6,2K
Jak wykonać przepis na – Piernik pomidorowy
Możliwe to? Oczywiście, że tak a jaki pyszny jest taki piernik. Piernik pomidorowy i przepis na to cudo przewinął mi się już gdzieś w zeszłym roku. Mega szybki do zrobienia a do tego jaki smaczny. Gwarantuje, że na jednym kawałku nie skończysz. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, tanie i warte grzechu. Wilgotne i aromatyczne, nie spodziewałam się takiemu efektu, ale jestem pod wielkim wrażeniem tego małego wypieku. I cóż mogę Wam napisać, polecam serdecznie nie tylko na święta, ale i tak bez okazji.
Potrzebne składniki
Keksówka 10×25 cm
- 1 szkl. pomidorów z puszki, najlepiej krojonych
- 1 banan
- 0,5 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- ¾ szkl. cukru trzcinowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów
Dodatkowo
- 1 paczka polewy i dekoracji mlecznej HELIO
- ¼ paczki prażonych orzechów laskowych HELIO
Sposób wykonania
- Pomidory najlepiej użyć krojonych z puszki, odlać sok i zapełnić szklankę. Przełożyć do małej miski, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wlać olej i przy pomocy blendera całość rozdrobnić na gładką masę.
- Do większej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao. Wsypać przyprawę do piernika ( paczka 20 g ), oraz cukier trzcinowy. Całość wymieszać dokładnie łyżką.
- Do suchych składników wlać mokre i całość dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, do połączenia się wszystkich składników.
- Powstałe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temp. 170 °C góra – dół bez termoobiegu, przez 45 min. do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia na blacie.
- Zimne ciasto udekorować wedle uznania, ja użyłam gotowej polewy i orzechów laskowych prażonych firmy HELIO.
Piernik ten można przełożyć domowym powidłem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik pomidorowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
O jaki fajny przepis 🙂
Świątecznie powoli się robi 😉
Ciekawe połączenie i smakowity efekt!
Coś innego, szybki, smaczny i tani, do tego zaskakuje 🙂
Pięknie wygląda 🙂 Jadłam kiedyś chlebek pomidorowy, był bardzo smaczny, piernik pewnie też 🙂
W smaku petarda dla mnie, taki mały wypiek a jaki pyszny 🙂
Ja akurat nie przepadam za zapachem miodu, ale ten piernik prezentuje się bardzo apetycznie.
A to jest taki oszukany piernik i bez miodu, jak widać po składnikach 🙂
Asiu tak ciekawie brzmi aż bym sama się skusiła na taki piernik chodziaż nie lubie takich ciast
Ja też nie jestem jakaś piernikowa 😉ale to ciacho super, to w zasadzie taki oszukany piernik, ale bardzo smaczny 😍
Piernik to jest takie ciasto w którym rożne dziwne składniki zawsze dobrze smakują 🙂 Ja robiłam dwa lata temu z buraczkami i tez był pycha, a i co najważniejsze takie składniki nadają mu fajną wilgotność 🙂
Tu się akurat zgodzę, bo to taki trochę oszukany piernik i bez miodu. Z buraczkami nie robiłam jeszcze, także będę musiała przetestować w najbliższym czasie 🙂 Ta wilgotność jest właśnie rewelacyjna 🙂
Ależ ciekawy przepis, ciasta z pomidorami jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno warto spróbować 🙂
Coś innego, a ciasto jest fenomenalne, szybkie, tanie i smaczne 🙂
ciekawy przepis
Dzięki, miałam już go na oku w zeszłym roku 😉
Wow! To z pomidorów można robić ciasta?! Super! Moje ulubione pomidorki, będę teraz jadła także na słodko 😉
Kasiu pyszny jest ten piernik pomidorowy, na jednym kawałku nie skończysz 😉
Jak długo piernik może stać? Jak zrobię 22-ego wieczorem, to nada się na wigilię?
Tak spokojnie zawiń go w folię, żeby nie obsychał i będzie cacy 🙂