Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym

Słodko Słodka
32 komentarze

Pyszny soczysty filet, bardzo aromatyczny. Mięso rozpływa się w ustach, i ten delikatny posmak czosnku, uwielbiam… Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią, a najwięcej robię kotletów, bo najmłodszy w rodzinie często o nie prosi, żeby nie było nudno co jakiś czas przerabiam przepis. Raz coś dodam, raz odejmę i tak zawsze wychodzi pyszna nowa inspiracja, a najmłodszy w rodzinie zjadł dość sporo jak na swój wiek, tak więc puszczam przepis dalej. Polecamy również kotlety siekane z piersi kurczaka, również rekomendowane przez mojego przedszkolaka.

Składniki:

  • 1,5 fileta z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 szkl. mąki pszennej ( 250 ml)
  • pół szkl. mleka
  • pół szkl. wody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Fileta umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
  • Z mleka, wody, jajka i mąki przygotować gładkie ciasto naleśnikowe, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekany koperek, oraz sól i pieprz do smaku. Do ciasta wrzucić filety z kurczaka tak, aby były całe przykryte i odstawić na 1 – 2 godz. do lodówki, można również na całą noc.
  • Na patelni rozgrzać olej i wykładać filety, smażyć z obu stron na rumiano.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata M.

Pyszniutkie 🙂

Ervi

NA niedzielny obiad 😉

Natalia

Pyszności!☺

Wioleta

Pyszny obiadek. Dawno nie jadłam fasoli szparagowej.

Maminek kulinarny

Szczerze to wolimy schabowe właśnie w cieście naleśnikowym niż te tradycyjne. Twój obiadek jest bardzo apetyczny. Mniammm

Kuchcik

Filet w takim cieście na pewno wyszedł bardzo soczysty i smaczny 🙂

Magda

Bardzo apetycznie, na rodzinny obiad pasuje idealnie 🙂

Monika

Wygląda smakowicie! Za mną chodzi ostatnio fasolka 🙂 Bardzo apetyczny obiadek!

Di bloguje

Pyszny obiadek <3

Pichceniomania

Ciekawy pomysł, nigdy nie smażyłam tak mięska. Wypróbuję 🙂

Katarzyna

Musi być pyszna ta panierka. Koperek, czosnek, mmmm….

TwojaRównowaga.PL

Fajna alternatywa dla tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Musze przygotować. 🙂

iza

taki obiad bym z chęcią zjadła

Magdalena

Super pomysł 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

Karolina

Dziś wypróbuję ten przepis wygląda pysznie pozdrawiam😉

Iza

Właśnie skończyłam robić, są pyszne, soczyste w środku (pokroiłam na cienkie paski), a panierka jest super chrupiąca! Pycha!