Taki kurczak idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, pieczony w rękawie jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Wygląda niezwykle apetycznie. Sekret tak pięknie wyglądającego kurczaka jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej. W naszym domu drób gości na tysiąc sposobów. Kurczaka podałam na półmisku z polskiej porcelany MariaPaula dostępnej w internetowym sklepie www.pieknowdomu.pl. Pamiętaj do 13 grudnia trwa internetowy Kiermasz Świąteczny na stronie sklepu, co tydzień nowe promocje i obniżki cen. Warto skorzystać i odpowiednio przygotować się na zbliżające dużymi krokami święta i to bez wychodzenia z domu.
Składniki:
- ok. 2 kg cały kurczak
- 100 ml sosu sojowego
- 50 g miodu
- 40 ml oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suchego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
- Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą, w środku również. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć całego kurczaka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
- Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
- Piec w piekarniku w 180 C, przez 1,5 godz.
- W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Genialny obiad! Zapisujemy inspiracje!
Cieszę się 🙂
Mój mąż uwielbia takiego kurczaka!
Pyszny jest, sama mam słabość do takiego kuraka 😉
apetyczny kurczak, ja ostatnimi czasy robię tego na butelce ;))
Na butelce dawno nie robiłam, też jest wart grzechu🙂
I to się nazywa obiad 😉 Pysznie
Rozpusta 😉Przy weekendzie można grzeszyć 🙂
Przepysznie wygląda ten kurczaczek 🙂
Dzięki serdeczne 🙂 Światło już było słabe, późna obiado – kolacja.
Jak apetycznie rumiany.
Dzięki, taki trochę kuszący 😉
Bardzo apetyczny kurczaczek
Dziękuje, lubimy drób.
Uwielbiam taki obiadek
Ja zawsze przy weekendzie takie dobroci serwuje, lub odświętnie 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Dziękuje 🙂😘
Świetny i pyszny obiad i prawie sam się robi 😉🤗
Dziękuje serdecznie za komentarz, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie