Wielokrotnie to już powtarzałam, że uwielbiam wypieki drożdżowe, a takie drożdżówki z budyniem i świeżymi malinami prosto z krzaka to po prostu poezja. Ciasto drożdżowe wyszło mi wyjątkowo delikatne, w połączeniu z budyniem waniliowym i malinami… nie sposób mu się oprzeć. Koniecznie przygotujcie takie drożdżówki, idealny letni deser, świetnie sprawdzą się do filiżanki porannej kawy, a może tak zupełnie bez okazji na poprawę humoru, polecam!!! Ostatnio zajadamy się z synkiem morelami, więc może skusisz się na wysokie i puchate ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką, przepis ( klik ).
Przygotowanie 1 hr 30 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 1 hr 50 mins
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Drożdżówki z budyniem i malinami

Potrzebne składniki
  

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej - +50 gdyby ciasto się kleiło
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 70 g masła

Dodatkowo

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • maliny małe opakowanie, ponetka
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób wykonania

  • Do ciepłego kefiru wsyp drożdże trochę cukru i mąki, wymieszaj i pozostaw na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
    Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
    Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp resztę cukru i sól, wymieszaj.
    Następnie wrzuć wyrośnięte drożdże, żółtko, zacznij wyrabiać ciasto, po chwili wlej letnie masło i dalej wyrabiaj mikserem ok. 10 min. Ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
    W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko na 400 ml mleka, ja jeszcze dodałam opakowanie cukru waniliowego. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, żeby się stykała z budyniem i odstaw do przestygnięcia, najlepiej na balkon.
    Po godz. wyjmij ciasto z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na cieście budyń, porozrzucaj połowę malin.
  • Zwiń w roladę zaczynając zwijać dłuższy bok, następnie pokrój nożem na paski, u mnie wyszło 12 szt. i układaj cięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówek powciskaj po 3,4 maliny i odstaw na 15 min. do napuszenia.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz przez ok. 15-20 min. do zarumienienia.
  • Drożdżówki po wystygnięciu polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu:

  • Ania Słomska, podobno szybko zniknęły 🙂 Dzięki Aniu za pyszne foto.
  • Zamiast lukru możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z budyniem i malinami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Madżenta
Madżenta
2 miesięcy temu

Oj wyglądaj apetycznie, gdzie mogę takie kupić? Ahaha taki żarcik. Zazdraszczam talentu kulinarnego 😉

Królowa Karo
2 miesięcy temu

No taką drożdżówkę to bym zjadła choćby zaraz 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Królowa Karo

Pyszne są, oczywiście zniknęły w locie 🙂

ania
ania
2 miesięcy temu

Zaraz biorę się do zrobienia 😋😋😋

Patrycja Reszko
2 miesięcy temu

Z budyniem uwielbiam, bo budyń bardzo lubię.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Rewelacja, ja zawsze z twarogiem robiłam, ale z budyniem petarda 🙂 Przepyszne

Wioleta Sadowska
2 miesięcy temu

Ależ to musi być pyszne. Rewelacyjnie wyglądają te drożdżówki.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Dziękuje, pyszne są 🙂😋

Monika
2 miesięcy temu

Ale apetyczne te Twoje drożdżówy! Takie domowe uwielbiam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Monika

Domowe zawsze są najlepsze, też bardzo lubię 🙂

Monika
2 miesięcy temu

Ja też uwielbiam drożdżówki! A Twoje wyglądają tak pięknie, że żal je jeść 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Monika

Dziękuje ślicznie 🙂 Bardzo smaczne wyszły, a dawno nie piekłam takich, także szybko zniknęły 😉

Kasia
2 miesięcy temu

Masz ciekawą technikę robiebia tych bułeczek. Nie wpadłabym na to, żeby najpierw ułożyć farsz, a potem wykrawać bułeczki

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Kasia

A ja to wiesz zawsze coś wykombinuje 🙂 Lubię się bawić ciastem drożdżowym, to mnie wycisza 😉 A tu akurat zwinęłam w rulon.

Mirosława Dudko
2 miesięcy temu

Uwielbiam i budyń i maliny, więc ten zestaw do mnie przemawia, a właściwie do moich kubków smakowych.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Budyń i maliny to świetne połączenie, smaczne są takie drożdżówki i bardzo szybciutko znikają 🙂

Magda
2 miesięcy temu

Też uwielbiam wszystko do drożdżowe, a z budyniem i malinami, to świetne połączenie smaków 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja to w ogóle mam słabość do drożdżowych wypieków 🙂

Pojedztam.pl
2 miesięcy temu

Połączenie budyniu i malin zawsze się sprawdza, a drożdżówki są pyszne.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Pojedztam.pl

To prawda, połączenie idealne, dziękuje ślicznie 🙂

Beata Herbata
2 miesięcy temu

Takie drożdżówki domowe wymiatają 🙂 dawno nie robiłam …

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Beata Herbata

Ja też właśnie dawno takich domowych nie robiłam i to był mój błąd 😉 Pyszne wyszły 🙂

Kamil
2 miesięcy temu

Najpyszniejsze co pamietam z wizyt u babci ;-). Dzieki za taki przepis. Klasyka jest najpyszniejsza 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Kamil

A babcine to w ogóle inny wymiar i przepyszota 🙂

Lonna
2 miesięcy temu

Cudowne te drożdżówki! 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Lonna

Dziękuje ślicznie 🙂😘❤️

Gosia
2 miesięcy temu

pychotki 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Gosia

Dzięki 😘

iza
iza
2 miesięcy temu

uwielbiam takie drożdżówki

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  iza

Pyszne są i bardzo szybko znikają niestety 🙂

Edyta
2 miesięcy temu

Nie ma to jak domowe drozdzowe. Przypyszne buleczki!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dziękuje, tak swoje to swoje, wiesz co jesz 🙂 Jak się zrobi samemu to lepiej smakuje 🙂