2,5K
Jak wykonać przepis na – Niedzielne udka z kurczaka
Zawsze na niedzielę staram się zrobić jakiś szybki i mało absorbujący obiad, przeważnie jest to coś z piekarnika. Niedzielne udka z kurczaka wyszły rumiane i soczyste, pachnące i bardzo smaczne, do tego ziemniaki z chrupiącą skórką, a wszystko z jednego naczynia. Myślę, że taki kurczak świetnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale i na kolacje, czy świąteczny stół. Nóżki z kurczaka najlepiej zamarynować i pozostawić na noc w lodówce, natomiast samo oskrobanie ziemniaków nie zajmie Ci nawet 10 min. Podstawą marynaty jest sos sojowy i czosnek, czosnku nigdy nie żałuje. Resztę przypraw możesz dodać według własnego gustu i smaku. Do czasu przygotowania nie dodałam czasu marynowania mięsa w lodówce, to już jest indywidualna sprawa każdego z osobna, ja marynowałam całą noc, a Ty jeśli nie masz tyle czasu możesz wrzucić do lodówki na 3-4 godz. i też będzie dobrze. Polecam również udka pieczone w rękawie, bardzo prosty i smaczny przepis.
Potrzebne składniki
- 6 szt. udek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków - opcjonalnie
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - opcjonalnie
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego
Sposób wykonania
- Przygotuj marynatę do udek.Do miseczki wlej sos sojowy i olej, przeciśnij przez praskę obrany czosnek, dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką rózgową. Sos sojowy jest sam w sobie słony, ale najlepiej posmakować, i jeśli będziesz czuła taką potrzebą możesz dodać więcej soli, dla mnie pół łyżeczki w zupełności wystarczyło.
- Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym.Każde udko dokładnie posmaruj marynatą, możesz sobie pomóc ręką tak, żeby udka były z każdej strony pokryte marynatą. Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wrzuć do lodówki, u mnie udka marynowały się przez całą noc.
- Na drugi dzień oskrob ziemniaki, najlepiej użyć małe sztuki, a jeśli skrobiesz większe to przekrój je na mniejsze kawałki, żeby równomiernie się upiekły razem z mięsem.
- Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, żeby nie było później problemu z czyszczeniem. Na papierze do pieczenia połóż udka z kurczaka. Ziemniaki odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym, następnie wrzuć je do miski z marynatą po udkach, dokładnie wymieszaj. Rozłóż ziemniaki wokół udek z kurczaka na blaszce. Możesz ziemniaki posypać jeszcze przyprawą do kurczaka.
- Blaszkę z udkami i ziemniakami przykryj folia aluminiową szczelnie.Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C bez termoobiegu, piecz góra-dół przez 1 godz. następnie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze przez ok. 20-30 min. do zarumienienia, najlepiej na termoobiegu.
- Jeszcze ciepłe przełożyłam do eleganckiego naczynia i danie jest gotowe do podania. Podałam z marchewką i groszkiem.
- Udka z kurczaka można zastąpić np. skrzydełkami, czy piersią z kurczaka tylko wtedy trzeba pamiętać, aby odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia w piekarniku, a ziemniaki np. chwilkę podgotować na gazie.
- Marynatę możesz stworzyć według własnych smaków i gustów, jeśli lubisz się bawić w kuchni tak jak ja to będziesz wiedziała jakie przyprawy połączyć, żeby było smacznie.
- Ziemniaki możesz posypać również przyprawą do ziemniaków.
- Ilość porcji uzależniona od apetytu domowników.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Niedzielne udka z kurczaka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Kurczak według Twojego przepisu wyszły idealne! Zamiast pieczonych ziemniaków wykorzystałam puree! mniam
Super smacznie, dawno nie robiłam puree, muszę zrobić przy okazji 🙂
Pycha 😉
Dzięki 🙂
Mój mąż uwielbia takie udka z kurczaka.
My tez bardzo lubimy, u nas kurczak przy niedzieli jest obowiązkowy 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie! W moim domu kurczak często gości na niedzielny obiad i nie tylko. Udka przygotowuję najrzadziej, zwykle wybieram filety z kurczaka. Jednak warto spróbować czegoś innego i poznać nowe smaki. Wypróbuję przepis na niedzielny obiad i mam nadzieję, że uda mi się wszystkich zadowolić 🙂
Dziękuje, u nas też najczęściej kurczak w niedziele króluje 🙂 Filet to zawsze na szybciora robię, takie udka też nie wymagają dużo pracy, polecam 🙂 Pozdrawiam
Dużo soli za dużo. Starcza papryka czosnek troche soli, i ziół i wychodzą pysZne nawet z patelni
Każdy robi pod siebie, ja Tobie nie bronię użyć mniej soli. Nie lubimy mdłego mięsa i mamy inne smaki jak widać.
Jakie fajne te udka, to na pewno pyszny obiad dla całej rodziny 🙂
Dziękuje, idealnie sprawdzą się na weekendowy obiad lub świąteczny.
Kurczaka takiego?
Pyyycha, chętnie bym teraz zjadł
Polecam przygotować na weekendowy obiad 🙂
Przepis sprawdzony osobiście, domownicy powiedzieli że bardzo smaczne, zatem sukces, dlatego serdecznie polecam 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz 🙂 Mam jeszcze jedne udka do napisania, też w ciekawej i smacznej marynacie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Kurczak to chyba mój ulubiony mięsny przysmak, a udka z kurczaka to top topów. Przepis jest niesamowity i na stałe zagaszcza niniejszym na moim stole. Dziękuję.
U nas również kurak rządzi 🙂 Bardzo mi miło, dziękuje za komentarz cieszę się, że przepis przypadł do gustu i smaku, polecam również tego kurczaka https://slodkoslodka.pl/udka-pieczone-w-rekawie/ Pozdrawiam serdecznie