Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że połączenie czosnku i śliwek jest zupełnie niemożliwe, a jednak… Świetny dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Śliwki z czosnkiem są wyraziste w smaku, pikantne, a my kochamy czosnek pod każdą postacią. Zróbcie chociaż parę słoiczków na próbę. Taka śliwka zaskoczy i zachwyci Was i Waszych gości. Marynowane śliwki to doskonały dodatek do każdego dania, śliwka z czosnkiem doda pikanterii. Świetnie się również sprawdzi jako dodatek do trunków 😉 Przepis zapożyczyłam z kuchni węgierskiej i nie ukrywam, że przypadł nam do gustu. Dla smakoszy słodkich smaków polecam domowe powidła śliwkowe z piekarnika.
Składniki:
3 słoiki 500 ml
- ok. 1,5 kg śliwek
- 2,3 główki czosnku
- po 2 goździki w każdy słoik
- po 3 groszki ziela angielskiego
Zalewa:
- pół litra wody
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 50 ml octu spirytusowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Śliwki umyć i osuszyć na durszlaku, następnie usunąć pestki ze środka. W miejsce pestki włożyć obrany ze skórki ząbek czosnku.
- Na dno każdego wyparzonego słoika wrzucić 2 goździki, 3 groszki ziela.
- Tak przygotowane słoiki wypełnić śliwkami nadzianymi czosnkiem do samego brzegu.
- Do małego rondelka wlać wodę, wsypać sól i cukier i doprowadzić do wrzenia. Syropem zalać przygotowane słoiki ze śliwkami. Słoiki przykryć tylko deklami, ale nie zakręcać i odstawić na 30 min.
- Po tym czasie zlać syrop do rondelka, podgrzać do wrzenia, wlać ocet i wsypać cynamon, gotować 1 min. i zalać śliwki w słoikach. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
- Słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubszym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
- Smakowałam po 3 dniach, ale najlepiej poczekać z tydz. żeby smaki dobrze się przegryzły.
- To przepis dla osób, które lubią ostrzejsze smaki i kochają czosnek.
A do czego je podajesz Asieńko?
Możesz je podać do śledzika, do sera camembert, do mięs i ryb, a nawet postawić słoik na stół do mocniejszego trunku 😉
Wow, jaka smaczna przekąska. Takiego połączenia nie znałam, a bardzo lubię czosnek.
Śliwek na targowiskach zatrzęsienie. Tylko robić. Dla mnie idealne do serów.
Znakomity przepis 🙂
Coś innego, u nas raczej mało spotykane takie śliwki, a smak bardzo ciekawy 😍
Nie wiem czy bym się pokusił na takie połączenie:)
Właśnie u nas mało spotykane takie smaki, połączenie jest intrygujące, ale bardzo ciekawe, dla osób, które kochają czosnek i mocniejsze smaki 😁💪
Zastrzeliłaś mnie tym czosnkiem do śliwek, nigdy wcześniej się z takim połączeniem nie spotkałam .. nawet do głowy by mi nie przyszło :))) Koniecznie muszę spróbować 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Sama z ciekawości zrobiłam, połączenie intrygujące przyznam szczerze 😁Nie wytrzymałam i musiałam posmakować już po 3 dniach, te śliwki mają moc💪
Robiłam kiedyś, pyszne. Nie dodawałam co prawda czosnku, ale to musi być pyszne. Aż ślinotoku dostałam!
Ja pierwszy raz, ale fajne wyszły, czosnek nadaje im mocy🙂💪
Robię w occie z goździkami według babcinej receptury. Ale czosnku nie dodawałam nigdy…Mam nadzieję, Ze jego aromat i smak nie zabijają smaku śliwek?
Aniu śliwki są pikantne, dominujący jest czosnek.
Jaka pyszna przekąska. Mniam, mniam.
Coś innego, czasem testuję takie właśnie perełki 🙂
Jesień idzie do nas wielkimi krokami,bo nagle w blogach kulinarnych zapachniało śliwkami. Musze przyznać, że zaskoczyło mnie to połączenie chociaż prawda śliwki idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Chętnie spróbowałabym takich śliwkowych pickle 🙂
O tak, śliwki królują teraz zdecydowanie w większości 💪ale trzeba korzystać póki jeszcze są i póki sezon na nie trwa w najlepsze 🙂 połączenie intrygujące, ale warte spróbowania.
Nigdy takich nie robiłam, bardzo pysznie brzmi, niesamowite połączenie, jak będę miała śliwki to koniecznie zrobię, bo ciekawi mnie ich smak 🙂 muszą być niesamowicie aromatyczne 🙂
To był też mój debiut, ale warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂
Oj ciekawa jestem smaku takich sliweczek… wygladaja bardzo apetycznie i tak tez musza smakowac…
Czosnek dodaje śliwką pikanterii, bardzo ciekawy smak.
Zaszalałaś z tym połączeniem tak bardzo, ze muszę je wypróbować. A to oznacza, ze kradnę przepis 😉
Oj tam, oj tam, od czasu do czasu muszę zabłysnąć 😉 byłam bardzo ciekawa tego połączenia, warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂
Asiu nigdy nie jadłam takich śliwek, ciekawa jestem jak smakują. Zaintrygowałaś mnie 🙂
Śliwki są pikantne, czosnek nadaje im powera 😉 Ja też pierwszy raz zrobiłam z ciekawości właśnie, warto mieć parę takich słoików.
Powiem Ci, że mnie zaskoczyłaś takim nadzieniem. Już miałam zakończyć pracę nad śliwkami, ale koniecznie zapisane do zrobienia. Mniam ☺️
Coś innego, też mnie intrygowało to połączenie, dlatego postanowiłam przetestować.
ciekawa propozycja 🙂
Dziękuje 🙂
Jakie apetyczne sliweczki, az mnie kusi zeby kiedys sprobowac 🙂
Smaczne są, chociaż parę słoiczków na próbę, a warto zrobić 🙂
My też robimy marynowane śliwki na zimę, tyle że bez czosnku 🙂 Zainspirowałaś mnie- zrobię kilka słoiczków na próbę 🙂
Warto właśnie zrobić parę słoiczków, ja też robiłam w tym roku pierwszy raz z samej ciekawości, i powiem Ci, że w przyszłym roku też zrobię parę szkiełek 🙂
śliwki z czosnkiem? zaintrygował mnie ten przepis! zrobię kilka słoiczków! 🙂
Polecam, coś innego, połączenie szalone, ale wszystko gra 🙂
Ciekawy przepis, takich śliwek jeszcze nie próbowałam.
Polecam, coś innego, w smaku ok 🙂