Niedzielne udka z kurczaka

Słodko Słodka
18 komentarzy
Zawsze na niedzielę staram się zrobić jakiś szybki i mało absorbujący obiad, przeważnie jest to coś z piekarnika. Niedzielne udka z kurczaka wyszły rumiane i soczyste, pachnące i bardzo smaczne, do tego ziemniaki z chrupiącą skórką, a wszystko z jednego naczynia. Myślę, że taki kurczak świetnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale i na kolacje, czy świąteczny stół. Nóżki z kurczaka najlepiej zamarynować i pozostawić na noc w lodówce, natomiast samo oskrobanie ziemniaków nie zajmie Ci nawet 10 min. Podstawą marynaty jest sos sojowy i czosnek, czosnku nigdy nie żałuje. Resztę przypraw możesz dodać według własnego gustu i smaku. Do czasu przygotowania nie dodałam czasu marynowania mięsa w lodówce, to już jest indywidualna sprawa każdego z osobna, ja marynowałam całą noc, a Ty jeśli nie masz tyle czasu możesz wrzucić do lodówki na 3-4 godz. i też będzie dobrze. Polecam również udka pieczone w rękawie, bardzo prosty i smaczny przepis.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 50 minuty
Ilość porcji 6 szt.
Jak wykonać przepis na – Niedzielne udka z kurczaka

Potrzebne składniki
  

  • 6 szt. udek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków - opcjonalnie
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - opcjonalnie
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego

Sposób wykonania

  • Przygotuj marynatę do udek.
    Do miseczki wlej sos sojowy i olej, przeciśnij przez praskę obrany czosnek, dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką rózgową. Sos sojowy jest sam w sobie słony, ale najlepiej posmakować, i jeśli będziesz czuła taką potrzebą możesz dodać więcej soli, dla mnie pół łyżeczki w zupełności wystarczyło.
  • Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Każde udko dokładnie posmaruj marynatą, możesz sobie pomóc ręką tak, żeby udka były z każdej strony pokryte marynatą. Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wrzuć do lodówki, u mnie udka marynowały się przez całą noc.
  • Na drugi dzień oskrob ziemniaki, najlepiej użyć małe sztuki, a jeśli skrobiesz większe to przekrój je na mniejsze kawałki, żeby równomiernie się upiekły razem z mięsem.
  • Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, żeby nie było później problemu z czyszczeniem. Na papierze do pieczenia połóż udka z kurczaka.
    Ziemniaki odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym, następnie wrzuć je do miski z marynatą po udkach, dokładnie wymieszaj. Rozłóż ziemniaki wokół udek z kurczaka na blaszce. Możesz ziemniaki posypać jeszcze przyprawą do kurczaka.
  • Blaszkę z udkami i ziemniakami przykryj folia aluminiową szczelnie.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C bez termoobiegu, piecz góra-dół przez 1 godz. następnie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze przez ok. 20-30 min. do zarumienienia, najlepiej na termoobiegu.
  • Jeszcze ciepłe przełożyłam do eleganckiego naczynia i danie jest gotowe do podania. Podałam z marchewką i groszkiem.
  • Udka z kurczaka można zastąpić np. skrzydełkami, czy piersią z kurczaka tylko wtedy trzeba pamiętać, aby odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia w piekarniku, a ziemniaki np. chwilkę podgotować na gazie.
  • Marynatę możesz stworzyć według własnych smaków i gustów, jeśli lubisz się bawić w kuchni tak jak ja to będziesz wiedziała jakie przyprawy połączyć, żeby było smacznie.
  • Ziemniaki możesz posypać również przyprawą do ziemniaków.
  • Ilość porcji uzależniona od apetytu domowników.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Niedzielne udka z kurczaka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Kurczak według Twojego przepisu wyszły idealne! Zamiast pieczonych ziemniaków wykorzystałam puree! mniam

Last edited 3 lat temu by Marta
szpileczkiibabeczki

Pycha 😉

Wioleta

Mój mąż uwielbia takie udka z kurczaka.

Kasia

Wyglądają bardzo apetycznie! W moim domu kurczak często gości na niedzielny obiad i nie tylko. Udka przygotowuję najrzadziej, zwykle wybieram filety z kurczaka. Jednak warto spróbować czegoś innego i poznać nowe smaki. Wypróbuję przepis na niedzielny obiad i mam nadzieję, że uda mi się wszystkich zadowolić 🙂

Michal

Dużo soli za dużo. Starcza papryka czosnek troche soli, i ziół i wychodzą pysZne nawet z patelni

Magda

Jakie fajne te udka, to na pewno pyszny obiad dla całej rodziny 🙂

Włóczykij

Kurczaka takiego?
Pyyycha, chętnie bym teraz zjadł

Słodko Słodka

Polecam przygotować na weekendowy obiad 🙂

Diana

Przepis sprawdzony osobiście, domownicy powiedzieli że bardzo smaczne, zatem sukces, dlatego serdecznie polecam 🙂

Grzegorz. M.

Kurczak to chyba mój ulubiony mięsny przysmak, a udka z kurczaka to top topów. Przepis jest niesamowity i na stałe zagaszcza niniejszym na moim stole. Dziękuję.