Zamykam smaki lata w słoikach, tym razem powstała smaczna sałatka z moich ulubionych warzyw. Bardzo fajnie prezentuje się w słoikach, a równie dobrze smakuje. Przy jej tworzeniu miałam do pomocy małego pomocnika, mała rączka pomagała mi upychać zbiory lata w słoikach. Mam nadzieje, że tak samo ochoczo będzie się zajadał w sezonie zimowym tą sałatką jak pomagał przy jej tworzeniu. Polecam również moją zeszłoroczną sałatkę kubańską, w tym roku również będę ją robiła.
Składniki:
5 słoików litrowych
- 500 g ogórków gruntowych
- 200 g cebuli
- 300 g marchewki
- 500 g pomidorów
- 600 g kapusty białej
- 600 g papryki czerwonej
- 1 łyżka oleju na 1 słoik
- 10 kulek ziela angieskiego
- 30 ziarenek pieprzu czarnego
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 75 ml octu spirytusowego
Przygotowanie:
- Ogórki poszatkować na plasterki o gr. 0,5 – 1 cm.
- Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie piórka.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ja akurat użyłam taką specjalną, która ściera w słupki.
- Pomidory najlepiej wybrać mniejsze, żeby nie były miękkie, przeciąć na ćwiartki.
- Kapustę zetrzeć na mandolinie.
- Paprykę pokroić w paseczki.
- Do każdego wyparzonego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego, po 6 ziarenek pieprzu.
- Na dno słoików wykładać warstwami warzywa.
– marchew
– ogórki
– cebula
– papryka czerwona
– kapusta
– pomidory
- Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju.
- Przygotować zalewę, doprowadzić do wrzenia i na końcu wlać ocet. Zalać gorącą zalewą słoiki tak, aby pomidory były zakryte, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
- Pasteryzować 20 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę, gdyż chętnie wypróbuje Twój przepis na zimową sałatkę.
Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie i wpadaj do mnie częściej 🙂
Świetna sałatka. Ja do przetworów na zimę dodaję łyżeczkę miodu dla przełamania smaków. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo cenna rada, wykorzystam przy tworzeniu następnej sałatki 🙂 Dziękuje
Bardzo lubię takie sałatki 🙂
Na zimę jak znalazł, zawsze musi być trochę różności w piwnicy 🙂
Sałatka rewelacyjna, chyba skorzystam z przepisu:)
Polecam, nie tylko dobrze wygląda, ale i smakuje super 🙂
Świetna sałateczka kochanie. Zimą będzie smakować super 🙂
Tak na zimę jak znalazł, lubię takie kolorowe sałatki 🙂
Prawdziwy rarytas, do tego pięknie się prezentuje!
Dziękuje 🙂
Smaczności 🙂 mama będzie niedługo coś kładła w słoiki,ale zapomniałem co lol 🙂 w tamtym roku kaładła truskawki
Ja owoców nie kładę, kompoty u nas nie idą, jedynie latem jak zrobię na bieżąco, z truskawek i rabarbaru to tak 🙂 Zaprawiam głównie dla nas warzywka.
Świetny przepis , tylko zamiast niezdrowego octu spirytusowego polecam użyć octu jabłkowego. Smak ten sam, ale takie sałatki mogą jesc i dzieci
Nie oceniam i nie krytykuje… jako dziecko wychowałam się na przetworach z octem. Mój syn nie je po słoiku codziennie tylko małe porcje raz na jakiś czas, a w między czasie robię również rozmaite zdrowe surówki. Niech każdy stosuje to co lubi, bo ocet w porównaniu z innymi świństwami, które spożywamy to pikuś.
Zgadzam się i mam dokładnie takie samo zdanie. Nie ma obowiązku korzystania z przepisu.
Pozdrawiam:)
Zawsze można przerobić pod siebie przepis.
Dokladnie😊
Ja też używam octu spirytusowego,inne octy mi nie smakują, sałatka wygląda zaczepiscie, będę robić 😊
Dziewczyny wczoraj otworzyłam pierwszy słoik do obiadu i stwierdzam, że mogłam jednak dać więcej octu, 75 ml to jednak trochę za mało jeśli chodzi o mój smak 🙂
Jaki fajny pomysł. Rewelacja.
Dzięki serdeczne, to tak na leniwca 😉
Ja dodaję różyczki kalafiora .
Też można pewnie, u mnie chłopaki nie lubią kalafiora.
Uwielbiamy takie pomieszane sałatki. Stosujemy różne kombinacje warzyw. Ładnie wyglądają i są pyszne! Śliczne te Twoje słoiczki. Pomocnik może być dumny:)
Pozdrawiamy 🙂
Na zimę takie najlepsze, jeszcze będziemy dorabiać 🙂
Wystlylam przepis mamie😉
Kurczę ja tak dobrze nie mam 😉
Mniam takie sałatki najlepsze :D. I nawet ładnie wyglądają takie kolorowe słoiki <3
Takie słoiki w tym roku pod syna robiłam, zresztą razem działaliśmy w kuchni 🙂
Po taki piękny słoiczek pełen pyszności aż chce się sięgnąć 🙂
Kusi wyglądem 🙂
O to coś dla mnie! Właśnie szukam nowych przepisów na sałatki do słoików. Chętnie zrobię i te 😀
Na zimę jak znalazł, takie kolorowe najsmaczniejsze 🙂
Uwielbiam takie sałatki 😊
My również mamy słabość 🙂
Świetny przepis. Musze koniecznie go wypróbować. Dziekuj za podpowiedź:)
Polecam, zima długa, to chociaż w ten sposób można zamknąć trochę lata w słoikach 🙂
A w zimę jak ja przyrządzić czy tylko że słoika do jedzenia
Przygotowuje taką sałatkę w sezonie letnio – wakacyjnym, żeby zimową porą skoczyć tylko do piwnicy po słoik.
i kolejna faja sałatka
Powoli dorabiam po parę słoików, póki mam chęci 😉
Miło mi Cię poznać. Na pewno będę tu zaglądać. Blogujące mamy a i babcie także mają ze sobą wiele wspólnego. Lato w słoiki nalane to dobry pomysł nie tylko z wiersza Juliana Tuwima.
Pozdrawiam Cię i dodaję Twój adres do lubianych blogów.
elizka seniorka
Witaj Elu 🙂 Ilu fajnych babek można poznać blogując, a ile jeszcze można się nauczyć, mam słabość do babć, więc będę częstym gościem u Ciebie 🙂 Pozdrawiam Elu Aśka
I ja za Cyrysią powtarzam: fajna strona, miła prowadząca, dużo ciekawych przepisów! Pozdrawiam 🙂
Dziękuje serdecznie, bardzo mi miło 🙂 Ściskam 🙂
Gdy jest sprawdzony przepis a w nim ocet spirytusowy, to nie polecam go zmieniać.Sama robię ocet jabłkowy i choć jest pyszny w niektórych przetworach, to do niektórych przetworów nie nadaje się( jest słaby, ma specyficzny zapach),skoro autorka podaje sprawdzony przepis, to należy się go trzymać, bo można w zimie gorzko pożałować swoich eksperymentów,pozdrawiam
Dziękuje za wsparcie 🙂 Czasem nie warto nic pisać, bo są osoby, które i tak wiedzą lepiej i są zawsze najmądrzejsze… kto chce zrobi wg przepisu, a kto chce przerobi pod siebie. Myślę, że tu akurat nie ma tego octu aż tak dużo. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetny mix do obiadu 😉
Właśnie dziś otworzyłam pierwszy słoik 😉
Zrobiliśmy, pycha 😉 jednak dodałam.wiecej cukru do zalewy bardziej na nasz smak 😉 mlody pomocnik oczywiście napełnił 14 sloikow litrowych 😉
A octu nie było Wam za mało? Ja wczoraj otworzyłam pierwszy słoik i stwierdziłam, że mogłam dać więcej octu. Brawa dla małego pomocnika 🙂 Jeśli masz ochotę możesz mi przesłać zdjęcie sałatki z małym pomocnikiem, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂 Pozdrawiam
Octu bylo w sam raz, tez juz próbowaliśmy jeden słoik wyszły pycha;) Nie zrobiliśmy zdjecia, ale mamy w planie wykonać jeszcze sałatkę z cukinii, więc wszystko przed nami 😉
To w takim razie czekam na foty z pomocnikiem 🙂 Pozdrawiam Was 🙂
Takie małe rączki bardzo się przydają 🙂 Fajne zestawienie. Muszę taką zrobić
Mały pomocnik rośnie 🙂 Kasiu jakbyś chciała faktycznie robić to koniecznie zwiększ ocet, otworzyłam wczoraj pierwszy słoik i jednak za mało tego octu mi się wydaje.
Skorzystam z przepisu😍👌 Po jakim czasie jest dobra do jedzenia?😁
Ja wytrzymałam tydz. możesz śmiało zwiększyć ilość octu.
zrobiłam wersję bez pomidorów, zalewę podrasowałam trochę według swojego smaku cukrem i octem i wyszła super pyszna sałatka, zrobię kolejną porcję.
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie