Makowiec na Kruchym Cieście z Kokosem

Słodko Słodka
9 komentarzy

Dla mnie to makowiec idealny, nie przepadam za makowcami, ale co ciasto trafiło w moje gusta. Polecam go osobą, które tak samo jak ja nie lubią makowców, ten Was zaskoczy, ale pozytywnie. Przede wszystkim wielbicielom kruchych ciast na pewno przypadnie do gustu. Wszystkie składniki w połączeniu razem, świetnie grają w tym cieście, po rozkrojeniu również super wygląda. Ciasto to wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast Siostry Anastazji, i nie mogłam mu się oprzeć. Myślę, że będzie idealne na święta, ale i różne rodzinne okazje również. Mimo tego, że wygląda może skomplikowanie, to muszę przyznać, że dość szybko się z nim uwinęłam.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki
  • 300 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka kakao
  • słoiczek powideł śliwkowych

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Ciasto Makowe:

  • 300 g sypkiego maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 25 g rodzynek
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Ciasto Kruche:

  • Posiekaj masło z mąką. Dodaj resztę składników i zarób ciasto. Podziel na 3 części: I – wyłóż na blachę (25 x 35cm), II – zamroź, III – dodaj kakao i też zamroź.

Ciasto Kokosowe:

  • Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, kokos i wymieszaj.

Ciasto Makowe:

  • Mak sparz i zmiel. Dodaj żółtka, masło roztop, rodzynki, miód i orzechy. Ubij białka na pianę, dodaj do maku i lekko wymieszaj.

Przygotowanie do pieczenia:

  • ciasto I rozwałkuj, wyłóż do foremki i posmaruj powidłami śliwkowymi.
  • Ciasto makowe i kokosowe układaj na przemian pasami wzdłuż foremki. 
  • Na to zetrzyj ciasto III i znów kładź pasami, odwrotnie, kokos i mak.  
  • Na wierzch zetrzyj ciasto kakaowe. 
  • Piec w temp. 180 C przez 40-50 min.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Fajny patent z tym ciastem ścieranym warstwami 🙂

Słodko Słodka

Ciasto fajnie wygląda po rozkrojeniu.

Szarlotte

Super pomysł. Tradycyjny makowiec już mi się przejadł. Chętnie spróbuję czegoś nowego. 🙂

Słodko Słodka

Ja właśnie nie jestem fanką makowców,ale ten to wcinałam jak szalona 😉

iza

fajny makowiec

szpileczkiibabeczki

Kradnę, moje smaki. Na pewno przygotuję 😉

Justyna

Czy można użyć gotowej masy z puszki tylko dodając do niej ubite białka?

Last edited 4 lat temu by Justyna