1,7K
Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze się kroi i rewelacyjnie wygląda na talerzu.
Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka 🙂
Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka 🙂
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto Kruche:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek L
200 g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
6 białek L
szczypta soli
1,5 szkl.cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
700 ml mleka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
250 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
2 spore garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło,posiekać całość w misce nożem,dodać żółtka,cukry,szczyptę soli i śmietanę,zagnieść szybko kruche ciasto,uformować kulę-podzielić na 2 równe części.
Zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok.1 godz.lub pół godz.w zamrażalniku.
2 blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto,rozsmarować dżem po pół słoika na blaszkę.
Bezę przygotowałam z połowy porcji,ponieważ piekłam kruche ciasto jedno po drugim,także drugą bezę zrobiłam tuż przed wyjęciem pierwszej deseczki z piekarnika.
Połowę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodać połowę cukru a na koniec wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać silikonową łopatką.
Bezę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem,rozsmarować równo i posypać połową płatków migdałowych.
Wstawić do piekarnika na 40 min.i piec w temp.160 C.
Czynność powtórzyć z drugą deseczką.
Zagotować
pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i
mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią
spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i
mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią
spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,na koniec dać aromat migdałowy do smaku,miksować do połączenia.
Wystudzone deseczki przełożyć kremem i wstawić do lodówki.
Cudowne ciasto 🙂
Mniam, wygląda mega apetycznie 🙂
moje ulubione ciacho!
Mam w swoich notatkach podobny przepis, bo wtedy to ciasto było bardzo popularne, ale ja osobiście jeszcze go nie piekłam. Mam dużo do nadrobienia
Wspaniałe.
i kolejne ciasto u Ciebie które uwielbiam i całe wieki nie piekłam. Ale kusisz
Ja też dawno nie piekłam tego ciacha,chce trochę odświeżyć ciasta na blogu do końca roku :-)a po Nowym Roku dieta 😉
Kocham to ciasto ;-D
Kocham to ciasto, ale dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić.
A wiesz, że jeszcze nigdy nie piekłam tego ciasta. Wygląda super smacznie <3
Mam pytanie. Czy na surowe ciasto kruche kładę dżem i na to ubite białka i tak piec 40 minut?
Tak dokładnie na surowe.
I nie spieką się?
Jak widać na załączonym obrazku :-)jeśli masz mocniejszy piekarnik,możesz przykryć bliżej końca pieczenia wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia,albo zmniejszyć temp.
upieklam wyglada pięknie ale miałam wrażenie posmaku surowego ciasta, co bardzo mnie zdziwiło. Nie mogę dojść do tego dlaczego.
Być może to zależy od piekarnika, trzeba zawsze sprawdzić patyczkiem, a może po prostu bezę za słabo przypiekłaś. Pozdrawiam
Ja niestety teżam surowe ciasto na blatach
Mam *