Mielone z kabaczkiem, ryżem i marchewką, taka pyszna kombinacja poleca się na obiad. Świetna alternatywa dla zwykłych mielonych.
Składniki:
10 szt.
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g kabaczka
100 g ugotowanego ryżu
1 średnia marchewka
szczypiorek
pół małej cebulki  
1 jajko
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
mąka do obtoczenia przed smażeniem
olej do smażenia
Przygotowanie:

Mięso mielone wrzucić do miski,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajko,dodać sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki,ugotowany ryż,obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę,oraz startego kabaczka i odciśniętego z nadmiaru soku(kabaczka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,posolić i odstawić na 10 min.żeby puścił sok).

Mięso wyrobić ręką,następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować średnie klopsiki,obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu,

na patelni z olejem,

podawać z ulubionymi dodatkami.

 

 
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Notatnik kulinarny Joanny 55

bardzo smaczne, kiedyś robiłam podobne tylko zamiast kabaczka była cukinia 🙂

AZgotuj!
2 lat temu

Mniam, i zwykłe mielone robią się nadzwyczajne <3

Izabela S.
2 lat temu

Taki mielony to musi być pyszny 🙂

Pieprzyć z fantazją

mega apetycznie wyglądają! I takie soczyste <3

Di bloguje
2 lat temu

Bardzo podoba mi się taka wersja mielonych.

Izaa
2 lat temu

wersja mielonego jak najbardziej mi się podoba

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Lubię takie wynalazki ;-D