Jedne z naszych ulubionych, kolejny zestaw słoików powędrował do piwnicy. Ogórki curry robię co roku, raz plasterki, raz słupki tak, żeby była jakaś odmiana. Bardzo lubimy takie domowe przetwory, a te ogórki akurat szybko się robi, więc tym bardziej polecam. Wpadnijcie również na ogórki w zalewie gyros, będę je robiła w sierpniu. W tym roku zaczęłam szybciej robić przetwory, nie wiadomo jak sytuacja rozwinie się z koronawirusem, więc wolę być odpowiednio zabezpieczona chociaż w słoiki…

Składniki:

6 słoików 500 ml

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • gałązka selera na dno każdego słoika
  • cebula cienkie plasterki

Zalewa:

  • ok. 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 szkl. octu spirytusowego
  • 1 szkl.cukru

Uwaga!!!

Ilość octu i cukru można zmieniać pod siebie, można dać mniej lub więcej.

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie plasterki.
  • Do każdego wyparzonego słoika wrzucić gałązkę selera, oraz 2 plasterki cebuli.
  • Ogórki umyć, odciąć końce i pokroić w cienkie plastry 3 – 5 mm, ułożyć je w słoikach dość ciasno.
  • Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
  • Pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
10 miesięcy temu

Półki z przetworami to się chyba u Was uginają 😉 Fajny przepis. Taki na przegryzkę do czegoś mocniejszego 😉

Ervi
10 miesięcy temu

Słynne ogórki curry 🙂

neliada
10 miesięcy temu

Ale trafiłam 🙂 Dziś rano przytaszczyłam z ogródka ok. 3 kg ogórków. I myślę jakby je zrobić. Kiszonych już sporo mam, krojonych z czosnkiem też. W tym roku pierwszy raz zrobiłam gyros. Myślałam właśnie o takich kanapkowych jak Twoje w plasterkach, tylko nie bardzo mi się chce kroić 🙂 Masz może jakiś patent na cienkie plasterki ?

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  neliada

Jak masz mandolinę to zjedź na mandolinie, szybko i po sprawie 🙂💪W gyrosie są super, lubimy bardzo 😍

Natalia
10 miesięcy temu

Znam i bardzo lubię ☺

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Natalia

🙂

Daniel
Daniel
10 miesięcy temu

Raz w życiu jadłem i bardzo mi smakowało. Także wierzę,że i te by mi wpadły w smak

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Daniel

Smaczne są, ja to w ogóle jestem wielką fanką curry😁

Wioleta
10 miesięcy temu

I potem można takie ogóreczki postawić na stole 🙂

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

O tak, w tym roku u nas w piwnicy jest kolorowo 🙂💪

Maminek kulinarny
10 miesięcy temu

Okazuje się, że zaprawiamy ogórki razem tyle, że na odległość 😅
Też plastry, też w occie tyle, że tym razem z piri piri.
Już widzę fotki Twojej spiżarni:) różnorodnie i kolorowo.
Wszystkiego dobrego😘

Słodko Słodka
10 miesięcy temu

O proszę to z Ciebie też taka ogórkowa dziewczyna jak ze mnie 😉😘Piri, piri nie znam już do Ciebie pędzę 🙂w tym roku jak nigdy piwnica zapełnia się w kolory lata, aż miło popatrzeć.

Maminek kulinarny
10 miesięcy temu

Piri piri to malutkie ostre papryczki. Można je zastąpić kawałkiem innej ostrej papryczki. Ogórki, sałatki czy papryka konserwowa bardzo zyskują na smaku. Polecam😊

Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Patrz jaka gapa ze mnie😁Piri piri nie widziałam u siebie, ale pewnie jak się dobrze rozejrze to gdzieś wyniucham😁koniecznie muszę spróbować 😘

Monika
10 miesięcy temu

Uwielbiam ogórki w każdej postaci 🙂 W tej wersji jeszcze ich nie robiłam. Bardzo zaciekawiły mnie też ogórki w zalewie gyros.Czekam z niecierpliwością na przepis 🙂

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  Monika

W zalewie gyros kliknij tylko w pogrubienie w opisie i wyskoczy cały przepisik 🙂

lukaszmakeup.pl
10 miesięcy temu

UWielbiam chrupać 😀

Beatrycze
10 miesięcy temu

Ja uwielbiam ogórki w każdej formie!

beata
10 miesięcy temu

Bardzo lubimy. U mnie jeszcze musztardowe rządzą 🙂

Di bloguje
10 miesięcy temu

Moje ulubione!

iza
10 miesięcy temu

moje ulubione

Słodko Słodka
10 miesięcy temu
Reply to  iza

Też bardzo je lubię, o moje chłopaki też 🙂

DomologiaStosowana.PL
10 miesięcy temu

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych korniszonów! Uwielbiam carry, więc jestem przekonana że te ogórki przypadną mi do gustu. 🙂

Słodko Słodka
10 miesięcy temu

Zdecydowanie tak, ja też jestem wielką wielbicielką curry 🙂 Polecam serdecznie