Naleśniki idealne do krokietów

Słodko Słodka
7 komentarzy
W trakcie roku często piekę naleśniki, ze względu na synka i nie patrzę wtedy na grubość. Jednak jeśli chodzi o naleśniki do krokietów, to muszą być cienkie i idealne, żeby podczas zwijania nie zaczęły pękać. Moje idealne ciasto to ciasto na wodzie gazowanej. Naleśniki wychodzą idealne, jeszcze się na nich nigdy nie zawiodłam, w okresie przedświątecznym przygotowuje zawsze sporą porcje krokietów z kapustą i grzybami. Mrożę je w zamrażalniku, dzień przed Wigilią wieczorem, wyciągam z zamrażalnika, żeby się rozmroziły, a w Wigilie tylko obtaczam w jajku i bułce tartej. Po rozmrożeniu również nie pękają. Najlepsza mąka do naleśników to oczywiście z Młyna Szczepanki.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 3 os.
Jak wykonać przepis na – Naleśniki idealne do krokietów

Potrzebne składniki
  

Naleśniki

Sposób wykonania

  • Do miski wlać mleko, wodę, wbić jajka, wsypać sól, wlać olej, zmiksować krótko mikserem.
  • Przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak, żeby nie było grudek.
  • Odstawić na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika zawsze smaruje patelnie olejem, pędzelkiem silikonowym. Naleśniki przekładać na drugą stronę drewnianą łopatką.
  • Po usmażeniu naleśniki odstawić do przestygnięcia, przykryć je ściereczką lub talerzykiem.
Na środku każdego naleśnika nałożyć farsz, równomiernie rozsmarować. Boki złożyć do środka i zwinąć nadzianego w rulon. Tak przygotowane naleśniki mrożę w zamkniętych pojemnikach. Wyciągam wieczorem dzień przed Wigilią, a w Wigilie tylko panieruje i smażę. Naleśniki są super, po rozmrożeniu, nie pękają.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki idealne do krokietów wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Świetny przepis! Zjadłabym sobie takie krokieciki.

super przepis,miekie ciasto 🙂

Klaudia

Super przepis. Że względu na cukrzycę ciążowa w tym roku z mąki pszennej pełnoziarnistej. Też wychodzą super

Dana

Super przepis,naleśniki wyszły mięciutkie
I przy zwijaniu nie pękały, cieszę się bardzo ,że trafilam na ten przepis,bardzo dziękuję i życzę wszystkim smacznego!