Klopsy drobiowe z pieczarkami

Słodko Słodka
7 komentarzy
Mięso drobiowe w połączeniu z pieczarkami jest niezwykle smaczne.
Składniki:
9 szt.
400 g mielonego z piersi kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
2,3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
solidna garść posiekanej natki pietruszki
mąka do obtoczenia 
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulkę
obrać i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na
oleju,wrzucić obrane i starte na tarce,na grubych oczkach
pieczarki,podsmażyć do odparowania wody,wrzucić przeciśnięty przez
praskę czosnek i smażyć dosłownie min.przyprawić solą i pieprzem do
smaku i zdjąć z ognia,gdy całość przestygnie wrzucamy posiekaną natkę
pietruszki.

Można kupić gotowe mielone lub zmielić pierś z kurczaka,jak ja to robię.
Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w grubszą kostkę,wrzucamy do blendera,mielimy.
Do
zmielonego mięsa wrzucamy przestygnięte pieczarki,wbijamy małe
jajko,doprawiamy solą i pieprzem,wsypujemy bułkę tartą,całość dokładnie
mieszamy do połączenia,odstawiamy na pół godz.do lodówki. 

Ci,którzy przygotowują często klopsy z piersi kurczaka,na pewno pamiętają,że farsz jest dość lepki,przed formowaniem klopsów,należy zwilżyć ręce wodą,dzięki temu farsz nie będzie się przyklejał do dłoni.

Uformowane klopsy obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnie z olejem
 
smażymy z obu stron na rumiano,można podlać trochę wodą i przykryć patelnie deklem,aby wydobyć jeszcze bardziej pieczarkowy smak.
 
 
Podawać z ulubionymi dodatkami polecam,Surówka z Kiszonej Kapusty z Czerwoną Papryką.
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje

Takie klopsy są zdecydowanie dla mnie!

Kuchcik

Pyszne kotleciki, robię podobne 🙂

Uwielbiam kotlety mielone i pieczarki, więc coś dla mnie 2 w 1 🙂

DżemDżus

Wyglądają smakowicie. Chętnie zjadłabym kilka 🙂

Magda

Na takie klopsiki nie trzeba mnie namawiać, pycha 🙂

Izaa

fajna odmiana mielonych

Lubię takie ;-D