Naleśniki ruskie

Słodko Słodka
13 komentarzy
Idealne na piątkowy obiad, naleśniki ruskie to nic innego jak naleśniki nadziane farszem na pierogi ruskie. Wyszły przepyszne, do tego podałam mój ulubiony sos czosnkowy. To taka trochę alternatywa dla tych którzy lubią pierogi ruskie, ale nie chce im się bawić przy wałkowaniu ciasta i lepieniu pierogów. To jedne z lepszych naleśników na wytrawnie jakie robiłam i jadłam. Jeśli masz słabość do naleśników z farszem jak ja i moja rodzina, to koniecznie zobacz przepis na Naleśniki po meksykańsku, też robią robotę.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 10 naleśników
Jak wykonać przepis na – Naleśniki ruskie

Potrzebne składniki
  

Naleśniki

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Farsz

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego w kostce
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Do miski wlej mleko, wodę, wbij jajka, wsyp sól, wlej olej, wymieszaj krótko mikserem.
    Przesiej przez sitko mąkę i ponownie wymieszaj mikserem tak, żeby nie było grudek.
    Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 min. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną. Smaż cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Przed usmażeniem pierwszego naleśnika zawsze smaruje patelnie olejem, pędzelkiem silikonowym.
    Naleśniki przekładaj na drugą stronę drewnianą łopatką.
    Po usmażeniu naleśniki odstaw do przestygnięcia, przykryj je ściereczką lub talerzykiem.
    Ziemniaki użyłam, które mi zostały od obiadu z dnia poprzedniego. Jeszcze ciepłe ugniotłam z kostką twarogu, możesz również przepuścić przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Na patelni przesmaż pokrojony drobno boczek, przełóż go do ziemniaków z twarogiem, a na patelnie wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebule. Cebulę podsmaż do zarumienienia, następnie przełóż do reszty i wymieszaj dokładnie łyżką.
  • Na środku każdego naleśnika nałóż farsz, równomiernie rozsmaruj. Boki złóż do środka i zwiń nadzianego naleśnika w rulon.
  • Tak przygotowane naleśniki panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem do zarumienienia z obu stron.
  • Podawaj jeszcze ciepłe, u nas np. z sosem czosnkowym, ale idealnie tez sprawdzi się sos pieczarkowy lub inny ulubiony. Okraszone boczkiem i posypane szczypiorkiem.
    Smacznego!!!
  • Do smażenia naleśników użyłam patelni o średnicy 26 cm. Pozostałe naleśniki, które zostały, syn zjadł z konfiturą na słodko.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki ruskie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Ależ te naleśniki muszą być pyszne. Zrobiłam się głodna.

Słodko Słodka

Pyszne są 😋

MyśliPotarganej.pl

Fajne! Takie trochę krokiety, a trochę pierogi ruskie. Zdecydowanie moje smaki

Słodko Słodka

Smaczne są i szybciej się je robi jak pierogi ruskie 🙂

Mirosława Dudko

Ja robię podobne z innym nadzieniem ale muszę spróbować z proponowanym przez Ciebie 🙂

Słodko Słodka

Ja jeszcze bardzo lubię z kurczakiem, szpinakiem i fetą 😋

Monika

Naleśniki uwielbiamy w każdej formie 🙂 Zapisuję sobie ten przepis 🙂

Słodko Słodka

My też i na słodko i wytrawnie 🙂

Delektujemy

Kto jeszcze nie próbował, to zdecydowanie polecam, a już na pewno każdy wielbiciel pierogów ruskich powinien spróbować:) Są równie smaczne, a to, że nie trzeba lepić pierogów, sprawia, że znacznie je wolę od pierogów:D

iza

nie robiłam jeszcze takich, a na pewno by mi posmakowały

Słodko Słodka

Smaczne są i mniej roboty jak przy pierogach 😉🙂

Iwona

Wyszły obłędne, rozpływają się w ustach 🥰🥰🥰 pozdrawiam