To przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Przepis ten ostatnio krąży po grupach kulinarnych, więc i ja postanowiłam przygotować takie koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę. Dziewczyny robiły z małą modyfikacją ten przepis, ja również zrobiłam z modyfikacją. Koreczki ogórkowe z kolendrą wyszły smaczne, aczkolwiek odjełabym jeszcze po pół szkl. octu i cukru, żeby trafiły bardziej w moje smaki. Poczyniłam już trochę zapasów, ale słoików na zimę nigdy dosyć. Polecam Wam również Ogórki curry, bardzo je lubimy, szczególnie najmłodszy w rodzinie ma do nich słabość, przepis (klik).
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 3 hrs 30 mins
Ilość porcji 5 słoików 0,9 l
Jak wykonać przepis na – Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę

Potrzebne składniki
  

  • 2 kg małych lub średnich ogórków gruntowych
  • 3 szt. papryki czerwonej
  • 3 cebule

Do namoczenia

  • 4,5 szkl. wody przegotowanej
  • 0,5 szkl. soli kamiennej niejodowanej

Zalewa

  • 3 szkl. wody
  • 2 szkl. octu 10 %
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • parę listków laurowych

Sposób wykonania

  • Ogórki umyj i pokrój na koreczki, lub grubsze plasterki.
    Cebulę obierz, umyj, a następnie przepołów na pół i posiekaj na piórka, dodaj do miski z ogórkami i dokładnie wymieszaj.
    Całość zalej przegotowaną, letnią wodą, wymieszaną z solą kamienną.
    Tak przygotowane ogórki z cebulą odstaw na ok. 3 godz. co jakiś czas przemieszaj je porządnie, najlepiej ręką.
    Po tym czasie zlej całą wodę.
  • Wszystkie składniki na zalewę wrzuć do garnka i zagotuj, zalewę gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wyłącz palnik i pozostaw zalewę do przestygnięcia.
    W tym czasie umyj, usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój na małe paseczki lub kosteczkę, wedle uznania.
  • Paprykę wymieszaj z ogórkami i cebulą i całość przełóż do wyparzonych i czystych słoików.
    Zalej warzywa zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
    Pasteryzuj 10 – 15 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
  • Paprykę możesz dać również żółtą, ja dałam samą czerwoną, bo akurat skończyła się na straganie i nie było.
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Kolendrę możesz zastąpić bazylią.
  • Po posmakowaniu pierwszej tury, którą zrobiłam stwierdzam, że jeszcze bym odjęła pół szkl. octu i cukru, w smaku jednak wydały mi się za ostre, ale każda kucharka ma inny smak, więc może to tylko ja jestem taka wrażliwa 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
1 miesiąc temu

Jakie fajne ogóreczki 🙂 zazdroszczę dobrego zaopatrzenia spiżarni 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

U nas co roku coś robię na zimę. Zawsze najwięcej kiszonych i buraczków i oczywiście różne wynalazki chociaż po parę słoików 🙂

Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Smaczne i do tego wygląda rewelacyjnie.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dziękuje, na zimę jak znalazł 😘

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Super zakąseczka 😉 Ale się napracowałaś Kochana w tym roku. I twoi to wszystko zjadają?

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Powiem Ci, że na przekąskę do czegoś mocniejszego idealne 😁Cały czas coś jeszcze zaprawiam, lubię mieć swoje zaprawy na zimę. Tak, zjadają, mało tego po nowym roku często zaczyna już brakować słoików w piwnicy😁 W tym roku najgorsze już zaprawiłam, zostały jeszcze buraczki i papryka 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Przepyszne ogoreczki, bardzo fajny przepis 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Lubię przepisy Siostry Anastazji, aczkolwiek bardziej lubuje się w ciastach jak w jej zaprawach.