Możliwe to? Oczywiście, że tak a jaki pyszny jest taki piernik. Piernik pomidorowy i przepis na to cudo przewinął mi się już gdzieś w zeszłym roku. Mega szybki do zrobienia a do tego jaki smaczny. Gwarantuje, że na jednym kawałku nie skończysz. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, tanie i warte grzechu. Wilgotne i aromatyczne, nie spodziewałam się takiemu efektu, ale jestem pod wielkim wrażeniem tego małego wypieku. I cóż mogę Wam napisać, polecam serdecznie nie tylko na święta, ale i tak bez okazji.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 55 mins
Ilość porcji 10 kawałków
Jak wykonać przepis na – Piernik pomidorowy

Potrzebne składniki
  

Keksówka 10×25 cm

  • 1 szkl. pomidorów z puszki, najlepiej krojonych
  • 1 banan
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ szkl. cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów

Sposób wykonania

  • Pomidory najlepiej użyć krojonych z puszki, odlać sok i zapełnić szklankę. Przełożyć do małej miski, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wlać olej i przy pomocy blendera całość rozdrobnić na gładką masę.
  • Do większej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao. Wsypać przyprawę do piernika ( paczka 20 g ), oraz cukier trzcinowy. Całość wymieszać dokładnie łyżką.
  • Do suchych składników wlać mokre i całość dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, do połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 170 °C góra – dół bez termoobiegu, przez 45 min. do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia na blacie.
  • Zimne ciasto udekorować wedle uznania, ja użyłam gotowej polewy i orzechów laskowych prażonych firmy HELIO.

W Waszym wykonaniu

  • Zdjęcie nadesłane przez Panią Bożenkę Urlicką z Grudziądza, dziękuje serdecznie 🙂
  • Pyszny piernik pomidorowy przygotowany przez Panią Żanetkę Dubowskaą oraz pierniczki w wykonaniu synka Pani Żanety Franka 🙂 Śietna robota 🙂
Piernik ten można przełożyć domowym powidłem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik pomidorowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki
5 miesięcy temu

O jaki fajny przepis 🙂

Di bloguje
5 miesięcy temu

Ciekawe połączenie i smakowity efekt!

neliada
5 miesięcy temu

Pięknie wygląda 🙂 Jadłam kiedyś chlebek pomidorowy, był bardzo smaczny, piernik pewnie też 🙂

Wioleta Sadowska
5 miesięcy temu

Ja akurat nie przepadam za zapachem miodu, ale ten piernik prezentuje się bardzo apetycznie.

teresa
teresa
5 miesięcy temu

Asiu tak ciekawie brzmi aż bym sama się skusiła na taki piernik chodziaż nie lubie takich ciast

Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  teresa

Ja też nie jestem jakaś piernikowa 😉ale to ciacho super, to w zasadzie taki oszukany piernik, ale bardzo smaczny 😍

IwonaT.
5 miesięcy temu

Piernik to jest takie ciasto w którym rożne dziwne składniki zawsze dobrze smakują 🙂 Ja robiłam dwa lata temu z buraczkami i tez był pycha, a i co najważniejsze takie składniki nadają mu fajną wilgotność 🙂

Magda
5 miesięcy temu

Ależ ciekawy przepis, ciasta z pomidorami jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno warto spróbować 🙂

iza
4 miesięcy temu

ciekawy przepis

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Wow! To z pomidorów można robić ciasta?! Super! Moje ulubione pomidorki, będę teraz jadła także na słodko 😉