyszniejsze co pamietam z wizyt u babci ;-). Dzieki za taki przepis. Klasyka jest najpyszniejsza 🙂
A babcine to w ogóle inny wymiar i przepyszota 🙂
Cudowne te drożdżówki! 🙂
Dziękuje ślicznie 🙂😘❤️
pychotki 😉
Dzięki 😘
uwielbiam takie drożdżówki
Pyszne są i bardzo szybko znikają niestety 🙂
Nie ma to jak domowe drozdzowe. Przypyszne buleczki!
Dziękuje, tak swoje to swoje, wiesz co jesz 🙂 Jak się zrobi samemu to lepiej smakuje 🙂
Czy zamiast kefiru mogę na przykład dodać mleka ?
Tak oczywiście, dla mnie na kefirze są delikatniejsze, mleko też może być, co masz pod ręką.