7,4K
Jak wykonać przepis na – Pomidory z cebulą w zalewie octowej
Zrobiłam je z myślą o synku, ponieważ uwielbia pomidory pod każdą postacią, jak się okazało takie pomidory z cebulą w zalewie octowej i nam bardzo zasmakowały. Idealne jako dodatek do dania drugiego, jako dodatek do mięs, świetnie również sprawdzą się jako dodatek do mięs i kiełbaski z grilla. Równie smacznie smakują na kanapie!!! Bardzo, bardzo smaczne, póki co zrobiłam 3 małe słoiczki na próbę, ale będę robić więcej bliżej końca sierpnia. Użyłam pomidory malinowe, do zaprawy nie mogą być zbyt mocno dojrzałe, bo się rozlecą podczas pasteryzacji. Pomidory najlepiej, żeby były ze sprawdzonego źródła. Takimi pomidorami możesz się zajadać w okresie zimowym, kiedy te ze sklepowej półki smakują tak naprawdę nijak, a tu masz zamknięte lato w słoiku. Takie pomidory robi się bardzo szybko, więc warto trzasnąć parę słoiczków na zimę. Polecam również Leniwą sałatkę na zimę, w zeszłym roku robiłam i w tym również mam zamiar zrobić parę słoików, oprócz tego, że fajnie wygląda w słoiku równie dobrze smakuje!!!
Potrzebne składniki
- 4 szt. pomidora malinowego - średnie pomidory, bo lepiej się wkłada do słoika
- 4 szt. cebuli - również średnie jak pomidory
- 3 szt. listka laurowego
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy
Zalewa
- 500 ml wody
- 50 ml octu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki oleju
Sposób wykonania
- Wodę i ocet wlej do garnka, wsyp sól i cukier, zagotuj zalewę i zdejmij z palnika.Użyłam pomidory malinowe, ale Ty możesz użyć zwykłe pomidory, nie muszą być malinowe, u mnie w domu akurat bardziej lubimy malinówki.Wybierz pomidory takie, żeby nie były miękkie, umyj, osusz i usuń szypułkę. Następnie pokrój je w plasterki. Jeśli używasz małe słoiki jak ja, niech to będą plasterki grubości 0,5 cm, a jeśli zaprawiasz duże słoiki to grubości ok. 1 cm.Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie zetnij końcówki i pokrój podobnie jak pomidory w plastry.Układaj na przemian w wyparzonych słoikach warstwami raz plater pomidora, raz cebuli, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy i pieprz ziarnisty, po 1 łyżeczce oleju na każdy słoik.
- Zalej pomidory zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć. Pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
- Moje pomidorki smakowałam już po 2 dniach, w smaku super, nie spodziewałam się, że będą takie smaczne, także polecam serdecznie ten przepis, pomidorki smaczne i szybkie do zrobienia.
- Jeśli używasz duże pomidory, żeby łatwiej Ci było włożyć plastry do słoika, możesz je przeciąć na pół po środku plastra.
- Jeśli używasz większe słoiki na każdy słoik dodaj 1 łyżkę oleju.
- Do moich małych słoiczków dodałam 1 ziarenko ziela, 1 mały listek laurowy, oraz 2-3 ziarenka pieprzu. Myślę, że świetnie też sprawdziłby się mały ząbek czosnku, mały baldachim koperku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pomidory z cebulą w zalewie octowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
I ja się zmierzam do zrobienia tego 😉
O widzisz, koniecznie zrób, bo faktycznie bardzo smaczne, wczoraj Radek prawie cały ten mały słoik wciągnął sam 🙂
Prosty dodatek do dań 🙂 Super!
W prostocie siła 🙂Proste, szybkie i smaczne 😋
Patrz, nigdy by mi to do głowy nie przyszło, a wygląda pięknie i może być dobre, kupowałam małe koktajlowe pomidorki marynowane, ale nie smakowały mi, a to może będzie w moim stylu, może dodam chili?
Możesz pokombinować pod swoje smaki, ja następnym razem dodam ząbek czosnku i gałązkę koperku 🙂 Bardzo smaczne i jakie proste i szybkie 👍 Polecam Iwonko😘
Zdjęcie wygląda smakowicie, nigdy nie jadłam kiszonych pomidorów… Czas to zmienić 😉
To są pomidory w zalewie, a nie kiszone 😁Polecam, pyszne 😋
Świetnie się prezentują i na pewno równie dobrze smakują.
Dziękuje, bardzo smaczne wyszły 🙂😋Przepis polecam 👍
Dobrze naoctować i jest pychaaa
Każdy lubi co innego, za dużo octu też nie zdrowo.
Bardzo fajny pomysł na poradzenie sobie z nadmiarem pomidorów jeżeli sadzimy swoje. Z reguły potem jest nadmiar naszych upraw i nie ma co z tym robić. My co roku „walczymy” właśnie z cukinią w ten sposób i to według Twojego przepisu 🙂
Swoje najlepsze, ale ze sprawdzonego źródła też będą dobre. Ta sławetna cukinia, jest również uwielbiana u mnie, co roku muszę zawsze zrobić chociaż parę słoików. Bardzo się cieszę, że Wam przepis pod pasował🙂
Oczywiście. W tym roku również się szykujemy na nią 🙂
Ja już też powoli zbieram siły na zamiary, dziś jeszcze musimy odpykać z młodym zakończenie przedszkola, od września szkoła nas czeka, a póki co od jutra oficjalnie z młodym otwieramy sezon zaprawowy 🙂
Bardzo fajny przepis 🙂 Pomidorki nawet w słoiku świetnie się prezentują 🙂
Smaczne wyszły, będę je robić w sierpniu, teraz tylko była mała próba, czy warto 🙂
bardzo fajnie wyglądają
Dziękuje 🙂
Nie przepadam za octowymi przetworami, ale te pomidory wygładają zachęcająco
Ja zawsze trochę robię octowych zapraw, ale zawsze staram się dawać mniej octu. U nas najlepiej to idą zawsze ogórki kiszone, buraczki, sałatka z cukinii, ogórki curry, dobra więcej nie wymieniam, bo myślałam, że na 3 skończę ha ha
Bardzo smaczne, nie wiem natomiast co zrobiłam nie tak… rozpadają się do tego stopnia, ze nie można ich chwycić widelcem 🙁
Być może miałaś zbyt dojrzałe pomidory i po prostu rozpadły się przy pasteryzacji.
A jak bym dodała jeszcze plasterki sera mozzarelii co Wy na to?
Jak to mówią potrzeba matką wynalazków, możesz kombinować, wedle gustu i smaku 🙂 Ja też często kombinuje i improwizuje w kuchni. Pozdrawiam serdecznie
Zrobione dzisiaj, na początek 7 słoików. Jestem bardzo ciekawa jak smakują. Jeśli będą smaczne zrobię o wiele wiele więcej😋😋 swojski pomidor na kanapkę zimą, to marzenie, oby się spełniło.
Super mam nadzieje, że Wam posmakują 🙂 Nam smakują, w tym roku jeszcze nie robiłam, ale może jak już będzie po remoncie kuchni uda mi się jeszcze trzasnąć parę słoiczków. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pytanie czy pomidory zalewasz zimną czy gorącą zalewa
Czesiu pierw robię zalewę, później przygotowuje resztę i od razu zalewam słoiki. Pozdrawiam serdecznie
super prosty przepis, takie lubię, ja dodałem odrobinę wędzonej papryki i właśnie je pasteryzuje.
Ciszę się, że przypadł do gustu, takie proste przepisy zawsze mają moc 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz i gwiazdki 🙂
Bardzo fajny przepis. Pomidory świetnie prezentują się w słoikach 🙂
Nie robiłam nigdy. Będę musiała spróbować
Polecam serdecznie zrobić nawet ze 3 małe słoiczki na próbę 🙂 Pozdrawiam
Super! Świetny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu, gdy nie mamy czasu na przygotowanie sałatki! Na pewno wypróbuję ten przepis, ponieważ od dłuższego czasu staram się zdrowo odżywiać. Oprócz tego regularnie stosuję ashwagandhę forte.
Zimową porą takie pomidorki ze słoika to same wchodzą 🙂 Dzięki za komentarz 🙂 Pozdrawiam
Warto spróbować. Nigdy takich nie robiłam
Bardzo lubię co roku zrobić parę nowości na zimę, a szczególnie jeśli jakiś przepis mnie zaintryguje, tak właśnie było z tymi pomidorkami 🙂
Nigdy nie słyszałam o takich pomidorach. Ciekawa jestem jak smakują
Bardzo smaczne są, ja lubię co roku zawsze robić jakieś nowości, które mnie zaintrygują i tak właśnie było z tymi pomidorkami 🙂
Świetny pomysł na zachowanie smaku lata na zimę, a pomidory z pewnością takie są. 🙂
Zimową porą takie przetwory jak znalazł 🙂 Dzięki za komentarz 🙂 Pozdrawiam
Nigdy nie widziałam takich pomidorów w zalewie. Lubię takie nowości więc chetnie bym spróbowała
U nas zawsze robię parę słoików na zimę dla syna, ale i my bardzo lubimy takie pomidorki.
Bardzo spodobał mi się przepis i już zrobiłam,za dwa dni spróbuję
Super, bardzo się cieszę 🙂 Kasiu koniecznie daj znać czy Wasze smaki. Pozdrawiam serdecznie 🙂