Taki kurczak idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, pieczony w rękawie jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Wygląda niezwykle apetycznie. Sekret tak pięknie wyglądającego kurczaka jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej. W naszym domu drób gości na tysiąc sposobów. Kurczaka podałam na półmisku z polskiej porcelany MariaPaula dostępnej w internetowym sklepie www.pieknowdomu.pl. Pamiętaj do 13 grudnia trwa internetowy Kiermasz Świąteczny na stronie sklepu, co tydzień nowe promocje i obniżki cen. Warto skorzystać i odpowiednio przygotować się na zbliżające dużymi krokami święta i to bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • ok. 2 kg cały kurczak
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
  • Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą, w środku również. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć całego kurczaka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
  • Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
  • Piec w piekarniku w 180 C, przez 1,5 godz.
  • W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pełnia Smaków
5 miesięcy temu

Genialny obiad! Zapisujemy inspiracje!

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Cieszę się 🙂

Wioleta Sadowska
5 miesięcy temu

Mój mąż uwielbia takiego kurczaka!

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Pyszny jest, sama mam słabość do takiego kuraka 😉

iza
5 miesięcy temu

apetyczny kurczak, ja ostatnimi czasy robię tego na butelce ;))

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  iza

Na butelce dawno nie robiłam, też jest wart grzechu🙂

Słodkie okruszki
5 miesięcy temu

I to się nazywa obiad 😉 Pysznie

Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Rozpusta 😉Przy weekendzie można grzeszyć 🙂

IwonaT.
5 miesięcy temu

Przepysznie wygląda ten kurczaczek 🙂

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  IwonaT.

Dzięki serdeczne 🙂 Światło już było słabe, późna obiado – kolacja.

Di bloguje
5 miesięcy temu

Jak apetycznie rumiany.

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki, taki trochę kuszący 😉

neliada
5 miesięcy temu

Bardzo apetyczny kurczaczek

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  neliada

Dziękuje, lubimy drób.

teresa
teresa
5 miesięcy temu

Uwielbiam taki obiadek

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  teresa

Ja zawsze przy weekendzie takie dobroci serwuje, lub odświętnie 🙂

Patrycja
5 miesięcy temu

Wygląda przepysznie 🙂