Jajka faszerowane pieczarkami

Słodko Słodka
12 komentarzy

Tradycyjne polskie jajka nadziewane farszem pieczarkowym, obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole…lubię także od czasu do czasu zrobić tak zwyczajnie, takie jajka na weekendowe śniadanie. Przygotowanie jajek nie zajmuje dużo czasu. Polecam nie tylko na święta, ale i rodzinne imprezy i inne okazje. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo dobre połączenie, ponieważ znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki spora garść
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
  • Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, gdy ostygną dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz żółtka z przepołowionych jajek. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem, dodać majonez i całość wymieszać.
  • Nadziać połówki jajek farszem.
  • Jajka najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Jajka faszerowane to oczywiście danie idealne na Wielkanoc, ale ja też lubię takie jajka bez okazji 🙂

Słodko Słodka

Też od czasu do czasu je robię tak w trakcie roku 🙂

Jenovia Dżemson

Wspaniały przepis! Na pewno go wykorzystam! Pozdrawiam!^^

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Patrycja Reszko

Pyszne i wyraziste w smaku!

Kuchcik

Jajka i pieczarki to pyszne połączenie 🙂

LanaDelRey

Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na Twój wpis. Przygotowałabym te jajka na święta. 🙁 ale nic straconego, zrobię w weekend. 🙂

Myśli Potarganej

A jak je podajesz na ciepło?

Pyszota! W moim domu znikają, bardzo lubię taki farsz do pieczarek.