Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze się kroi i rewelacyjnie wygląda na talerzu.
Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka 🙂
 Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto Kruche:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek L
200 g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
6 białek L
szczypta soli
1,5 szkl.cukru 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
700 ml mleka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
250 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
2 spore garście płatków migdałowych
Przygotowanie:
 Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło,posiekać całość w misce nożem,dodać żółtka,cukry,szczyptę soli i śmietanę,zagnieść szybko kruche ciasto,uformować kulę-podzielić na 2 równe części.
Zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok.1 godz.lub pół godz.w zamrażalniku.
2 blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto,rozsmarować dżem po pół słoika na blaszkę.
Bezę przygotowałam z połowy porcji,ponieważ piekłam kruche ciasto jedno po drugim,także drugą bezę zrobiłam tuż przed wyjęciem pierwszej deseczki z piekarnika.
Połowę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodać połowę cukru a na koniec wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać silikonową łopatką.
Bezę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem,rozsmarować równo i posypać połową płatków migdałowych.
Wstawić do piekarnika na 40 min.i piec w temp.160 C.
Czynność powtórzyć z drugą deseczką.
Zagotować
pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i
mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią
spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,na koniec dać aromat migdałowy do smaku,miksować do połączenia.

Wystudzone deseczki przełożyć kremem i wstawić do lodówki. 







 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela S.

Cudowne ciasto 🙂

Magda

Mniam, wygląda mega apetycznie 🙂

moje ulubione ciacho!

Mam w swoich notatkach podobny przepis, bo wtedy to ciasto było bardzo popularne, ale ja osobiście jeszcze go nie piekłam. Mam dużo do nadrobienia

Makowiec japoński

Wspaniałe.

Izaa

i kolejne ciasto u Ciebie które uwielbiam i całe wieki nie piekłam. Ale kusisz

Kocham to ciasto ;-D

Di bloguje

Kocham to ciasto, ale dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić.

AZgotuj!

A wiesz, że jeszcze nigdy nie piekłam tego ciasta. Wygląda super smacznie <3

Oliwia

Mam pytanie. Czy na surowe ciasto kruche kładę dżem i na to ubite białka i tak piec 40 minut?

Unknown

I nie spieką się?

Patrycja

upieklam wyglada pięknie ale miałam wrażenie posmaku surowego ciasta, co bardzo mnie zdziwiło. Nie mogę dojść do tego dlaczego.

Mila

Ja niestety teżam surowe ciasto na blatach

Mila

Mam *