Przygotowanie:
Cebulkę
obrać i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na
oleju,wrzucić obrane i starte na tarce,na grubych oczkach
pieczarki,podsmażyć do odparowania wody,wrzucić przeciśnięty przez
praskę czosnek i smażyć dosłownie min.przyprawić solą i pieprzem do
smaku i zdjąć z ognia,gdy całość przestygnie wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki.
Można kupić gotowe mielone lub zmielić pierś z kurczaka,jak ja to robię.
Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w grubszą kostkę,wrzucamy do blendera,mielimy.
Do
zmielonego mięsa wrzucamy przestygnięte pieczarki,wbijamy małe
jajko,doprawiamy solą i pieprzem,wsypujemy bułkę tartą,całość dokładnie
mieszamy do połączenia,odstawiamy na pół godz.do lodówki.
Ci,którzy przygotowują często klopsy z piersi kurczaka,na pewno pamiętają,że farsz jest dość lepki,przed formowaniem klopsów,należy zwilżyć ręce wodą,dzięki temu farsz nie będzie się przyklejał do dłoni.
Takie klopsy są zdecydowanie dla mnie!
Pyszne kotleciki, robię podobne 🙂
Uwielbiam kotlety mielone i pieczarki, więc coś dla mnie 2 w 1 🙂
Wyglądają smakowicie. Chętnie zjadłabym kilka 🙂
Na takie klopsiki nie trzeba mnie namawiać, pycha 🙂
fajna odmiana mielonych
Lubię takie ;-D