Dla mnie to makowiec idealny, nie przepadam za makowcami, ale co ciasto trafiło w moje gusta. Polecam go osobą, które tak samo jak ja nie lubią makowców, ten Was zaskoczy, ale pozytywnie. Przede wszystkim wielbicielom kruchych ciast na pewno przypadnie do gustu. Wszystkie składniki w połączeniu razem, świetnie grają w tym cieście, po rozkrojeniu również super wygląda. Ciasto to wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji, i nie mogłam mu się oprzeć. Myślę, że będzie idealne na święta, ale i różne rodzinne okazje również. Mimo tego, że wygląda może skomplikowanie, to muszę przyznać, że dość szybko się z nim uwinęłam.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto kruche:
- 600 g mąki
- 300 g masła
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- słoiczek powideł śliwkowych
Ciasto kokosowe:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Ciasto Makowe:
- 300 g sypkiego maku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 25 g rodzynek
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Ciasto Kruche:
- Posiekaj masło z mąką. Dodaj resztę składników i zarób ciasto. Podziel na 3 części: I – wyłóż na blachę (25 x 35cm), II – zamroź, III – dodaj kakao i też zamroź.
Ciasto Kokosowe:
- Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, kokos i wymieszaj.
Ciasto Makowe:
- Mak sparz i zmiel. Dodaj żółtka, masło roztop, rodzynki, miód i orzechy. Ubij białka na pianę, dodaj do maku i lekko wymieszaj.
Przygotowanie do pieczenia:
- ciasto I rozwałkuj, wyłóż do foremki i posmaruj powidłami śliwkowymi.
- Ciasto makowe i kokosowe układaj na przemian pasami wzdłuż foremki.
- Na to zetrzyj ciasto III i znów kładź pasami, odwrotnie, kokos i mak.
- Na wierzch zetrzyj ciasto kakaowe.
- Piec w temp. 180 C przez 40-50 min.
Fajny patent z tym ciastem ścieranym warstwami 🙂
Ciasto fajnie wygląda po rozkrojeniu.
Super pomysł. Tradycyjny makowiec już mi się przejadł. Chętnie spróbuję czegoś nowego. 🙂
Ja właśnie nie jestem fanką makowców,ale ten to wcinałam jak szalona 😉
fajny makowiec
Nie jestem amatorką makowców,ale ten jest super 🙂
Kradnę, moje smaki. Na pewno przygotuję 😉
Jest mega, połączenie z kokosem rewelacja, jedno z lepszych ciast jakie piekłam.
Czy można użyć gotowej masy z puszki tylko dodając do niej ubite białka?