Zrobiłam je z myślą o synku, ponieważ uwielbia pomidory pod każdą postacią, jak się okazało takie pomidory z cebulą w zalewie octowej i nam bardzo zasmakowały. Idealne jako dodatek do dania drugiego, jako dodatek do mięs, świetnie również sprawdzą się jako dodatek do mięs i kiełbaski z grilla. Równie smacznie smakują na kanapie!!! Bardzo, bardzo smaczne, póki co zrobiłam 3 małe słoiczki na próbę, ale będę robić więcej bliżej końca sierpnia. Użyłam pomidory malinowe, do zaprawy nie mogą być zbyt mocno dojrzałe, bo się rozlecą podczas pasteryzacji. Pomidory najlepiej, żeby były ze sprawdzonego źródła. Takimi pomidorami możesz się zajadać w okresie zimowym, kiedy te ze sklepowej półki smakują tak naprawdę nijak, a tu masz zamknięte lato w słoiku. Takie pomidory robi się bardzo szybko, więc warto trzasnąć parę słoiczków na zimę. Polecam również Leniwą sałatkę na zimę, w zeszłym roku robiłam i w tym również mam zamiar zrobić parę słoików, oprócz tego, że fajnie wygląda w słoiku równie dobrze smakuje!!!
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Ilość porcji 3 słoiczki
Jak wykonać przepis na – Pomidory z cebulą w zalewie octowej

Potrzebne składniki
  

  • 4 szt. pomidora malinowego - średnie pomidory, bo lepiej się wkłada do słoika
  • 4 szt. cebuli - również średnie jak pomidory
  • 3 szt. listka laurowego
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy

Zalewa

  • 500 ml wody
  • 50 ml octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki oleju

Sposób wykonania

  • Wodę i ocet wlej do garnka, wsyp sól i cukier, zagotuj zalewę i zdejmij z palnika.
    Użyłam pomidory malinowe, ale Ty możesz użyć zwykłe pomidory, nie muszą być malinowe, u mnie w domu akurat bardziej lubimy malinówki.
    Wybierz pomidory takie, żeby nie były miękkie, umyj, osusz i usuń szypułkę. Następnie pokrój je w plasterki. Jeśli używasz małe słoiki jak ja, niech to będą plasterki grubości 0,5 cm, a jeśli zaprawiasz duże słoiki to grubości ok. 1 cm.
    Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie zetnij końcówki i pokrój podobnie jak pomidory w plastry.
    Układaj na przemian w wyparzonych słoikach warstwami raz plater pomidora, raz cebuli, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy i pieprz ziarnisty, po 1 łyżeczce oleju na każdy słoik.
  • Zalej pomidory zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
    Pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
  • Moje pomidorki smakowałam już po 2 dniach, w smaku super, nie spodziewałam się, że będą takie smaczne, także polecam serdecznie ten przepis, pomidorki smaczne i szybkie do zrobienia.
  • Jeśli używasz duże pomidory, żeby łatwiej Ci było włożyć plastry do słoika, możesz je przeciąć na pół po środku plastra.
  • Jeśli używasz większe słoiki na każdy słoik dodaj 1 łyżkę oleju.
  • Do moich małych słoiczków dodałam 1 ziarenko ziela, 1 mały listek laurowy, oraz 2-3 ziarenka pieprzu. Myślę, że świetnie też sprawdziłby się mały ząbek czosnku, mały baldachim koperku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pomidory z cebulą w zalewie octowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
szpileczkiibabeczki
1 miesiąc temu

I ja się zmierzam do zrobienia tego 😉

Mirosława Dudko
1 miesiąc temu

Prosty dodatek do dań 🙂 Super!

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

W prostocie siła 🙂Proste, szybkie i smaczne 😋

Iwona Banach
Iwona Banach
1 miesiąc temu

Patrz, nigdy by mi to do głowy nie przyszło, a wygląda pięknie i może być dobre, kupowałam małe koktajlowe pomidorki marynowane, ale nie smakowały mi, a to może będzie w moim stylu, może dodam chili?

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Iwona Banach

Możesz pokombinować pod swoje smaki, ja następnym razem dodam ząbek czosnku i gałązkę koperku 🙂 Bardzo smaczne i jakie proste i szybkie 👍 Polecam Iwonko😘

Madżenta
Madżenta
1 miesiąc temu

Zdjęcie wygląda smakowicie, nigdy nie jadłam kiszonych pomidorów… Czas to zmienić 😉

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Madżenta

To są pomidory w zalewie, a nie kiszone 😁Polecam, pyszne 😋

Wioleta
1 miesiąc temu

Świetnie się prezentują i na pewno równie dobrze smakują.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Dziękuje, bardzo smaczne wyszły 🙂😋Przepis polecam 👍

Włóczykij
1 miesiąc temu

Dobrze naoctować i jest pychaaa

Zrzućburzch
1 miesiąc temu

Bardzo fajny pomysł na poradzenie sobie z nadmiarem pomidorów jeżeli sadzimy swoje. Z reguły potem jest nadmiar naszych upraw i nie ma co z tym robić. My co roku „walczymy” właśnie z cukinią w ten sposób i to według Twojego przepisu 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Zrzućburzch

Swoje najlepsze, ale ze sprawdzonego źródła też będą dobre. Ta sławetna cukinia, jest również uwielbiana u mnie, co roku muszę zawsze zrobić chociaż parę słoików. Bardzo się cieszę, że Wam przepis pod pasował🙂

Zrzućburzch
1 miesiąc temu

Oczywiście. W tym roku również się szykujemy na nią 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Zrzućburzch

Ja już też powoli zbieram siły na zamiary, dziś jeszcze musimy odpykać z młodym zakończenie przedszkola, od września szkoła nas czeka, a póki co od jutra oficjalnie z młodym otwieramy sezon zaprawowy 🙂

Monika
1 miesiąc temu

Bardzo fajny przepis 🙂 Pomidorki nawet w słoiku świetnie się prezentują 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Smaczne wyszły, będę je robić w sierpniu, teraz tylko była mała próba, czy warto 🙂

iza
iza
1 miesiąc temu

bardzo fajnie wyglądają

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  iza

Dziękuje 🙂

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Nie przepadam za octowymi przetworami, ale te pomidory wygładają zachęcająco

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Ja zawsze trochę robię octowych zapraw, ale zawsze staram się dawać mniej octu. U nas najlepiej to idą zawsze ogórki kiszone, buraczki, sałatka z cukinii, ogórki curry, dobra więcej nie wymieniam, bo myślałam, że na 3 skończę ha ha