Obecnie coraz większą uwagę przykładamy do tego co jemy. Zależy nam, aby danie które przygotowujemy były pełnowartościowe i pozbawione niezdrowych dodatków. Często produkty czy dania dietetyczne kojarzą się z rzeczami bez smaku, a wszelkie dodatki typu owoce w żelu uznawane są za niezdrowe i zawierające chemię. Wcale nie musi tak być, ważne, aby czytać etykiety i wybierać faktycznie pełnowartościowe produkty.
- Wybieraj pełnowartościową żywność dietetyczną.
- Owoce w żelu jako doskonały dodatek do dań i deserów.
- Czego używać zamiast cukru?
Wybieraj pełnowartościową żywność dietetyczną.
Czym charakteryzuje się pyszna żywność dietetyczna? Tym, że zamiast wysoko przetworzonej żywności mamy pełnowartościowe jedzenie, które dostarcza nam witamin oraz wartości odżywczych dostosowanych do naszych potrzeb. Jednocześnie smak takiej żywności nie jest odpychający, z czym często kojarzona jest dieta. Wcale nie musi być też monotonna ani pozbawiona deserów.
Owoce w żelu jako doskonały dodatek do dań i deserów.
Aby urozmaicić swoje dania lub desery można dodać do nich idealny dodatek – pyszne owoce w żelu.
Te owoce zatopione w delikatnym żelu można używać do naleśników, gofrów, lodów, a nawet sosów i stanowią doskonały dodatek do dań i deserów, który urozmaici posiłki.
Frużelina to zdrowy dodatek, ponieważ może mieć nawet 80% zawartości owoców.
Dodatkowym plusem tych owoców w żelu jest to, że nie ma w nich ani grama cukru, ponieważ są słodzone erytrytolem.
Kolejną zaletą jest rozmiar kawałków owoców, są naprawdę ogromne, a dzięki temu smakują jeszcze lepiej. Są dostępne w różnych ciekawych połączeniach, np. marakuja z mango, jabłko i gruszka czy maliny i granat. Wybór jest szeroki i każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.
Owoce w żelu to zdrowa dawka owoców, potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego dnia. Dodatkowo nie jest kaloryczna, więc mogą je spożywać osoby znajdujące się na diecie.
Czego używać zamiast cukru?
Jak wiadomo cukier dokładany jest wszędzie, w każdym gotowym produkcie, który kupimy w sklepie. Dlatego chcąc utrzymać zdrowie i atrakcyjny wygląd należy się go wystrzegać. Czym zatem słodzić kawę czy desery?
Erytrytol to najzdrowszy zamiennik cukru, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0, tzn. że ma 0 kalorii. Dodatkowo nie powoduje próchnicy zębów i jest odpowiedni dla diabetyków. Polecany jest w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.
Napoje słodzone erytrytolem są smaczne, a fit wypieki przy jego użyciu zaspokoją chęć zjedzenia czegoś na słodko.
Wygląda przepysznie musze wypróbować, frużelina kojarzy mi sie z kuchnią babci
Ja często robię frużelinę do ciast, tortów i deserów, np. do naleśników czy gofrów 🙂
Super dodatek do deserów lub naleśników 🙂
To prawda, nie znałam w takiej wersji, ale jak zdrowa wersja to się skuszę 🙂
Od kilku lat przygotowuję najróżniejsze frużeliny, ale zawsze używam do ich przygotowania cukru. Następnym razem, przygotowując przetwory, cukier zastąpię erytrytolem:)
Ja też zawsze sama robię frużeliny i też z cukrem… Człowiek się jednak uczy całe życie 🙂
Do naleśników są pyszne 🙂
Do naleśników i gofrów też 😉 Pyszota
Od dawna nie słodzę napojów cukrem. Wstyd się przyznać, używam słodzika, który nie jest najzdrowszy. Zobaczę ten erytrol. Może się nada i zrobię coś dla zdrowia?
U nas cukier, mąż dużo cukru używa do kawy, herbaty ja nie słodzę w ogóle. Z czasem trzeba będzie przystopować i zastąpić ten cukier, bo na zdrowie to on nam nie wyjdzie.
Fajnie, że nie ma tutaj klasycznego cukru 🙂
To prawda, ja od tego roku też się trochę wezmę za zdrowsze zamienniki i postaram się wyeliminować część tego niezdrowego cukru na rzecz właśnie erytrytolu.
Czasem robię sama. Gotuję owoce z curem i zagęszczam mąką ziemniaczaną. Powstaje smakowity żel. Polecam.
Też robię, ale zdecydowanie zdrowsza wersja takiej frużeliny to jednak bez cukru, z zamiennikiem.
Ja uwielbiam gofry z bitą śmietanką i frużeliną 🙂
Jak dla mnie to super dodatek do słodkości 🙂
Też mam do takich słabość, najlepsze 🙂
Pychotka. Superaśne i zdrowe urozmaicenie do słodkości 🙂
Ja zawsze sama robiłam frużelinę i z cukrem właśnie a tu taka gotowa i jeszcze zdrowa, i nie trzeba brudzić rondelka 🙂