Co roku na Wigilię goszczą na moim stole,nadziewam je farszem grzybowym,podaje z czerwonym barszczem,a ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.
Składniki:
25 szt.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
40 g masła
100 ml gorącej wody
Przygotowanie:
 Mąkę przesiać przez sitko do miski,wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm,nie trzeba podsypywać ciasta mąką,zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.
Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania 🙂
Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę min.od momentu wypłynięcia na wierzch,na średnim ogniu palnika.
Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika,po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.
 
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Super pomysł z tymi kwadratami. Nie lubię zbierania ścinków i ponownego wałkowania. I dużo szybciej będzie 🙂

Nieprujsietak
1 rok temu

Też tak w tym roku zrobię uszka 🙂

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Super patent na robienie uszek. Teraz prosimy o przepis na farsz

Notatnik kulinarny Joanny 55

Wyglądają jak malowane

Lyzka i Kiszka
Lyzka i Kiszka
1 rok temu

A farsz? 🙂 poprosze przepis 🙂

Izaa
1 rok temu

nie tylko idealne ciasto, ale i wykonanie

Unknown
1 rok temu

Moge zamrozic bez gotowania?

Magda
1 rok temu

Śliczne, uwielbiam te maleństwa 🙂

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Nie podano składników na farsz

Di bloguje
1 rok temu

Nie lubię tej zabawy z uszkami. Twoje wyglądają idealnie!

Izabela S.
1 rok temu

Jak one pysznie wyglądają 🙂

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Piękne uszka, narobiłaś mi ochoty. Miałam zrobić tylko pierogi z kapustą, ale uszkom nie odpuszczę 😆

Kulinarna Maniusia
1 rok temu

W tym roku uszka robi moja mama 🙂 wszyscy je uwielbiamy 🙂

Ania
1 rok temu

Fajnie te kwadraty odpad ograniczają! 🙂 Takie w duchu “zero waste” 😀