Tradycyjne polskie jajka nadziewane farszem pieczarkowym, obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole…lubię także od czasu do czasu zrobić tak zwyczajnie, takie jajka na weekendowe śniadanie. Przygotowanie jajek nie zajmuje dużo czasu. Polecam nie tylko na święta, ale i rodzinne imprezy i inne okazje. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo dobre połączenie, ponieważ znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 5 ugotowanych jajek
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- posiekana natka pietruszki spora garść
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju lub masła
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
- Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, gdy ostygną dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz żółtka z przepołowionych jajek. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem, dodać majonez i całość wymieszać.
- Nadziać połówki jajek farszem.
- Jajka najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.
Jajka faszerowane to oczywiście danie idealne na Wielkanoc, ale ja też lubię takie jajka bez okazji 🙂
Też od czasu do czasu je robię tak w trakcie roku 🙂
Wspaniały przepis! Na pewno go wykorzystam! Pozdrawiam!^^
Dzięki serdeczne 🙂
Pyszne i wyraziste w smaku!
Dzięki 🙂
Jajka i pieczarki to pyszne połączenie 🙂
Zgadzam się 🙂
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na Twój wpis. Przygotowałabym te jajka na święta. 🙁 ale nic straconego, zrobię w weekend. 🙂
A pewnie,ja też w trakcie roku od czasu do czasu robię je na weekendowe śniadanie jak nas najdzie ochota 😉
A jak je podajesz na ciepło?
Pyszota! W moim domu znikają, bardzo lubię taki farsz do pieczarek.