Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze się kroi i rewelacyjnie wygląda na talerzu.
Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka 🙂
 Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto Kruche:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek L
200 g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
6 białek L
szczypta soli
1,5 szkl.cukru 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
700 ml mleka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
250 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
2 spore garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
 Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło,posiekać całość w misce nożem,dodać żółtka,cukry,szczyptę soli i śmietanę,zagnieść szybko kruche ciasto,uformować kulę-podzielić na 2 równe części.
Zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok.1 godz.lub pół godz.w zamrażalniku.
2 blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto,rozsmarować dżem po pół słoika na blaszkę.
Bezę przygotowałam z połowy porcji,ponieważ piekłam kruche ciasto jedno po drugim,także drugą bezę zrobiłam tuż przed wyjęciem pierwszej deseczki z piekarnika.
Połowę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodać połowę cukru a na koniec wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać silikonową łopatką.
Bezę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem,rozsmarować równo i posypać połową płatków migdałowych.
Wstawić do piekarnika na 40 min.i piec w temp.160 C.
Czynność powtórzyć z drugą deseczką.
Zagotować
pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i
mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią
spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,na koniec dać aromat migdałowy do smaku,miksować do połączenia.

Wystudzone deseczki przełożyć kremem i wstawić do lodówki. 







 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela S.

Cudowne ciasto 🙂

Magda

Mniam, wygląda mega apetycznie 🙂

moje ulubione ciacho!

Mam w swoich notatkach podobny przepis, bo wtedy to ciasto było bardzo popularne, ale ja osobiście jeszcze go nie piekłam. Mam dużo do nadrobienia

Makowiec japoński

Wspaniałe.

Izaa

i kolejne ciasto u Ciebie które uwielbiam i całe wieki nie piekłam. Ale kusisz

Kocham to ciasto ;-D

Di bloguje

Kocham to ciasto, ale dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić.

AZgotuj!

A wiesz, że jeszcze nigdy nie piekłam tego ciasta. Wygląda super smacznie <3

Oliwia

Mam pytanie. Czy na surowe ciasto kruche kładę dżem i na to ubite białka i tak piec 40 minut?

Unknown

I nie spieką się?

Patrycja

upieklam wyglada pięknie ale miałam wrażenie posmaku surowego ciasta, co bardzo mnie zdziwiło. Nie mogę dojść do tego dlaczego.