Kruche spody, beza, krem lekki jak chmurka, maliny z galaretką… Pyszny przekładaniec, ciasto to poczyniłam na naszą 8 rocznicę ślubu, w tym roku skromnie, nie było tortu, ale taka malinowa chmurka zachwyci nie jednego. Pogoda była upalna, więc oboje stwierdziliśmy, że robimy ognisko w ogródku turystycznie, były kiełbaski, pieczone ziemniaki a syn nawet piekł pianki, a na deser były dwa ciasta, przepis na jedno z nich znajdziecie niżej w poście, a drugie już niebawem pojawi się na blogu, zdradzę tylko, że był to sernik… Jeśli chodzi o ciasto kruche to zawsze je piekę na mące prosto z młyna , czyli Młyny Szczepanki. A jeśli szukacie podobnej inspiracji na ciasto przekładane, wpadnijcie na Truskawkowa zemsta teściowej.
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
Beza:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru kryształu
- szczypta soli
Galaretka:
- 3 galaretki malinowe
- 5 szkl. wrzątku
- 500 g malin
Krem:
- 660 ml śmietany kremówki 30 %
- masa śmietankowa Dr. Oetker
- masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker
- 5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, dodać żółtka, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki a drugim kawałkiem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25-30 min. piec w temp. 180 C.
- Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylepić drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwać, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłożyć na surowe ciasto, rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałów, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 min.
- 2,5 łyżeczki żelatyny zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić na sztywno, pod koniec ubijania podzielić na dwie równe części do jednej wsypać masę śmietankową, a do drugiej masę o smaku malinowym, ubić krótko mikserem ( w zasadzie można już taką masę wyłożyć na ciasto, krem jest sztywny i stabilny, nie podejdzie wodą, ja dodałam żelatynę, ponieważ ciasto było głównym deserem w ogródku na ognisku). Do kremu malinowego wlać płynną żelatynę (można rozpuścić na parze lub, żeby było szybciej podgrzać parę sekund w mikrofali), szybko wymieszać przy użyciu miksera i wyłożyć na pierwszą upieczoną deseczkę wyłożoną na blaszce z papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Ciasto wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia, maliny przelać na durszlaku zimną wodą, i pozostawić do obcieknięcia. Następnie ułożyć je na ściągniętym kremie malinowym, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
- Gdy galaretka dobrze ściągnie w lodówce, rozsmarować krem śmietankowy – krem połączyć z żelatyną jak wyżej krem malinowy. Na krem malinowy nałożyć kruchą deseczkę z bezą, najlepiej jest to zrobić cienką deseczką plastikową, wtedy unikniesz połamania ciasta. Ja to robię zawsze tak, że deseczką wyciągam ciasto z blaszki razem z papierem, następnie odklejam papier ze wszystkich stron po bokach, przykładam deseczkę do dłuższego boku i delikatnie ją podsuwam, między ciasto a papier. Gdy ciasto znajduje się na deseczce, zsuwam je delikatnie na krem śmietankowy i delikatnie dociskam, cały sekret.
- Ciasto najlepsze następnego dnia, robi wrażenie na gościach i jest wyjątkowo smaczne.
- Jeśli zrobisz ciasto z mojego przepisu koniecznie prześlij mi zdjęcie, dodam je do wpisu z Twoim imieniem i nazwiskiem.
Asiu wspaniałasci zaskakujesz jak zawsze
Dziękuje serdecznie Teresko 🙂 To nic nowego jak bogatsza wersja malinowej chmurki 🙂
Lekka chmurka 🙂
Ciacho robi wrażenie, ale i smakuje fantastycznie, prawdziwa chmurka 🙂
Ciasto na bogato 🙂 Wygląda świetnie 🙂
Dziękuje, od września przechodzimy na dietę 😉
Taka chmurka lepsza od tortu! Najlepszego dla Was Asieńko!
Dziękujemy serdecznie 🙂 to prawda, ciacho moment zniknęło, jak się zrobi chłodniej to ukulam jakiś tort, żeby nie wyjść z wprawy 😉
O znam ten placek jako malinowiec ^^ uwielbiam go 🙂
Pyszny jest 🙂
Mniam 🙂 świetnie wygląda
Dzięki, ciacho pyszne, polecam 🙂
Wygląda bajecznie, mniam 🙂
Dziękuje, letnie smaki 🙂
Pysznosci, pieknie wyglada 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂
Asiu takie ciasteczko jak dla mnie nawet lepsze od tortu. Pyszności 🙂
O tak, mniej paskudzenia przy dekoracji 😉
Rocznicowa imprezka w ogródku to sama przyjemność. Ciacho jak zwykle u Ciebie absolutnie pyszotne!
Wszystkiego najlepszego na dalsze wspólne lata. Niech miłość kwitnie a Wy bądźcie szczęśliwi 😊
Buziolki gorące!
W dobie koronawirusa ogródek i balkon to ostatnio nasze ulubiona miejsa, oba te miejsca dopieszczamy pod każdą kątem, żeby było miło i fajnie 🙂 Dziękujemy serdecznie, ściskamy 🙂
Są wyniki konkursu jest pierwsze miejsce w kategorii blogi kulinarne, ale z takim wsparciem nie mogło być inaczej 🙂 https://blogsfromheart.byistniec.pl/trzecia-edycja-konkursu-blogs-from-the-heart/
Rewelacja!!! I gratulacje!!! A jednak się udało 👍👍. Bardzo nas cieszy Twoja wygrana. Nie mogło być inaczej. Twój blog jest świetny!
Buziolki
No i zwycięstwo Irenki też zasłużone w pełni. Super!
Dzięki serdeczne, nie spodziewałam się nic a nic, mogłam na samym starcie puścić info, że biorę udział w konkursie, a ja puściłam na sam koniec. Trzy najlepsze blogi tej edycji otrzymają medale 😉
W trzy dni zrobiliśmy wynik i to jest genialne😁no i te emocje na końcówce🙉działo się 😅
Trzymamy kciuki za medal. Buziolki
Tak emocje sięgnęły zenitu 😉 to czekamy na dalsze wyniki, będzie medal to zajmie honorowe miejsce w kuchni 🙂
Częstuję się kawałkiem tego ciasta 🙂 Wygląda obłędnie 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 wszystkiego dobrego z okazji rocznicy:)
Dziękujemy serdecznie 🙂
Pięknie sie prezentuje 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂
Piękne i pyszne ciacho 😀
Dzięki 🙂
uwielbiam to ciasto
Świetne jest pod każdą postacią 🙂
A można upiec osobno bezę i ciasto?
Czy bez żelatyny wyjdzie będzie się trzymał?