7,4K
Jak wykonać przepis na – Naleśniki idealne do krokietów
W trakcie roku często piekę naleśniki, ze względu na synka i nie patrzę wtedy na grubość. Jednak jeśli chodzi o naleśniki do krokietów, to muszą być cienkie i idealne, żeby podczas zwijania nie zaczęły pękać. Moje idealne ciasto to ciasto na wodzie gazowanej. Naleśniki wychodzą idealne, jeszcze się na nich nigdy nie zawiodłam, w okresie przedświątecznym przygotowuje zawsze sporą porcje krokietów z kapustą i grzybami. Mrożę je w zamrażalniku, dzień przed Wigilią wieczorem, wyciągam z zamrażalnika, żeby się rozmroziły, a w Wigilie tylko obtaczam w jajku i bułce tartej. Po rozmrożeniu również nie pękają. Najlepsza mąka do naleśników to oczywiście z Młyna Szczepanki.
Potrzebne składniki
Naleśniki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 150 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Do miski wlać mleko, wodę, wbić jajka, wsypać sól, wlać olej, zmiksować krótko mikserem.
- Przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak, żeby nie było grudek.
- Odstawić na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika zawsze smaruje patelnie olejem, pędzelkiem silikonowym. Naleśniki przekładać na drugą stronę drewnianą łopatką.
- Po usmażeniu naleśniki odstawić do przestygnięcia, przykryć je ściereczką lub talerzykiem.
Na środku każdego naleśnika nałożyć farsz, równomiernie rozsmarować. Boki złożyć do środka i zwinąć nadzianego w rulon. Tak przygotowane naleśniki mrożę w zamkniętych pojemnikach. Wyciągam wieczorem dzień przed Wigilią, a w Wigilie tylko panieruje i smażę. Naleśniki są super, po rozmrożeniu, nie pękają.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki idealne do krokietów wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetny przepis! Zjadłabym sobie takie krokieciki.
Co roku na święta przygotowuje pokaźny zestaw 🙂
super przepis,miekie ciasto 🙂
Super przepis. Że względu na cukrzycę ciążowa w tym roku z mąki pszennej pełnoziarnistej. Też wychodzą super
Też miałam w ciąży cukrzycę ciążową, zdrówka 🙂
Super przepis,naleśniki wyszły mięciutkie
I przy zwijaniu nie pękały, cieszę się bardzo ,że trafilam na ten przepis,bardzo dziękuję i życzę wszystkim smacznego!
Dziękuje serdecznie za komentarz Dana, bardzo mi miło. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 Zaglądaj do mnie częściej 🙂 Pozdrawiam serdecznie