3,4K
Jak wykonać przepis na – Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę
To przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Przepis ten ostatnio krąży po grupach kulinarnych, więc i ja postanowiłam przygotować takie koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę. Dziewczyny robiły z małą modyfikacją ten przepis, ja również zrobiłam z modyfikacją. Koreczki ogórkowe z kolendrą wyszły smaczne, aczkolwiek odjełabym jeszcze po pół szkl. octu i cukru, żeby trafiły bardziej w moje smaki. Poczyniłam już trochę zapasów, ale słoików na zimę nigdy dosyć. Polecam Wam również Ogórki curry, bardzo je lubimy, szczególnie najmłodszy w rodzinie ma do nich słabość, przepis (klik).
Potrzebne składniki
- 2 kg małych lub średnich ogórków gruntowych
- 3 szt. papryki czerwonej
- 3 cebule
Do namoczenia
- 4,5 szkl. wody przegotowanej
- 0,5 szkl. soli kamiennej niejodowanej
Zalewa
- 3 szkl. wody
- 2 szkl. octu 10 %
- 3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- parę listków laurowych
Sposób wykonania
- Ogórki umyj i pokrój na koreczki, lub grubsze plasterki.Cebulę obierz, umyj, a następnie przepołów na pół i posiekaj na piórka, dodaj do miski z ogórkami i dokładnie wymieszaj.Całość zalej przegotowaną, letnią wodą, wymieszaną z solą kamienną.Tak przygotowane ogórki z cebulą odstaw na ok. 3 godz. co jakiś czas przemieszaj je porządnie, najlepiej ręką. Po tym czasie zlej całą wodę.
- Wszystkie składniki na zalewę wrzuć do garnka i zagotuj, zalewę gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wyłącz palnik i pozostaw zalewę do przestygnięcia. W tym czasie umyj, usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój na małe paseczki lub kosteczkę, wedle uznania.
- Paprykę wymieszaj z ogórkami i cebulą i całość przełóż do wyparzonych i czystych słoików. Zalej warzywa zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć. Pasteryzuj 10 – 15 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
- Paprykę możesz dać również żółtą, ja dałam samą czerwoną, bo akurat skończyła się na straganie i nie było.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Kolendrę możesz zastąpić bazylią.
- Po posmakowaniu pierwszej tury, którą zrobiłam stwierdzam, że jeszcze bym odjęła pół szkl. octu i cukru, w smaku jednak wydały mi się za ostre, ale każda kucharka ma inny smak, więc może to tylko ja jestem taka wrażliwa 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jakie fajne ogóreczki 🙂 zazdroszczę dobrego zaopatrzenia spiżarni 🙂
U nas co roku coś robię na zimę. Zawsze najwięcej kiszonych i buraczków i oczywiście różne wynalazki chociaż po parę słoików 🙂
Smaczne i do tego wygląda rewelacyjnie.
Dziękuje, na zimę jak znalazł 😘
Super zakąseczka 😉 Ale się napracowałaś Kochana w tym roku. I twoi to wszystko zjadają?
Powiem Ci, że na przekąskę do czegoś mocniejszego idealne 😁Cały czas coś jeszcze zaprawiam, lubię mieć swoje zaprawy na zimę. Tak, zjadają, mało tego po nowym roku często zaczyna już brakować słoików w piwnicy😁 W tym roku najgorsze już zaprawiłam, zostały jeszcze buraczki i papryka 🙂
Przepyszne ogoreczki, bardzo fajny przepis 🙂
Lubię przepisy Siostry Anastazji, aczkolwiek bardziej lubuje się w ciastach jak w jej zaprawach.
Zwykłej soli też pół szklanki?