355
Dziś na obiad była totalna improwizacja,wszystkiego po trochu-cukinia,papryka,fasolka żółta i zielona,marchewka i filet przyprawiony nutką orientu.
Składniki:
5-6 porcji
podwójna pierś z kurczaka
2 małe cukinie
1 spora garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
1 duża papryka czerwona
1 duża marchewka
1 cebula
2 pomidory malinowe
1 łyżka przyprawy orientalnej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mięso wymyć,osuszyć i pokroić w kosteczkę,skropić odrobiną oliwy i przyprawić przyprawą orientalną,dokładnie wymieszać.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę,fasolkę odciąć ogonki,pokroić na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem na chwilkę,z papryki wyciąć gniazdo nasienne,umyć i pokroić na paseczki.
Marchewkę obrać ze skórki,i zetrzeć na tarce w słupki,lub pokroić wedle uznania.
Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę.
Na patelnie wlać łyżkę oleju,wrzucić posiekaną cebulkę,gdy się zrumieni wrzucić przyprawione mięso i obsmażyć,następnie całość wrzucić do garnka,dodać obrane ze skórki pomidory i posiekane na mniejsze kawałki,wrzucić odlaną fasolkę,wlać trochę gorącej wody i gotować na średnim ogniu aż fasolka zmięknie,wrzucić resztę warzyw-marchewkę,cukinię i paprykę,zalać wodą tak aby warzywa były przykryte.
Gdy całość się zagotuje,doprawić solą i pieprzem,wrzucić przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę gotować,pilnując by warzywa się nie rozgotowały.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szkl.zimnej wody i wlać do garnka mieszając,zagotować i zdjąć z ognia.
Dodać obie papryki w proszku,wlać ocet i wsypać cukier,wymieszać i danie gotowe.
Podawać z ryżem,różnego rodzaju kaszami,u mnie akurat kasza wiejska.
Ottimo piatto.
Buona serata.
Takie dania improwizowane najczęściej świetnie smakują 🙂
Pyszna propozycja na obiad. Coś dla mojej rodzinki.
Nie wygląda a smakuje 😉
takie obiady lubię ;))