Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że połączenie czosnku i śliwek jest zupełnie niemożliwe, a jednak… Świetny dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Śliwki z czosnkiem są wyraziste w smaku, pikantne, a my kochamy czosnek pod każdą postacią. Zróbcie chociaż parę słoiczków na próbę. Taka śliwka zaskoczy i zachwyci Was i Waszych gości. Marynowane śliwki to doskonały dodatek do każdego dania, śliwka z czosnkiem doda pikanterii. Świetnie się również sprawdzi jako dodatek do trunków 😉 Przepis zapożyczyłam z kuchni węgierskiej i nie ukrywam, że przypadł nam do gustu. Dla smakoszy słodkich smaków polecam domowe powidła śliwkowe z piekarnika.

Składniki:

3 słoiki 500 ml

  • ok. 1,5 kg śliwek
  • 2,3 główki czosnku
  • po 2 goździki w każdy słoik
  • po 3 groszki ziela angielskiego

Zalewa:

  • pół litra wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 ml octu spirytusowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Śliwki umyć i osuszyć na durszlaku, następnie usunąć pestki ze środka. W miejsce pestki włożyć obrany ze skórki ząbek czosnku.
  • Na dno każdego wyparzonego słoika wrzucić 2 goździki, 3 groszki ziela.
  • Tak przygotowane słoiki wypełnić śliwkami nadzianymi czosnkiem do samego brzegu.
  • Do małego rondelka wlać wodę, wsypać sól i cukier i doprowadzić do wrzenia. Syropem zalać przygotowane słoiki ze śliwkami. Słoiki przykryć tylko deklami, ale nie zakręcać i odstawić na 30 min.
  • Po tym czasie zlać syrop do rondelka, podgrzać do wrzenia, wlać ocet i wsypać cynamon, gotować 1 min. i zalać śliwki w słoikach. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
  • Słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubszym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
  • Smakowałam po 3 dniach, ale najlepiej poczekać z tydz. żeby smaki dobrze się przegryzły.
  • To przepis dla osób, które lubią ostrzejsze smaki i kochają czosnek.
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
7 miesięcy temu

A do czego je podajesz Asieńko?

Irena -Hooltaye w podróży
7 miesięcy temu

Wow, jaka smaczna przekąska. Takiego połączenia nie znałam, a bardzo lubię czosnek.
Śliwek na targowiskach zatrzęsienie. Tylko robić. Dla mnie idealne do serów.
Znakomity przepis 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Coś innego, u nas raczej mało spotykane takie śliwki, a smak bardzo ciekawy 😍

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
7 miesięcy temu

Nie wiem czy bym się pokusił na takie połączenie:)

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Właśnie u nas mało spotykane takie smaki, połączenie jest intrygujące, ale bardzo ciekawe, dla osób, które kochają czosnek i mocniejsze smaki 😁💪

Klimaty Agness
7 miesięcy temu

Zastrzeliłaś mnie tym czosnkiem do śliwek, nigdy wcześniej się z takim połączeniem nie spotkałam .. nawet do głowy by mi nie przyszło :))) Koniecznie muszę spróbować 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Klimaty Agness

Sama z ciekawości zrobiłam, połączenie intrygujące przyznam szczerze 😁Nie wytrzymałam i musiałam posmakować już po 3 dniach, te śliwki mają moc💪

Iwona
7 miesięcy temu

Robiłam kiedyś, pyszne. Nie dodawałam co prawda czosnku, ale to musi być pyszne. Aż ślinotoku dostałam!

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Ja pierwszy raz, ale fajne wyszły, czosnek nadaje im mocy🙂💪

Anna
7 miesięcy temu

Robię w occie z goździkami według babcinej receptury. Ale czosnku nie dodawałam nigdy…Mam nadzieję, Ze jego aromat i smak nie zabijają smaku śliwek?

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Anna

Aniu śliwki są pikantne, dominujący jest czosnek.

Wioleta
7 miesięcy temu

Jaka pyszna przekąska. Mniam, mniam.

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Coś innego, czasem testuję takie właśnie perełki 🙂

Viola z My British Journey
7 miesięcy temu

Jesień idzie do nas wielkimi krokami,bo nagle w blogach kulinarnych zapachniało śliwkami. Musze przyznać, że zaskoczyło mnie to połączenie chociaż prawda śliwki idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Chętnie spróbowałabym takich śliwkowych pickle 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

O tak, śliwki królują teraz zdecydowanie w większości 💪ale trzeba korzystać póki jeszcze są i póki sezon na nie trwa w najlepsze 🙂 połączenie intrygujące, ale warte spróbowania.

Sunflower
7 miesięcy temu

Nigdy takich nie robiłam, bardzo pysznie brzmi, niesamowite połączenie, jak będę miała śliwki to koniecznie zrobię, bo ciekawi mnie ich smak 🙂 muszą być niesamowicie aromatyczne 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Sunflower

To był też mój debiut, ale warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂

Ania
7 miesięcy temu

Oj ciekawa jestem smaku takich sliweczek… wygladaja bardzo apetycznie i tak tez musza smakowac…

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Ania

Czosnek dodaje śliwką pikanterii, bardzo ciekawy smak.

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Zaszalałaś z tym połączeniem tak bardzo, ze muszę je wypróbować. A to oznacza, ze kradnę przepis 😉

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Oj tam, oj tam, od czasu do czasu muszę zabłysnąć 😉 byłam bardzo ciekawa tego połączenia, warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂

Izabela S.
7 miesięcy temu

Asiu nigdy nie jadłam takich śliwek, ciekawa jestem jak smakują. Zaintrygowałaś mnie 🙂

Marzena
7 miesięcy temu

Powiem Ci, że mnie zaskoczyłaś takim nadzieniem. Już miałam zakończyć pracę nad śliwkami, ale koniecznie zapisane do zrobienia. Mniam ☺️

Katarzyna
7 miesięcy temu

ciekawa propozycja 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuje 🙂

Edyta
7 miesięcy temu

Jakie apetyczne sliweczki, az mnie kusi zeby kiedys sprobowac 🙂

Monika
7 miesięcy temu

My też robimy marynowane śliwki na zimę, tyle że bez czosnku 🙂 Zainspirowałaś mnie- zrobię kilka słoiczków na próbę 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu
Reply to  Monika

Warto właśnie zrobić parę słoiczków, ja też robiłam w tym roku pierwszy raz z samej ciekawości, i powiem Ci, że w przyszłym roku też zrobię parę szkiełek 🙂

TwojaRównowaga.PL
7 miesięcy temu

śliwki z czosnkiem? zaintrygował mnie ten przepis! zrobię kilka słoiczków! 🙂

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Polecam, coś innego, połączenie szalone, ale wszystko gra 🙂

Beata M.
7 miesięcy temu

Ciekawy przepis, takich śliwek jeszcze nie próbowałam.