1,4K
Nadziewany śledź to świetna przystawka,prosta i szybka w przygotowaniu,może stać się ozdobą każdego stołu.
Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje,polecam jako przystawkę na świąteczny stół,lub na świąteczne śniadanie,ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie…
Składniki:
2 rolady
4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
1 ugotowana marchewka
1 ugotowane jajko na twardo
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
garść posiekanego koperku
2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
200 g kwaśnej śmietany
2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śledzie można użyć matiasy,ja miałam jeszcze w oleju,więc wyjęłam ze słoika,osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki,ogórka również,jajko pokroiłam w drobną kosteczkę,tak samo postąpiłam z papryką i cebulką,wszystko przełożyłam do miseczki,dodałam posiekany koperek.
Do szklanki wsypałam żelatynę,zalałam letnią,przegotowaną wodą,odstawiłam na 10 min.do napęcznienia.
Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali,tak aby żelatyna zrobiła się płynna,wlałam do śmietany,dokładnie wymieszałam,przelałam całość do warzyw,dodałam sok z cytryny,przyprawiłam solą i pieprzem do smaku,dokładnie wymieszałam całość.
Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie ułożyłam filet śledzia,następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia,przykryłam drugim filetem śledziowym,folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam,wiążąc supełki na końcu,tak aby powstała zgrabna kiełbaska.
Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić,najlepiej ostrym nożem,śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.
Nadziewanego śledzia podałam na talerzu firmy Ambition,oraz bardzo pomocne w jedzeniu były mi sztućce taj samej firmy,są to moje ulubione talerze,oraz sztućce,Ci którzy śledzą bloga na pewno zauważyli.
Bardzo podoba mi się ten pomysł na śledzia, chętnie zrobię na święta 🙂
Ale taki śledzik kusi!
Fantastyczny pomysł
Lubię takie artykuły.
Ciekawy pomysł 🙂
super pomysł nie jadlam jeszcze czegoś takiego
Świetnie się prezentuje!
Świetnie marchewka dodaje koloru <3
Fajna propozycja 🙂
Na imprezkę w sam raz ;-D
Skorzystam z przepisu Asiu. Dziękuję.
Polecam :-)Nie jestem fanką śledzi,ale w takiej formie smakują całkiem,całkiem ;-)Pozdrawiam
Ale genialny pomysł. Na 100% wykorzystam, mam w domu miłośniczkę śledzi 🙂 Na urodziny zamawia tort śledziowy. Taką wersją będzie uradowana 🙂