Pyszny soczysty filet, bardzo aromatyczny. Mięso rozpływa się w ustach, i ten delikatny posmak czosnku, uwielbiam… Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią, a najwięcej robię kotletów, bo najmłodszy w rodzinie często o nie prosi, żeby nie było nudno co jakiś czas przerabiam przepis. Raz coś dodam, raz odejmę i tak zawsze wychodzi pyszna nowa inspiracja, a najmłodszy w rodzinie zjadł dość sporo jak na swój wiek, tak więc puszczam przepis dalej. Polecamy również kotlety siekane z piersi kurczaka, również rekomendowane przez mojego przedszkolaka.
Składniki:
- 1,5 fileta z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do drobiu
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka koperku
- 1 szkl. mąki pszennej ( 250 ml)
- pół szkl. mleka
- pół szkl. wody
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Fileta umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
- Z mleka, wody, jajka i mąki przygotować gładkie ciasto naleśnikowe, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekany koperek, oraz sól i pieprz do smaku. Do ciasta wrzucić filety z kurczaka tak, aby były całe przykryte i odstawić na 1 – 2 godz. do lodówki, można również na całą noc.
- Na patelni rozgrzać olej i wykładać filety, smażyć z obu stron na rumiano.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pyszniutkie 🙂
Dzięki, smaczne wyszły 🙂
NA niedzielny obiad 😉
O tak, przeważnie u nas w niedziele kotlety 🙂
Pyszności!☺
🙂
Pyszny obiadek. Dawno nie jadłam fasoli szparagowej.
Ja też właśnie dawno nie jadłam, a u nas bardzo lubimy fasolkę.
Szczerze to wolimy schabowe właśnie w cieście naleśnikowym niż te tradycyjne. Twój obiadek jest bardzo apetyczny. Mniammm
U nas też już dawno tradycyjnych nikt nie chce, wołają zawsze o inne 😉
Filet w takim cieście na pewno wyszedł bardzo soczysty i smaczny 🙂
Bardzo smaczny to prawda 🙂
Bardzo apetycznie, na rodzinny obiad pasuje idealnie 🙂
Weekendowe kotlety 😉
Wygląda smakowicie! Za mną chodzi ostatnio fasolka 🙂 Bardzo apetyczny obiadek!
Za mną chodzi zupa z fasolki żółtej i zielonej 🙂
Pyszny obiadek <3
Dziękuje 🙂
Ciekawy pomysł, nigdy nie smażyłam tak mięska. Wypróbuję 🙂
Polecam, są mega smaczne 🙂
Musi być pyszna ta panierka. Koperek, czosnek, mmmm….
Jest pycha, będę do nich wracać, młody był zachwycony a z niego jest straszny mięsożerca 🙂
Fajna alternatywa dla tradycyjnej panierki na bazie bułki tartej. Musze przygotować. 🙂
Polecam, zdecydowanie lepsze są takie kotlety 🙂
taki obiad bym z chęcią zjadła
U nas przeważnie takie obiadki w weekendy 🙂
Super pomysł 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Polecam 🙂
Dziś wypróbuję ten przepis wygląda pysznie pozdrawiam😉
Bardzo się cieszę mam nadzieje, że będzie smakował 🙂 Pozdrawiam
Właśnie skończyłam robić, są pyszne, soczyste w środku (pokroiłam na cienkie paski), a panierka jest super chrupiąca! Pycha!
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam