3,7K
Co roku na Wigilię goszczą na moim stole,nadziewam je farszem grzybowym,podaje z czerwonym barszczem,a ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.
Składniki:
25 szt.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
40 g masła
100 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski,wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm,nie trzeba podsypywać ciasta mąką,zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.
Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania 🙂
Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę min.od momentu wypłynięcia na wierzch,na średnim ogniu palnika.
Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika,po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.
Super pomysł z tymi kwadratami. Nie lubię zbierania ścinków i ponownego wałkowania. I dużo szybciej będzie 🙂
Człowiek się uczy całe życie ;-)ale rzeczywiście ta metoda jest szybsza,mniej wałkowania.Pozdrawiam
Też tak w tym roku zrobię uszka 🙂
Super patent na robienie uszek. Teraz prosimy o przepis na farsz
Wrzucę na dniach,bo siedzę teraz w pierogach zwykłych 😉
Wyglądają jak malowane
A farsz? 🙂 poprosze przepis 🙂
Wrzucę na dniach,bo siedzę teraz w pierogach zwykłych 😉
nie tylko idealne ciasto, ale i wykonanie
Moge zamrozic bez gotowania?
Tak można pewnie,ale ja zawsze gotuje,to już wedle uznania.
Śliczne, uwielbiam te maleństwa 🙂
Nie podano składników na farsz
Wrzucę na dniach,bo siedzę teraz w pierogach zwykłych ;-)Najlepszy farsz z grzybów leśnych lub pieczarek,kto jak lubi.
Nie lubię tej zabawy z uszkami. Twoje wyglądają idealnie!
Jak one pysznie wyglądają 🙂
Piękne uszka, narobiłaś mi ochoty. Miałam zrobić tylko pierogi z kapustą, ale uszkom nie odpuszczę 😆
W tym roku uszka robi moja mama 🙂 wszyscy je uwielbiamy 🙂
Fajnie te kwadraty odpad ograniczają! 🙂 Takie w duchu „zero waste” 😀
Coś w tym jest pierwszy raz takie kwadratowe uszka robiłam 😉
Zrobiłam ciasto na uszka wg. tego przepisu – ciasto zabija smak farszu – jest niesmaczne. Na szczęście nie robiłam od razu pierogów, bo i pierogi byłyby niedobre…..
Jak się robi grube ciasto, to wiadomo jakie by nie było będzie niedobre. Ciasto ma być cienko rozwałkowane.