Owoce w żelu – pyszny dodatek!

Materiał zewnętrzny
18 komentarzy

Obecnie coraz większą uwagę przykładamy do tego co jemy. Zależy nam, aby danie które przygotowujemy były pełnowartościowe i pozbawione niezdrowych dodatków. Często produkty czy dania dietetyczne kojarzą się z rzeczami bez smaku, a wszelkie dodatki typu owoce w żelu uznawane są za niezdrowe i zawierające chemię. Wcale nie musi tak być, ważne, aby czytać etykiety i wybierać faktycznie pełnowartościowe produkty.

  1. Wybieraj pełnowartościową żywność dietetyczną.
  2. Owoce w żelu jako doskonały dodatek do dań i deserów.
  3. Czego używać zamiast cukru?

Wybieraj pełnowartościową żywność dietetyczną.

Czym charakteryzuje się pyszna żywność dietetyczna? Tym, że zamiast wysoko przetworzonej żywności mamy pełnowartościowe jedzenie, które dostarcza nam witamin oraz wartości odżywczych dostosowanych do naszych potrzeb. Jednocześnie smak takiej żywności nie jest odpychający, z czym często kojarzona jest dieta. Wcale nie musi być też monotonna ani pozbawiona deserów.

Owoce w żelu jako doskonały dodatek do dań i deserów.

Aby urozmaicić swoje dania lub desery można dodać do nich idealny dodatek – pyszne owoce w żelu.

Te owoce zatopione w delikatnym żelu można używać do naleśników, gofrów, lodów, a nawet sosów i stanowią doskonały dodatek do dań i deserów, który urozmaici posiłki.

Frużelina to zdrowy dodatek, ponieważ może mieć nawet 80% zawartości owoców.

Dodatkowym plusem tych owoców w żelu jest to, że nie ma w nich ani grama cukru, ponieważ są słodzone erytrytolem.

Kolejną zaletą jest rozmiar kawałków owoców, są naprawdę ogromne, a dzięki temu smakują jeszcze lepiej. Są dostępne w różnych ciekawych połączeniach, np. marakuja z mango, jabłko i gruszka czy maliny i granat. Wybór jest szeroki i każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.

Owoce w żelu to zdrowa dawka owoców, potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego dnia. Dodatkowo nie jest kaloryczna, więc mogą je spożywać osoby znajdujące się na diecie.

Czego używać zamiast cukru?

Jak wiadomo cukier dokładany jest wszędzie, w każdym gotowym produkcie, który kupimy w sklepie. Dlatego chcąc utrzymać zdrowie i atrakcyjny wygląd należy się go wystrzegać. Czym zatem słodzić kawę czy desery?

Erytrytol to najzdrowszy zamiennik cukru, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0, tzn. że ma 0 kalorii. Dodatkowo nie powoduje próchnicy zębów i jest odpowiedni dla diabetyków. Polecany jest w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.

Napoje słodzone erytrytolem są smaczne, a fit wypieki przy jego użyciu zaspokoją chęć zjedzenia czegoś na słodko.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Wygląda przepysznie musze wypróbować, frużelina kojarzy mi sie z kuchnią babci

Magda

Super dodatek do deserów lub naleśników 🙂

Dorota

Od kilku lat przygotowuję najróżniejsze frużeliny, ale zawsze używam do ich przygotowania cukru. Następnym razem, przygotowując przetwory, cukier zastąpię erytrytolem:)

Wioleta Sadowska

Do naleśników są pyszne 🙂

Od dawna nie słodzę napojów cukrem. Wstyd się przyznać, używam słodzika, który nie jest najzdrowszy. Zobaczę ten erytrol. Może się nada i zrobię coś dla zdrowia?

Iwona

Fajnie, że nie ma tutaj klasycznego cukru 🙂

Patrycja Reszko

Czasem robię sama. Gotuję owoce z curem i zagęszczam mąką ziemniaczaną. Powstaje smakowity żel. Polecam.

Słodko Słodka

Też robię, ale zdecydowanie zdrowsza wersja takiej frużeliny to jednak bez cukru, z zamiennikiem.

Ja uwielbiam gofry z bitą śmietanką i frużeliną 🙂

Jak dla mnie to super dodatek do słodkości 🙂

Iwetta Żelaznowska

Pychotka. Superaśne i zdrowe urozmaicenie do słodkości 🙂